Ο Βασίλης Καμπόλης στην Athens Biennale 2013

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΜΠΟΛΗΣ
ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν έχει ακόμα στεγνώσει το μελάνι των διθυράμβων που γράφτηκαν για τα έργα του Βασίλη Καμπόλη στην μεγάλη έκθεση "Ιπποκρατική Ιατρική 2500 χρόνια", όπου μάλιστα το έργο του επιλέχθηκε (μεταξύ 256 ζωγράφων) ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να εκπροσωπεί την έκθεση στις αναφορές και στις σελίδες του διαδικτύου ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Κι ενώ η έκθεση αυτή παίρνει τον δρόμο για τις πρωτεύουσες της Ευρώπης και της Αμερικής, ο διακεκριμένος μας εικαστικός, μας ξανακάνει περήφανους. Με θαυμασμό είδαμε τα δύο μεγάλα έργα του, με τα οποία συμμετέχει στην Biennale της Αθήνας 2013 ΚΛΙΚ ΕΔΩ , που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εικαστικά γεγονότα. 
Δύο τεράστιοι πίνακες 285 x 120 cm ο κάθε ένας και μία εγκατάσταση, αποτελούν ένα μνημειακό έργο με τίτλο "Αποσύνθεση - Θέση - Σύνθεση".


Το ζητούμενο της φετινής Biennale, είναι ένα ερώτημα στην Ελλάδα του σήμερα: "Και τώρα τι;". 
Σε ένα ασπρόμαυρο, χωρίς ίχνος άλλου χρώματος έργο αποτυπώνεται η "αποσύνθεση" ή ο θάνατος ενός θαυμάσιου τέρατος, δηλαδή το χθες, η μόλις πριν από λίγο πραγματικότητά μας. Απεικονίζεται μια διφυής μορφή, ανεστραμμένη, σε έναν κατεστραμμένο και ασταθή χώρο. 
Ακολουθεί μία εγκατάσταση, η "θέση" ή επιδαπέδιοι στοχασμοί, όπου παρουσιάζεται ένα χαρτοκιβώτιο και άτακτα ριγμένα μέσα και γύρω του, "Η Νύχτα" του Μιχαήλ Αγγέλου, το Οργουελιανό "1984", το "Πως να γίνεις εκατομμυριούχος", ακριβά ρούχα, κλειδιά, πορτοφόλια, ρολόγια, τηλέφωνα, καφέδες, κόλλες, παυσίπονα αντικαταθλιπτικά, τσιγάρα, αποτσίγαρα, κ.λ.π. σύμβολα και δείκτες της καθημερινής "σκλαβιάς" και του αποπροσανατολισμού μας, το εδώ και το τώρα μας δηλαδή. Και επί αυτής της "Θέσης" το επίκαιρο ερώτημα της Bienale: "και τώρα τι;". 
Και εδώ δίνεται η απάντηση: Ή Νίκη ή νίκη! 
Η Νίκη, σε μια εκπληκτική απόδοση, αγέρωχη πάνω στην πλώρη του καραβιού, χαράζει την πορεία! "Προς νέες ακτές" μας λέει ο Βασίλης και είναι μια Νίκη γαλανόλευκη, δηλαδή η Ελλάδα μας! 
Στο τρίπτυχο αυτό έργο αποτυπώνεται, με εικαστικούς όρους, η στρεβλή πορεία μας, το οξύτατο παρών και η μοναδική μας επιλογή. Γνώμη μας όμως είναι, ότι δεν πρόκειται απλά για ένα εικαστικό έργο, και ακριβώς εδώ βρίσκεται το μεγαλείο του. Είναι η συνείδηση της χώρας μας σε μία εικόνα! Είναι η αποκρυπτογράφηση του καιρού μας, είναι η κατά μέτωπο αναμέτρηση με την φθορά, με την αλλοτρίωση, με το χαλεπό, το επίπλαστο, το άκριτα ξενόφερτο, με το τέρας που μας μετατρέπει σε υποχείριά του, που μας αποστρέφει από το ουσιαστικό και το ακέραιο, από την ορθή απάντησή μας! Και τέλος είναι αυτό που οφείλει να είναι η Τέχνη.
Τι να πει κανείς λοιπόν; Να συγχαρεί τον Βασίλη; είναι λίγο. Λέμε μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ανάταση και την περηφάνια που μας κάνει να αισθανόμαστε. Βασίλη σε ευχαριστούμε!

4η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2013 (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
29 Σεπτεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου | Εγκαίνια 28 Σεπτεμβρίου
Σοφοκλέους 8-10
Ευπόλιδος 4, Πλατεία Κοτζιά

Αν το 2011 ήταν έτος διαμαρτυρίας και ριψοκίνδυνων ονειροπολήσεων, το 2013 απαιτεί να σκεφτούμε επινοητικά και με εποικοδομητική διάθεση. Σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες κορυφώνεται, η 4η Μπιενάλε της Αθήνας (ΑΒ4) δεν μπορεί παρά να θέσει ένα καίριο ερώτημα: Και τώρα τι;
Ενώ ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ (ΑΒ3) επιχείρησε να αναστοχαστεί τη νεότερη ελληνική ιστορία και τις απαρχές της κρίσης, η φετινή Μπιενάλε, ανταποκρινόμενη στις τρέχουσες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες και στη σκληρή πραγματικότητα της χρεοκοπίας, θέτει σε λειτουργία ένα συνεργατικό μοντέλο για την παραγωγή μιας έκθεσης.
Η απάντηση στο ερώτημα Και τώρα τι; ονομάζεται AGORA. Χρησιμοποιώντας το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Σοφοκλέους 8-10, ως κύριο χώρο της, η ΑΒ4 προτείνει την AGORA όχι μόνο ως τόπο ανταλλαγής απόψεων αλλά και ως ιδανικό σκηνικό κριτικής αντιπαράθεσης. Σε αντίθεση με την εξιδανικευμένη εικόνα της αρχαίας αγοράς, η AGORA φιλοξενεί διαφορετικές και ενίοτε αμφιλεγόμενες θεωρήσεις, στοχεύοντας τόσο στην τέρψη όσο και στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης. Πρόκειται για μια έκθεση που υποδέχεται ταυτόχρονα το καρναβαλικό και το αμφίσημο, το σημαντικό και το ασήμαντο.
Η AGORA εδράζεται στις έννοιες της συνέλευσης και της συνάθροισης. Λειτουργώντας ως ζωντανός οργανισμός αλλά και ως εξαίσιο πτώμα (cadavre exquis), μορφοποιείται μέσα από μια διαδοχή αντικειμένων και συνεργατικών εκδηλώσεων, περφόρμανς, συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, προβολών ταινιών, εργαστηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στην AGORA τα έργα και οι θέσεις προτείνουν ό,τι έχουμε επειγόντως ανάγκη τη δεδομένη στιγμή: μια στάση κριτική και επίκαιρη, έτοιμη να επανεξετάσει παρελθούσες στρατηγικές της τέχνης και της ζωής, να αποδομήσει κυρίαρχους μύθους και να ανακαλύψει καινούριες, λειτουργικές προσεγγίσεις και συμπεριφορές.
Η ΑΒ4 πραγματοποιείται από μια ομάδα καλλιτεχνών, επιμελητών, θεωρητικών και επαγγελματιών από τον χώρο της δημιουργίας, η οποία έχει συσταθεί ειδικά για την περίσταση. Η AGORA είναι επομένως το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ζυμώσεων μεταξύ επαγγελματιών με διαφορετικό υπόβαθρο. Το σημαντικό για τους συμμετέχοντες σε ένα τέτοιο πείραμα είναι το κοινό αίσθημα ευθύνης και η ανάγκη συμπαραγωγής νοήματος.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου