ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ «Αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ κατά το έτος 2011»

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Με αφορμή ανακοίνωση των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, σχετικά με την αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Βουλευτής Αττικής Θανάσης Λεβέντης ζητά τη λήψη μέτρων. Ειδικότερα αναφέρει τα εξής:
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ αύξηση των θανατηφόρων ατυχημάτων παρατηρείται εντός του έτους 2011, συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα έτη. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά το δυστύχημα στον Δήμο Ναυπλίου, το τρίτο κατά σειρά εντός του έτους 2011, όταν το έτος 2010 καταγράφηκε ένα και το έτος 2009 καταγράφηκαν δύο δυστυχήματα. Παράλληλα, επισημαίνεται αύξηση φαινομένων, που αφορούν στην κυκλοφορία ανασφάλιστων δημοτικών οχημάτων, που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Η συγκεκριμένη κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης των εργατικών ατυχημάτων απειλώντας τη ζωή τόσο των ίδιων των εργαζομένων, όσο και των πολιτών. Αναφορικά δε με τον τομέα της καθαριότητας και δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών συλλογής απορριμμάτων οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε ιδιαίτερες -φυσικές, χημικές, βιολογικές- συνθήκες, η απουσία προληπτικών μέτρων οδηγεί συχνά στην εκδήλωση ασθενειών. Οι κατά τόπους Δήμοι οφείλουν να λάβουν άμεσα μέτρα και να μεριμνήσουν για την εφαρμογή των υφιστάμενων διατάξεων, προκειμένου να μειωθεί συνολικά ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων, αλλά και να αποτραπούν νέα θανατηφόρα ατυχήματα. Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
 Δεδομένης της αύξησης των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ της χώρας εντός του έτους 2011, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου οι ΟΤΑ να συμμορφωθούν άμεσα με τις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και να λάβουν προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου