Ευθύνες στη Δημοτική Αρχή για τα σχολεία από την Ένωση Γονέων Άνω Λιοσίων

Από την αυτοψία της Ένωσης Γονέων στα σχολεία των Άνω Λιοσίων
Σοβαρά προβλήματα στη σχολική στέγη και στη στελέχωση των σχολείων με εκπαιδευτικούς , διαπιστώνει η Ένωση Γονέων Άνω Λιοσίων. Εκφράζει ακόμα τον προβληματισμό της για τη φύλαξη των σχολείων, μετά την κατάργηση των Σχολικών Φυλάκων, αλλά και της καθαριότητας, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το θέμα της μισθοδοσίας των καθαριστριών. Με την προσεκτική της ανακοίνωση, πάντως, η Ένωση επιρρίπτει ευθύνες στη Δημοτική Αρχή σε μια σειρά θεμάτων, με κυριότερο το πρόβλημα της σχολικής στέγης. Ιδού το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης. 

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Άνω Λιοσίων επισκέφθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2013 το σύνολο των Δημοτικών - Γυμνασίων- Λυκείων προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση που επικρατεί ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς και ο βαθμός υλοποίησης των θεμάτων που τέθηκαν κατά τη διευρυμένη ΔΕΠ στις αρχές του Ιουλίου 2013. Υπήρξε ενημέρωση από τους Διευθυντές τόσο για τα επιμέρους θέματα που αντιμετωπίζει το κάθε σχολείο, όσο και γενικότερα για τα προβλήματα που εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές καλούνται να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη αυτή χρονιά. 
Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά κενά στη κάλυψη θέσεων δασκάλων τόσο σε κύρια μαθήματα όσο και στις ειδικότητες που απασχολούνται κυρίως στα ολοήμερα σχολεία, ενώ επισημάνθηκε για μία ακόμη χρονιά η έλλειψη τμημάτων ένταξης και δασκάλων ειδικής αγωγής για τους οποίους ενημερωθήκαμε από τη Διεύθυνση Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής ότι μέχρι τέλος Σεπτέμβρη μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ του υπουργείου Παιδείας θα καλυφθούν οι θέσεις. 
Επιπλέον στα περισσότερα σχολικά κτίρια πραγματοποιηθήκαν εργασίες συντήρησης κατά τη θερινή περίοδο και ενημερωθήκαμε ότι κατά την έναρξη λειτουργίας των σχολείων θα υπάρχει επάρκεια σε υλικά καθαριότητας και γραφική ύλη. 
Παραμένει διαρκής η ανησυχία για τη φύλαξη των σχολείων μετά την αδικαιολόγητη απόφαση της κυβέρνησης για τη διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων, αλλά και για την απασχόληση των καθαριστριών και των σχολικών τροχονόμων καθόσον δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση από το Ίδρυμα Νεότητας για τη συνέχιση οικονομικής κάλυψης της εργασίας τους. 
Επίσης κατά την επίσκεψη μας σε ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ υπήρξε έντονος ο προβληματισμός για την κατάργηση του τομέα υγείας – πρόνοιας καθώς αποτελούσε επιλογή των περισσοτέρων μαθητών. Θεωρούμε άδικη τη κατάργηση αυτή διότι έγινε με απαράδεκτο τρόπο χωρίς κανένα σχεδιασμό, καθώς τα κενά που προκύπτουν δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθούν. Η Ένωση Γονέων θα είναι κοντά στους καθηγητές και μαθητές παρακολουθώντας τις εξελίξεις. 
Στα θέματα σχολικής στέγης δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η ανησυχία της Ένωσης Γονέων ότι ακόμη μία σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς τη λειτουργία του 10ου Δημοτικού Σχολείου, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις της Δημοτικής Αρχής στην ΔΕΠ του Ιουλίου και την κατηγορηματική δήλωση του Δημάρχου ότι το θέμα έχει διευθετηθεί και θα πραγματοποιηθεί, παρατείνοντας έτσι τον υπερκορεσμό και τη δυσμενή λειτουργία των 1ου- 6ου - 7ου Δημοτικών Σχολείων. 
Η ίδια και χειρότερη παραμένει η κατάσταση και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο στη Ζωφριά όπου δεν υπήρξε εξέλιξη για την κατασκευή του 8ου Δημοτικού Σχολείου, αλλά και στο θέμα κατασκευής του νέου 3ου Γενικού Λυκείου από τον ΟΣΚ.. Η Ένωση Γονέων έχει ζητήσει με επιστολή της από το κ, Δήμαρχο Φυλής κατόπιν δικής του τοποθέτησης στην ΔΕΠ, την από κοινού επίσκεψη στον ΟΣΚ για τα ανωτέρω θέματα χωρίς μέχρι σήμερα να πάρει καμιά απάντηση. 
Στο θέμα της ασφαλούς προσέλευσης – αποχώρησης των μαθητών διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε καμιά απολύτως εξέλιξη, παρά τη μελέτη που έχει δοθεί για το θέμα στη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου από το Μάιο 2012 και την διαπιστωμένη έλλειψη πινακίδων ΚΟΚ, διαγραμμίσεων, πεζοφάναρων κτλ. 
Εξίσου σημαντικά θέματα που απασχόλησαν την Ένωση Γονέων είναι : 
-Η ελλιπής συγκοινωνιακή κάλυψη της μεταφοράς των μαθητών.
-Η φοίτηση των μαθητών Ρομα και τα προγράμματα που εφαρμόζονται. 
-Η δυνατότητα δωρεάν σίτισης των μαθητών με οξυμένα οικονομικά προβλήματα.
-Η λειτουργία των κυλικείων σχετικά με τις τιμές τους και τα είδη πώλησης. 
-Η υγειονομική κάλυψη των μαθητών για την οποία υπήρξε ιδιαίτερη ενημέρωση κατά την επίσκεψη στον Ερυθρό Σταυρό. 
Επισημαίνουμε ότι η Ένωση Γονέων έχει ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή να καλύψει το κόστος περιοδείας κλιμακίου ιατρών (παιδίατρου παθολόγου καρδιολόγου) για την ιατρική εξέταση των παιδιών και την παροχή πιστοποιητικών υγείας των μαθητών. 
Η Ένωση Γονέων δεδομένου των σοβαρών προβλημάτων ζήτα από όλη την σχολική κοινότητα Συλλόγους Γονέων, Δήμο και τους Διευθυντές των σχολείων να υπάρχει διαρκής και γόνιμη συνεργασία προς όφελος των μαθητών παιδιών

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου