Συγκίνηση και Υπερηφάνεια για τον επαναπατρισμό μέρους των οστών του Έφεδρου Ανθυπασπιστή ΜΧ Ιωάννη Ηλιόπουλου που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην Κύπρο το 1974

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και τις δέουσες τιμές, το πρωί της Δευτέρας 3 Ιουνίου 2024 στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Άνω Λιοσίων, τελέστηκε τρισάγιο για τον επαναπατρισμό μέρους των οστών του Έφεδρου Ανθυπασπιστή ΜΧ Ιωάννη Ηλιόπουλου του Σταύρου, και της Αργυρώς Καμπόλη από τα Άνω Λιόσια, που θυσιάστηκε ηρωικά μαχόμενος στην Κύπρο το 1974.

Τη σορό του Ήρωα Ιωάννη Ηλιόπουλου μετέφεραν σε οστεοθήκη τυλιγμένη με τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου, αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς.

Το Τρισάγιο τέλεσαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φυλής και Αχαρνών π. Τίτος Χρήστου και ο Προϊστάμενος των Ιερών Ναών Παναγίας Γρηγορούσης και Αγίου Στυλιανού Ζεφυρίου π. Άγγελος Κανέλλος.

Τους επικήδειους εκφώνησαν εκφράζοντας την βαθιά τους ευγνωμοσύνη στους συγγενείς του Ιωάννη Ηλιόπουλου και αναφωνώντας “ΑΘΑΝΑΤΟΣ!” ο Ανθυπολοχαγός ΤΧ Δεσύλλας Α. και η Άννα Αριστοτέλους, Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων της Κυπριακής Τραγωδίας και εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Άννα Αριστοτέλους μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κλείνει σήμερα πληγές, που παραμένουν εδώ και δεκαετίες ανοιχτές. Μετά από συνεννόηση με την οικογένεια, προχωρήσαμε με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδος στον επαναπατρισμό των οστών του ήρωα. Στις 30 Μαΐου, 2024 αποδόθηκαν όλες οι πρέπουσες τιμές από την Πολιτεία στην παρουσία και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, τελέστηκε τρισάγιο στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα στην Κύπρο και την επομένη ημέρα τα επιπρόσθετα οστά του ήρωα μας επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό αεροσκάφος.

Αναφερόμενη δε στους συγγενείς επεσήμανε:

Σε αυτό το σημείο, νιώθω το καθήκον, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας στην οικογένεια του ήρωα μας, για την υπομονή και τη δύναμη ψυχής τους εδώ και μισό αιώνα. Θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω, πως η Κύπρος, γνωρίζει από πρώτο χέρι, τι σημαίνει η απώλεια των δικών τους ανθρώπων, τι σημαίνει πόνος και δυστυχία. Θα ήθελα επίσης να τους δώσω το μήνυμα πως πλέον το μόνο συναίσθημα που θα πρέπει να τους κυριεύει όταν μνημονεύουν τους ανθρώπους τους που χάθηκαν στην κυπριακή τραγωδία, είναι αυτό της υπερηφάνειας. Η ευγνωμοσύνη όλων μας, στους δικούς σας ανθρώπους, ας είναι έστω και ένα μικρό βάλσαμο στις δικές σας ψυχές.

Τιμητικούς χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Μπούρας και ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Φυλής έχει ήδη τιμήσει τον τοπικό του Ήρωα, με ονοματοδοσία δρόμου της πόλης των Άνω Λιοσίων, με αναγραφή του ονόματος του στο Μνημείο Ηρώων, με τοποθέτηση προτομής σε πλατεία της πόλης που θα λάβει το όνομά του.

Επίσης σε μνημείο για την Κυπριακή τραγωδία στο Ζεφύρι κάθε Ιούνιο , ο Δήμος Φυλής τιμά τους τέσσερις ηρωικούς πολεμιστές του Ζεφυρίου και των Άνω Λιοσίων που θυσιάστηκαν πολεμώντας στην Κύπρο το Καλοκαίρι του 1974 και πιο συγκεκριμένα τους: Αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας Ανθυποσμηναγό Στυλιανό Κλαπάκη και στους τρεις πολεμιστές της ΕΛΔΥΚ, τον Στρατιώτη Μηχανικό Ιωάννη Ηλιόπουλο, τον Δεκανέα Εφοδιασμού Μεταφορών Δημήτριο Θανόπουλο και στον Ανθυπασπιστή Πεζικού Νικόλαο Κρητικό.

Σε ότι αφορά στην σημερινή τελετή για τον Ιωάννη Ηλιόπουλο, μετά την εκφώνηση των επικήδειων οι συγγενείς και ο κόσμος ασπάστηκαν την οστεοθήκη η οποία και μεταφέρθηκε για ενταφιασμό στο Παλαιό Κοιμητήριο Άνω Λιοσίων.

Την μετέφεραν στα χέρια τους οι Αξιωματικοί Στρατού Ξηράς, Ανθυπολοχαγός ΤΧ Δεσύλλας Α.και οι Ανθυπασπιστές Παπαδόπουλος Ιωάννης, Μαρουλάκης Γεώργιος
Βοντίτσος Γεώργιος και Χαλκίδης Ηρακλής

Την τελετή τίμησαν επίσης με την παρουσία τους η Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστίνα Στέλλα Ζίγκα, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Κύπρου Μαρία Καλμπουρτζή, συγγενείς των τριών ακόμη πεσόντων Ηρώων, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη των Τοπικών Συμβουλίων Φυλής κι εκπρόσωποι Πολιτιστικών και Κοινωνικών Φορέων του τόπου.

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε στο Παλαιό Κοιμητήριο η στιγμή που οι συγγενείς του Ιωάννη Ηλιόπουλου παρέλαβαν στα χέρια τους από τον Ανθυπολοχαγό ΤΧ Δεσύλλα Α και από την εκπρόσωπο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Άννα Αριστοτέλους το παράσημο καθώς και τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Χαρακτηριστικά βίντεο από την τελετή και πλούσιο φωτογραφικό υλικό

​ Τιμές για Ήρωα Ιωάννη Ηλιόπουλο Αγ. Κωνσταντίνος Άνω Λιοσίων Επικήδειος Ανθυπολοχαγός ΤΧ Δεσύλλας Α Επικήδειος από Άννα Αριστοτέλους εκπρόσωπο Προέδρου Κυπριακής Δημοκρατίας Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Χαιρετισμός Αντιπροέδρου Βουλής Θ. Μπούρα Χαιρετισμός Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού Εθνικός Ύμνος στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρισάγιο στο Παλαιό Κοιμητήριο Άνω Λιοσίων Παράδοση σημαιών και παρασήμου στους συγγενείς Εθνικός Ύμνος στο Κοιμητήριο

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου