Μας χτύπησε, κατακούτελα, ΟΥΡΑΝΟΠΕΤΡΑ

Κατάμεστο από το βιβλιόφιλο κοινό της πόλης το πατάρι του βιβλιοπωλείου ΒΙΒΛΟΣ στην παρουσίαση του μυθιστορήματος ΟΥΡΑΝΟΠΕΤΡΑ, από το συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο
Με την παρουσίαση του βιβλίου ΟΥΡΑΝΟΠΕΤΡΑ του Γιάννη Καλπούζου, από το συγγραφέα, συνεχίστηκε, την Τετάρτη, 19 Ιουνίου, η προσπάθεια του βιβλιοπωλείου των Άνω Λιοσίων ΒΙΒΛΟΣ. Μια προσπάθεια που έχει δημιουργήσει ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον κοινό, που ήδη αποτελεί τη μαγιά για τη διάδοση του βιβλίου σε μια πραγματικά άγονη περιοχή, όπου ζουν πολλοί, αλλά βασιλεύουν οι ακαλλιέργητοι. Δείτε ένα απόσπασμα από αυτά που είπε ο συγγραφέας, που κατόρθωσε να συμπεριλάβει και τα Άνω Λιόσια μέσα στο βαρύ πρόγραμμα των παρουσιάσεων του βιβλίου σε όλη την Ελλάδα.



Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Kύπρος 1571, ο Γερόλεμος κόβει στα τέσσερα το φυλαχτό που του έσωσε τη ζωή, χαράζει σημάδια σε κάθε κομμάτι και τα μοιράζει στους τέσσερις γιους του. Αν ποτέ ενωθούν…
Δώδεκα γενιές αργότερα ένας απόγονός του πορεύεται με βάση τη θεωρία του: Όπου πατώ είναι δικός μου δρόμος.
Το βιβλίο περιδιαβαίνει στην Κύπρο, στην Αθήνα, στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο, και πάνω απ’ όλα στον συμπαντικό χάρτη της ψυχής, εξιστορώντας μέσα από την πολυεπίπεδη ματιά του συγγραφέα τη ζωή των αφανών που απάνω τους πατούμε.
Η αιώνια πάλη του καλού και του κακού, το νόμιμο άδικο και το παράνομο δίκιο, ο αέναος έρωτας, άγνωστες εποχές και καθημερινότητα, πατριωτισμός και συνθήματα, ολόιδιοι κατακτητές με διαφορετικά προσωπεία, ο ελληνισμός στις γεωγραφικές εσχατιές του, τα όνειρα και οι ελπίδες των προπατόρων μας, το χθες που μπολιάζει το σήμερα.
Περιπέτειες, δυνατοί έρωτες, αναπάντεχες ανατροπές, ολοζώντανοι χαρακτήρες σε ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα με χορταστική πλοκή που θα μαγέψει τους αναγνώστες!

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑΝΟΠΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΥΓΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Στον καµβά της Ιστορίας βασίζεται ο Γιάννης Καλπούζος, ζωγραφίζοντας πάνω του ένα ταξίδι αυτογνωσίας, µια αναζήτηση του παρελθόντος και του ίδιου του εαυτού του ήρωα, µε εύρηµα την αγάπη. Με την Κύπρο και την Ιστορία της να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, ο βραβευµένος συγγραφέας των µπεστ σέλερ «Ιµαρέτ» και «Άγιοι και ∆αίµονες», επίκαιρος όσο ποτέ, µας παρασύρει σε ένα οδοιπορικό της «Ουρανόπετρας» του καθενός από εµάς. Χωρισµένο σε δύο χρονικά µέρη, µε το πρώτο -και πιο σύντοµο- να εντοπίζεται στην Κύπρο του 1569, την εποχή της Ενετοκρατίας, και µετέπειτα έως το 1572, ακολουθώντας το Γερόλεµο και την οικογένειά του, κατά την εισβολή των Οθωµανών στη Μεγαλόνησο. Σε µια µαρτυρική πορεία ζωής, χάνοντας τη γυναίκα και τις κόρες του, ο Γερόλεµος δηµιουργεί τέσσερα φυλαχτά για τους γιους του από την «ουρανόπετρα» που είχε βρει και πίστευε ότι τον προστάτευε. 
Στο δεύτερο και µεγαλύτερο µέρος του πυκνογραµµένου βιβλίου, n δράση εντοπίζεται στην Κύπρο περί τα τέλη του 1890 - αρχές του 1900, µε κεντρικό ήρωα τον Αδάµο, έναν όµορφο νέο και απόγονο του Γερόλεµου, ο οποίος παλεύει να τα βγάλει πέρα µε τη φτώχεια της εποχής, προσπαθώντας παράλληλα να βοηθήσει και την οικογένειά του. Ο Αδάµος, δυνατός και ευέξαπτος, προσπαθεί να στεριώσει στις δουλειές, ξεστρατίζοντας πού και πού, πάντα όµως µε την αγάπη του για την οικογένεια στο µυαλό του. Καβγάδες, σκληρή δουλειά, πάθη, πόρνες, ανοίγµατα και ατυχίες, δολοπλοκίες παρουσιάζονται µε φόντο τις παραδοσιακές συνήθειες, τον τρόπο ζωής και τις συνοικίες της εποχής. Στο µεταξύ, n κοινωνία βιώνει τις µεγάλες αλλαγές και καινοτοµίες της εποχής, ενώ την ίδια ώρα δοκιµάζεται από τους εισβολείς. 
Παράλληλα, και ο ίδιος ο Αδάµος κάνει αλλαγές στη ζωή του αφήνοντας την Κύπρο για να αγωνιστεί στο πλευρό της πατρίδας Ελλάδας, όπου πλανιέται στους δρόµους της Αθήνας, στο Μπιζάνι, στην Αρτα στη Φιλιππτάδα, στον Βόλο, στα Φάρσαλα, στα Γιάννενα και τον Πειραιά. «Οπου πατώ είναι δικός µου δρόµος», λέει ο ήρωας και µε αυτή τη ρήση πορεύεται αναζητώντας τα τέσσερα κοµµάτια της «ουρανόπετρας», µε σκοπό να βρει πού είναι κρυµµένος ο θησαυρός, για να ανακαλύψει τελικά ότι ο θησαυρός είναι ξεχωριστός και µοναδικός για τον καθένα. «Εν µου χρειάζεται άλλος, έχω την ιδική µου ουρανόπετρα, την Αγγελέτα!». Την ίδια ώρα n επικαιρότητα και τα γεγονότα τού σήµερα τόσο µε την Κύπρο όσο και µε τη χώρα µας καθιστούν αναπόφευκτο τον παραλληλισµό όσων διαδραµατίζονται στην «Ουρανόπετρα» και τον τρόπο που οι ήρωες αντιµετωπίζουν τις καταστάσεις, µε την κρίση του παρόντος και τη στάση µας. 
Με αριστουργηματικό τρόπο ο συγγραφέας καταφέρνει να πλάσει µια ιστορία μυθοπλασίας µε φόντο πραγματικά ιστορικά γεγονότα και να τα παντρέψει µε το δικό του μοναδικό ύφος. Ιδιαίτερη "µνεία αξίζει να γίνει στη γλώσσα καθώς ο Γιάννης Καλπούζος χρησιµοποιεί την κυπριακή διάλεκτο, µε τις εκφράσεις και τους ιδιωµατισµούς της εποχής, βάζοντας ακόµα πιο βαθιά τον αναγνώστη στο κλίµα του βιβλίου. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (ΦΥΛΛΟ 14/4/2013)
Δείτε κι άλλες κριτικές στην ιστοσελίδα του συγγραφέα ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ 
Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Από το 1983 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.Το 2000 από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα εκδόθηκε η ποιητική συλλογή του: «Το νερό των ονείρων» καθώς και το μυθιστόρημά του:«Μεθυσμένος δρόμος».Το 2002 από τις εκδόσεις Κέδρος εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του:«Μόνο να τους άγγιζα» και το 2005 από τις εκδόσεις Άγκυρα, το μυθιστόρημά του: «Παντομίμα Φαντασμάτων».Το 2006 και το 2007 από τις εκδόσεις Ίκαρος εκδόθηκαν οι ποιητικές συλλογές του: «Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών» και «Έρωτας νυν και αεί», με την οποία ήταν υποψήφιος στη «μικρή λίστα» για το κρατικό βραβείο ποίησης 2008. Το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το μυθιστόρημά του: «Ιμαρέτ» με υπότιτλο «Στη σκιά του ρολογιού» που κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών 2009, ενώ έχουν πουληθεί 65.000 αντίτυπα.Ακόμη, έχει γράψει τους στίχους 70 τραγουδιών μεταξύ των οποίων τα:«Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» που ερμήνευσε η Γλυκερία, «Δέκα μάγισσες» με τον Γιάννη Σαββιδάκη, «Τι μου ‘χει λείψει» με την Ελένη Πέτα, «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα» με τον Ορφέα Περίδη και άλλα. Επίσης 18 στίχους για το παιδικό θεατρικό έργο «Τρυφεράκανθος». Το 2011 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το μυθιστόρημά του:«Άγιοι και δαίμονες», με υπότιτλο «Εις ταν Πόλιν», το οποίο σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις βρίσκεται στην 38η χιλιάδα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου