Μπάχαλο στην Εκπαίδευση, πριν από τον Αγιασμό...

ΕΠΑΝΩ, με γυψοσανίδες χωρίστηκε η αίθουσα εκδηλώσεων στο 1ο Δημοτικό και ΚΑΤΩ η  σημερινή κατάσταση στο εργοτάξιο του 10ου Δημοτικού Σχολείου...
Μια μέρα πριν από την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς κι ενώ η Δημοτική Αρχή ασχολείται με χορούς και πανηγύρια, στην εκπαίδευση η κατάσταση είναι όντως ...για τα πανηγύρια. 
Η ανεπάρκεια της Διοίκησης του Δήμου έχει δυσάρεστες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της εκπαιδευτικής προσπάθειας, αλλά ιδιαίτερα στη σχολική στέγη. Το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα διαπρέψει σε ρόλο σαρδέλας, καθώς θα στιβαχθεί σε σχολεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας του μεγάλου μαθητικού πληθυσμού. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 8ο Δημοτικό στη Ζωφριά, όπου η επίσκεψη της Ένωσης Γονέων στον ΟΣΚ, το καλοκαίρι απέδειξε ότι θα χρειαστούν χρόνια για την ανέγερση του 3ου Δημοτικού, που αποτελεί προϋπόθεση για να αποσυμφορηθεί το σχολείο. 
Τραγική είναι η κατάσταση και στα 1ο-6ο-7ο δημοτικά σχολεία όπου φέτος η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παραλίγο να γυρίσει τους μαθητές στο μεσαίωνα, καθώς έκανε σκέψεις ακόμα και για απογευματινή βάρδια στα σχολεία ΚΛΙΚ ΕΔΩ. Αιτία κι εδώ η ολιγωρία της Διοίκησης του Δήμου, που δεν μπόρεσε να προχωρήσει την ανέγερση του 10ου Δημοτικού Σχολείου, στην περιοχή της Δροσούπολης και συγκεκριμένα δίπλα στο 2ο Γυμνάσιο. Όλα αυτά ενώ έχει εγκριθεί η ανέγερση του Σχολείου με προκάτ αίθουσες κι έχει διατεθεί η σχετική πίστωση. Μάλιστα η συγκεκριμένη υπόθεση έχει εκθέσει προσωπικά το Δήμαρχο Δημήτρη Μπουραΐμη, που από τις 24 Οκτωβρίου 2012 είχε δεσμευθεί ότι το σχολείο θα λειτουργήσει μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2013. Ο Δήμαρχος επανέλαβε την ίδια δέσμευση και στην καλοκαιρινή συνεδρίαση της διευρυμένης Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, αλλά μετέθεσε τη λειτουργία του σχολείου για την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς ΚΛΙΚ ΕΔΩ. Όμως βρισκόμαστε μια μέρα πριν από τον Αγιασμό και το σχολείο δεν έχει λειτουργήσει…
Όπως είναι φυσικό στα παραπάνω Δημοτικά Σχολεία επικρατεί το αδιαχώρητο κι έχουν ληφθεί μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπιστεί, το πρόβλημα. Έτσι στο 7ο Δημοτικό διαμορφώθηκαν σε αίθουσες διδασκαλίας οι αποθήκες, ενώ στο 1ο δημιουργήθηκαν, με γυψοσανίδες, δύο αίθουσες διδασκαλίας με τη διχοτόμηση της αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου… 
Μπάχαλο επικρατεί και σε άλλους τομείς, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλουν οι Δημήτρης Πουλιάσης και Θεοδόσης Δρόλιας. Τις ελλείψεις αυτές έχει επισημάνει, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε στα σχολεία της πόλης και η Ένωση Γονέων ΚΛΙΚ ΕΔΩ, με πιο χαρακτηριστική την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών. Παρά το γεγονός ότι η ο Πρόεδρος Νίκος Χατζητρακόσιας έχει υποβάλει, από πέρσι, στο Δήμο, εμπεριστατωμένη προμελέτη, το θέμα δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι μαθητές κατά την προσέλευση κι αποχώρησή τους από τα σχολεία. 
Κάτι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα φέτος, που όπως φαίνεται, ο Δήμος θα καταργήσει τους Σχολικούς Τροχονόμους, οι οποίοι πρόσφεραν πολύ σημαντική υπηρεσία στο συγκεκριμένο τομέα… Υπενθυμίζουμε, για την ιστορία, τον επίλογο του ΦΥΛΑΡΧΟΥ στο ρεπορτάζ για τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Ιουλίου: 
Κι επειδή δεν μπόρεσε (ο Δήμαρχος) να δώσει απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που του τέθηκαν, ο Δήμαρχος πρόσφερε τσάι και συμπάθεια, προσφέροντας, απλόχερα, το λόγο σε όλους, με σκοπό να πουν τον πόνο τους και να εκτονωθούν, μέσα από την απεραντολογία. 
Συμπερασματικά, η πρόσκαιρη ψυχοθεραπεία ήταν και το μόνο που πέτυχε η συνεδρίαση. Αλλά όταν μετά τις καλοκαιρινές ξάπλες στις οποίες θα επιδοθεί ως συνήθως, η Διοίκηση του Δήμου, έρθει το βλοσυρό φθινόπωρο, τότε εκπαιδευτικοί και γονείς θα βρεθούν και πάλι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Όμως μέχρι τότε, έχει ο Θεός… ΚΛΙΚ ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου