Τραγικές διαπιστώσεις για το Δήμο Φυλής, από την «έφοδο» της Ένωσης Γονέων στον ΟΣΚ

Οι Πρόεδροι των Ενώσεων Γονέων Άνω Λιοσίων Νίκος Χατζητρακόσιας και Ζεφυρίου, Θανάσης Σχίζας, μαζί με τους συνεργάτες τους, σε μια αναμνηστική φωτογραφία,
 από την επίσκεψή τους στον ΟΣΚ
Τις τεράστιες παραλείψεις του Δήμου Φυλής στο θέμα της σχολικής στέγης, διαπίστωσε η Ένωση Γονέων Άνω Λιοσίων, κατά την επίσκεψή της στον ΟΣΚ, την Παρασκευή 10 Μαΐου 2013. Τα μέλη της Ένωσης εξεπλάγησαν όταν οι αρμόδιοι διευθυντές του ΟΣΚ τους ενημέρωσαν ότι οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων σχολείων έχουν σταματήσει από το 2009. Την κατάσταση περιγράφει ανάγλυφα η σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, που καταλήγει ως εξής: "Καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι τα θέματα σχολικής στέγης στη πόλη μας χρονίζουν και δεν αντιμετωπίζονται με το ανάλογο ενδιαφέρον και προτεραιότητα. Διαπιστώνεται στασιμότητα για τα προβλήματα που κατ΄αρμοδιότητα ο Δήμος δύναται και επιβάλλεται έως ένα βαθμό να επιλύσει, κυρίως στα ζητήματα απόκτησης και χαρακτηρισμού σχολικού χώρου προκειμένου να γίνουν απαιτητά τα αιτήματα για την κατασκευή των νέων σχολικών κτιρίων προς τον ΟΣΚ και το Υπουργείο Παιδείας". Δείτε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης: 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων Άνω Λιοσίων και ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ζεφυρίου, επισκέφθηκαν τη Παρασκευή 10 Μαΐου 2013 τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, προκειμένου να ενημερωθούν για τα θέματα σχολικής στέγης που αφορούν τη πόλη μας. Η επίσκεψη κρίθηκε επιβεβλημένη και είχε ουσιαστικά αποτελέσματα καθόσον μέχρι σήμερα αν και είχε ζητηθεί κατ’ επανάληψη από το Δήμο Φυλής και ιδιαίτερα τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας σχετική ενημέρωση, αυτή δεν υπήρξε προς εμάς τους γονείς παρά και την επίσκεψη του κ. Δημάρχου Φυλής με υπηρεσιακούς παράγοντες στον ΟΣΚ τον Ιανουάριο 2013. Η ενημέρωση έγγραφη και προφορική, έγινε από τους τρεις Διευθυντές των Διευθύνσεων Μελετών Έργων, Προγραμματικών Συμβάσεων και Προγραμματισμού & Γηπέδων και αφορούσε κατ’ αρμοδιότητα το σύνολο των εν εξέλιξη θεμάτων σχολικής στέγης που διαχειρίζεται ο ΟΣΚ για τη πόλη μας. Ειδικότερα περιλάμβανε τα εξής: - Για τη κατασκευή του νέου 3ου Γενικού Λυκείου Άνω Λιοσίων στο Ο.Τ. 468 (Μπουμπουλίνας - Νικηταρά- Αντ. Οικονόμου – Μαντώ Μαυρογένους) δεν υπάρχει πρόοδος εργασιών καθόσον απαιτείται σύνταξη κτηματολογικού διαγράμματος και κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης με μέριμνα του Δήμου. 
- Για τη κατασκευή του νέου 8ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων στο Ο.Τ. 2211Α (Πανός - Νιόβης - Ερμού), δεν υπάρχει πρόοδος εργασιών καθόσον απαιτείται σύνταξη κτηματολογικού διαγράμματος και κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης με μέριμνα του Δήμου. Να σημειωθεί ότι υπάρχει σχετική απόφαση ίδρυσης του σχολείου από το Υπουργείο Παιδείας (ΦΕΚ/1505/ 24-6- 2011) 
- Για τη κατασκευή του νέου 10ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων σε μόνιμες εγκαταστάσεις στη περιοχή Λεφάντω, διαπιστώνεται ότι στον ΟΣΚ δεν τηρείται ξεχωριστός φάκελος αλλά φαίνεται ότι θα κατασκευαστεί σε κοινό χώρο με το 8ο Δημοτικό στη Ζωφριά. Να σημειωθεί ότι υπάρχει σχετική απόφαση ίδρυσης του σχολείου από το Υπουργείο Παιδείας (ΦΕΚ/1505/ 24-6-2011) που θα αξιοποιηθεί για τη προσωρινή λειτουργία του σε αίθουσες βαρέως τύπου στο Ο.Τ. Κ854 στη Δροσούπολη. 
- Για τη κατασκευή του νέου Ειδικού Γυμνασίου Άνω Λιοσίων στο Ο.Τ. 1205 (Επιδαύρου – Πατρών-Ερμιόνης-Στυμφαλίας) έχει εκδοθεί η υπ΄αριθμ. 730/12 οικοδομική άδεια και είναι σε εξέλιξη η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, ενώ το έργο προγραμματίζεται να υποβληθεί για ένταξη χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ 2014- 2020 προϋπολογισμού 6.000.000ευρώ. 
- Για τη κατασκευή του νέου Ειδικού Λυκείου Άνω Λιοσίων στο Ο.Τ. 1203 (Μυρτώου Πελάγους – Στυμφαλίας - Επιδαύρου - Διακοφτού), δεν υπάρχει πρόοδος εργασιών καθόσον απαιτείται από το Δήμο σύνταξη εκ νέου πράξης εφαρμογής σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε ο ΟΣΚ προς το Δήμο στις 16-09-2008. 
- Για το 2ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων στο ΟΤ 1856 (Δ.Ακρίτα - Προποντίδος – Αγ. Ιωάννη Θεολόγου) προβλέπεται από τον ΟΣΚ η κατασκευή Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων, όμως δεν υπάρχει πρόοδος εργασιών καθόσον απαιτείται σχετική απόφαση της ΔΕΠ του Δήμου. 
- Για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων στο ΟΤ 360Α (Πηλέως και πεζόδρομου) προβλέπεται από τον ΟΣΚ η επέκταση του προαύλιου χώρου και η κατασκευή χώρων αθλοπαιδιών, όμως δεν υπάρχει πρόοδος εργασιών καθόσον μετά την ανασύνταξη της πράξης εφαρμογής απαιτείται αναγκαστική απαλλοτρίωση με μέριμνα του Δήμου. 
- Για το 3ο Νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων ΟΤ Κ859 ( Ζαλόγγου- Αώου-Βίκου) είναι ακόμη σε φάση μελέτης και η κατασκευή του θα γίνει με αίθουσες βαρέος τύπου την επόμενη διετία με μέριμνα του ΟΣΚ και προϋπολογισμό 700.000ευρώ. 
- Για το 1ο ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων εκκρεμει η επέκταση του σχολικού χώρου (αναβάθμιση) για τον οποίο αναγκαεί ο χαρακτηρισμός του «ως σχολικός» με μέριμνα του Δήμου. 
- Για το νέο Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Δημοτικής Κοινότητας Φυλής, στη περιοχή «Κιάφα», δεν υπάρχει πρόοδος εργασιών καθόσον από τις 19-03-2008 ζητήθηκε από τον ΟΣΚ η παραχώρηση του χώρου και η έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, χωρίς μέχρι σήμερα να υλοποιηθεί με μέριμνα του Δήμου. 
- Γενικότερα για τη δυνατότητα κατασκευής σχολείων με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2007- 2013, ενημερωθήκαμε ότι αυτή έχει κλείσει και δεν περιλαμβάνει πρόγραμμα κατασκευής νέου σχολικού κτιρίου για το Δήμο Φυλής, καθόσον δεν υπήρξαν οι σχετικές προϋποθέσεις που αφορούν κυρίως τη παραχώρηση χώρου. 
- Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ενημέρωση σχετικά με τη προγραμματική σύμβαση με την οποία ο ΟΣΚ ανέθεσε από το 2009 στο τότε Δήμο Άνω Λιοσίων το έργο της «ανάπλασης των σχολικών κτιρίων» με συμβατικό τίμημα το ποσό των 981.816ευρώ. Από το υπόψη ποσό έχουν δοθεί τμηματικά σε έξι δόσεις από τις 18-12-2009 μέχρι και τις 28-12-2012 τα 811.331,18ευρώ για τεχνικές παρεμβάσεις στα 1ο- 2ο - 3ο- 4ο- 5ο- 6ο- 7ο- 8ο- 9ο-10ο Νηπιαγωγεία Άνω Λιοσίων, 1ο- 2ο - 3ο- 4ο- 5ο- 6ο- 7ο- 8ο- 9ο Δημοτικά Σχολεία Άνω Λιοσίων, 1ο-2ο- 3ο Γυμνάσια Άνω Λιοσίων, 1ο ΓΕΛ και ΣΕΚ. Οι εργασίες που προβλέπονται είναι κύριως η τοποθέτηση αλεξικέραυνου σε όλα τα ανωτέρω σχολικά κτίρια και κατά περίπτωση η τοποθέτηση οργάνων παιδικής χαράς, στεγανοποιήσεις, εξωτερικοί χρωματισμοί, κατασκευές στεγάστρων, αντικαταστάσεις μπασκετών, επισκευές υδρορροών, υαλοπινάκων, αρμού διαστολής κτλ. Για το σύνολο των υπόψη εργασιών ως γονείς άμεσα ενδιαφερόμενοι για τους χώρους που διαβιούν και εκπαιδεύονται τα παιδιά μας θα ζητήσουμε περαιτέρω αναλυτική ενημέρωση από το Δήμο σχετικά με την υλοποίησή τους και θα προβούμε κατ΄ιδίαν σε κάθε σχολείο στη διαπίστωση εφαρμογής τους. 
Απ’όλα τα ανωτέρω που ενημερωθήκαμε καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι τα θέματα σχολικής στέγης στη πόλη μας χρονίζουν και δεν αντιμετωπίζονται με το ανάλογο ενδιαφέρον και προτεραιότητα. Διαπιστώνεται στασιμότητα για τα προβλήματα που κατ΄αρμοδιότητα ο Δήμος δύναται και επιβάλλεται έως ένα βαθμό να επιλύσει, κυρίως στα ζητήματα απόκτησης και χαρακτηρισμού σχολικού χώρου προκειμένου να γίνουν απαιτητά τα αιτήματα για την κατασκευή των νέων σχολικών κτιρίων προς τον ΟΣΚ και το Υπουργείο Παιδείας. Θα πρέπει για κάθε θέμα να καταγραφούν άμεσα οι λόγοι μη εξέλιξης του και να υπάρξουν ουσιαστικές εκτελεστικές ενέργειες από κάθε αρμόδια υπηρεσία προς κάθε κατεύθυνση. Επιπλέον η ΔΕΠ θα πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο λειτουργίας για τα ζητήματα σχολικής στέγης, καθόσον σύμφωνα το άρθρο 50 του N. 1566/1985 η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας «......παρακολουθεί την ανέγερση των σχολικών κτιρίων, την επισκευή και συντήρησή τους, καθώς και το έργο των σχολικών επιτροπών.....», σε συνδυασμό με τις αρμοδιότητες που παραχωρούνται στη τοπική αυτοδιοίκηση για θέματα παιδείας (άρθρο 94 του Ν. 3852/2010). Ενέργειες όπως η συγκρότηση μόνιμης επιτροπής παρακολούθησης των ζητημάτων σχολικής στέγης και χωροταξικής μελέτης του μαθητικού δυναμικού, επιβάλλεται να γίνουν για ένα τόσο σοβαρό θέμα που μας δίνεται η εντύπωση ότι έχει αφεθεί χωρίς σχεδιασμό, προγραμματισμό και έμπρακτο ενδιαφέρον. Γνωρίζουμε ότι η ευθύνη για τη «δημόσια και δωρεάν παιδεία» ανήκει στο κράτος, που δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις του, καλούμε όμως και τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, να σεβαστεί την αγωνία και την ανησυχία των γονέων και να ενεργήσει αποτελεσματικά για τη βελτίωση των συνθηκών παιδείας στη πόλη μας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου