Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς: Κομμάτι συλλογικής μνήμης και θεσμός ενότητας το πανηγύρι των Άνω Λιοσίων


Στην κατάμεστη πλατεία Άνω Λιοσίων και πλαισιωμένος από τις Γριζοφόρες και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού η “Γρίζα” απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς το βράδυ της Τρίτης 21 Μαΐου 2024, ανήμερα του εορτασμού των Πολιούχων Άνω Λιοσίων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην μακρά και σημαντική ιστορία του πανηγυριού χαρακτηρίζοντας το “ Κομμάτι συλλογικής μνήμης και θεσμό ενότητας και συναδέλφωσης” ενώ ανανέωσε την δέσμευσή του για την πρόοδο της πόλης αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Χάρη σε σας έχουμε ένα Δήμο δυνατό που βρίσκεται στην πρωτοπορία για τη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία και στο φυσικό περιβάλλον. Σας διαβεβαιώνω ότι έτσι θα συνεχίσουμε. Με δουλειά, ομόνοια και συνεννόηση για το καλό όλων μας και ιδίως των νέων, που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του:

Συνδημότισσες και συνδημότες, φίλες και φίλοι,

Χαίρομαι και ταυτόχρονα συγκινούμαι όταν βρισκόμαστε, όλοι μαζί, στο πανηγύρι της πόλης μας.

Γιατί εκτός από χαρμόσυνο γεγονός, το πανηγύρι αποτελεί κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης. Ξεχωριστό κεφάλαιο στην πολιτιστική μας Ιστορία.

Το πανηγύρι ξεκίνησε σαν θρησκευτικό γεγονός, στις αρχές του περασμένου αιώνα, για να εξελιχθεί σε κορυφαίο κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός του Δήμου μας.

Στο επίκεντρό του βρίσκεται ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το ιερό σύμβολο της πόλης μας.

Η Ιερή Εικόνα των πολιούχων μας, είναι κειμήλιο ευσέβειας και πίστης.

Υπό τη σκέπη τους τα Άνω Λιόσια εξελίχθηκαν. Από μικρός οικισμός του Δήμου Αχαρνών, έγιναν, το 1914, αυτόνομη Κοινότητα και το 1970, σύγχρονος Δήμος.

Με τη βοήθεια φωτισμένων κληρικών, η Ενορία Αγίου Κωνσταντίνου, που αποτελεί την αρχαιότερη Ενορία της πόλης, αναδείχθηκε, διαχρονικά, σε μοχλό κοινωνικής παρέμβασης.

Μπήκε μπροστά σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η πόλη.

Ποιος, αλήθεια, μπορεί να ξεχάσει την προσφορά της στο σεισμό του 1999 που δοκίμασε τις αντοχές όλων μας;

Ποιος μπορεί να αγνοήσει τον καθημερινό φιλανθρωπικό της αγώνα για τη στήριξη των συνανθρώπων μας;

Φίλες και φίλοι,

το πανηγύρι των Άνω Λιοσίων, της έδρας του μεγάλου μας Δήμου, δεν είναι μόνο μια θρησκευτική επέτειος.

Δεν τιμάμε, μόνο, τη μνήμη δύο Αγίων, χάρη στους οποίους επικράτησε ο Χριστιανισμός.

Μιλάμε για έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση όλων μας και περιέχει το μεγάλο μήνυμα της ενότητας και της συναδέλφωσης.

Το πανηγύρι έπαιξε μεγάλο ρόλο στην κοινωνική συνοχή αυτής της πόλης.

Αποτέλεσε πολιτιστική γέφυρα, που έδεσε τη ντόπια πολιτιστική παράδοση, με τα έθιμα που έφεραν από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους οι νέοι συνδημότες μας.

Οι άνθρωποι που έκαναν τα Άνω Λιόσια δεύτερη πατρίδα τους. Που δούλεψαν σκληρά για να προκόψουν και να μεγαλώσουν εδώ τα παιδιά τους.

Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε αγκαλιάσει, όλοι, το πανηγύρι μας.

Το έχετε αγκαλιάσει εσείς, που βουλιάξατε, τις τρεις τελευταίες μέρες, την κεντρική πλατεία της πόλης μας. Που δώσατε παλμό με τη διάθεση και το κέφι σας.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη μαζική παρουσία σας. Σας ευχαριστώ που είστε εδώ για να τιμήσουμε, όλοι μαζί, την πόλη μας.

Ευχαριστώ τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και τους συναδέλφους της τοπικής αυτοδιοίκησης που βρέθηκαν κοντά μας στη μεγάλη γιορτή.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα Συμβούλια των Δημοτικών Ενοτήτων Ζεφυρίου και Φυλής για τη βοήθειά τους.

Στους καλλιτέχνες και σε όλους τους εργαζομένους του Δήμου που συνέβαλαν στην πετυχημένη διοργάνωση του πανηγυριού.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να απευθύνω στους πολιτιστικούς φορείς του τόπου μας, γιατί χάρη στη βοήθειά τους το πανηγύρι απέκτησε τη διαπολιτισμική του διάσταση.

Φίλες και φίλοι,

είθισται, στο πανηγύρι να κάνει η δημοτική αρχή έναν μικρό απολογισμό.

Δεν θα το κάνω, γιατί ξέρετε πολύ καλά τι έχουμε πετύχει, όλοι μαζί.

Αφουγκραστήκαμε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς σας. Κάναμε πράξη τις ιδέες και τις προτάσεις σας.

Χάρη σε σας έχουμε ένα Δήμο δυνατό που βρίσκεται στην πρωτοπορία για τη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία και στο φυσικό περιβάλλον.

Σας διαβεβαιώνω ότι έτσι θα συνεχίσουμε.

Με δουλειά, ομόνοια και συνεννόηση για το καλό όλων μας και ιδίως των νέων, που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων που αρχίζουν σε λίγες μέρες.

Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες.

Χρόνια Πολλά στην πόλη μας.

Χρόνια Πολλά στα Άνω Λιόσια!

Δείτε το βίντεο της ομιλίας του εδώ:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου