Μεγάλη Δευτέρα στην Περιφέρεια Αττικής για τα αντισταθμιστικά και ελιγμός Σγουρού για τις απαλλοτριώσεις στη Χωματερή

Aπό τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ, της 30ης Ιουλίου, 2013
Από τις 7 το πρωί της Δευτέρας θα αρχίσει στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής ο χορός των κρίσιμων για το Δήμο Φυλής αποφάσεων του Φορέα Διαχείρισης των απορριμμάτων (ΕΔΣΝΑ). Συγκεκριμένα, στις 7 το πρωί θα συζητηθούν στην Εκτελεστική Επιτροπή τα θέματα που σχετίζονται με την καταβολή και το ύψος των αντισταθμιστικών και συγκεκριμένα: 
1. Ενημέρωση για τον καθορισμό της ετήσιας εισφοράς των Δήμων μελών του ΕΔΣΝΑ για τα έτη 2012 και 2013 (εισηγητής, προϊστάμενος Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Γεώργιος Γκοντόρας).
2. Ενημέρωση για τον καθορισμό της ετήσιας εισφοράς των Δήμων μελών του ΕΔΣΝΑ για το έτος 2014 (εισηγητής, προϊστάμενος Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Γεώργιος Γκοντόρας).
3. Ενημέρωση για την επιβολή αντισταθμιστικών οφελών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4164/2013 (εισηγητής, προϊστάμενος Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Γεώργιος Γκοντόρας).
 

Αφού ληφθούν οι αποφάσεις για τα θέματα αυτά στη βάση της οικονομοτεχνικής μελέτης που έχει συντάξει ο ΕΔΣΝΑ, εν συνεχεία τα θέματα θα τεθούν στο 60 μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από Δημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους και Περιφερειακούς Συμβούλους. Το ζήτημα είναι αν θα έχει απαρτία, καθώς απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/3 των μελών του. Μιλώντας στον ΦΥΛΑΡΧΟ ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων, Νίκος Σαράντης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τα οικονομικά μεγέθη κι αν ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός εισηγηθεί τη μείωση του ποσού των αντισταθμιστικών προς το Δήμο Φυλής, από τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως που είναι σήμερα. Πρόσθεσε όμως ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί λύση για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, τους οποίους μάλιστα είδε την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου και τους διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του, ώστε να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. 


Πάντως από τη διατύπωση της Εκτελεστικής Επιτροπής, φαίνεται ότι η ΠΕΔΑ δε συμμερίζεται την άποψη του Γιάννη Σγουρού ότι τα οικονομικά προβλήματα του ΕΔΣΝΑ είναι ανυπέρβλητα κι ότι δεν μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση. Κάτι που σημαίνει ότι δε θεωρεί βάσιμη την λογική της περικοπής των αντισταθμιστικών που δικαιούται ο Δήμος Φυλής. Στη σχετικά ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔΑ αναφέρεται ότι:
 

Υπενθυμίζεται ότι ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, ζήτησε, με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτέμβρη, να υπαχθεί στην Περιφέρεια Αττικής ο ΕΔΣΝΑ και πρόσθεσε ότι θα το συζητήσει με τους εργαζομένους και την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ. Ειδικότερα, η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής: 

"Την ίδια στιγμή τον διάλογο για την ένταξη του ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια Αττικής άνοιξε με πρότασή του σήμερα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός. Όπως τόνισε ο κ. Σγουρός αποτέλεσμα αυτής της «απορρόφησης» θα είναι η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων στο Σύνδεσμο με ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες και τους Δήμους υπηρεσιών. Η συμμετοχή των Δήμων στη Διοίκηση μπορεί να εξασφαλιστεί με σχήμα Διοικητικού Συμβουλίου με διατήρηση του τρόπου εκλογής που υπάρχει σήμερα. Η πρόταση του κ. Σγουρού θα συζητηθεί περαιτέρω σε προσεχή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και με το Σωματείο των Εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ προκειμένου να ακουστούν και να καταγραφούν όλες οι απόψεις." 

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση ο Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι ζητάει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για να δοθεί λύση στο θέμα των χρεών του ΕΔΣΝΑ, αλλά και στο κρίσιμο θέμα των απαλλοτριώσεων στη Χωματερή, όπου ο Δήμος Φυλής και οι άλλοι ιδιοκτήτες δεν έχουν αποζημιωθεί, παρόλο που οι ιδιοκτησίες τους έχουν ήδη μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που θέτει το θέμα των αποζημιώσεων ο Γιάννης Σγουρός, που ήταν εκείνος που είχε διαμαρτυρηθεί, to 2011, για το ύψος των τιμών απαλλοτρίωσης που επέβαλαν τα δικαστήρια, περιπλέκοντας την υπόθεση. Φαίνεται όμως ότι καθώς πλησιάζουν οι εκλογές κάνει ελιγμούς για να αποφύγει τη βέβαιη αποδοκιμασία των εκλογέων του Δήμου Φυλής. Να τι αναφέρει η ανακοίνωση για τα οικονομικά προβλήματα του ΕΔΣΝΑ και για τις απαλλοτριώσεις. 

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Χώρας για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής που θέτουν σε κίνδυνο την απρόσκοπτη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου θα ζητήσει ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός. Όπως επεσήμανε ο κ. Σγουρός, οι προσπάθειες που έχει κάνει ο ΕΔΣΝΑ προς όλες τις Κυβερνήσεις και τους διατελέσαντες Υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υγείας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα διογκωμένα χρέη του παρελθόντος, να δοθεί λύση στο ζήτημα των απαλλοτριώσεων, να ενταχθεί ο Σύνδεσμος στο μητρώο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, δεν έχουν εισακουστεί. Αποτέλεσμα αυτού είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή η διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου να κρέμεται από ένα τεντωμένο σχοινί. Επίσης διακυβεύεται η βιωσιμότητα του φορέα που υλοποιεί εθνικής σημασίας έργα για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη και την οικονομία και την απασχόληση, με συγχρηματοδότηση από Κοινοτικά και Ιδιωτικά Κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
«Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το να μας ακούσουν. Κληρονομήσαμε προβλήματα και αγωνιζόμαστε να δώσουμε λύσεις για το σήμερα και για το αύριο χωρίς καμία απολύτως υποστήριξη. Σηκώνουμε καθημερινά ένα βάρος που δεν μας αναλογεί. Εάν η Κεντρική Διοίκηση δεν συνειδητοποιήσει ότι τα ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι θέμα μόνο ενός φορέα, τότε το μέλλον δεν προδιαγράφεται ευοίωνο» τόνισε σχετικά ο κ. Σγουρός.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου