75 χιλιάρικα το μαλλί της 3ης Πολιτιστικής Συνάντησης…


Πραγματική πρόκληση αποτελεί, στις δύσκολες μέρες της μιζέριας και της ανεργίας, η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος για τη διοργάνωση εκδηλώσεων αμφίβολης χρησιμότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η 3η Συνάντηση πολιτιστικών φορέων Δυτικής Αττικής, που πραγματοποιήθηκε από τις 10 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου, στο Κλειστό της Πάλης, στα Άνω Λιόσια.
Με αφετηρία μια παρόμοια που είχε εμπνευστεί, προ ετών, ο πρώην Νομάρχης Δυτ. Αττικής, Αριστείδης Αρκουδάρης, η εκδήλωση μετεξελίχθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Σταυρούλα Δήμου σε Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων Δυτικής Αττικής, με στόχο, υποτίθεται, την ανάδειξη της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού της Δυτικής Αττικής. 
Απώτερος στόχος και στις δύο περιπτώσεις, η ψηφοθηρία, μέσα από ένα πλέγμα δημοσίων σχέσεων με φορείς και προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αυτό ακριβώς συνέβη, σ την Ελευσίνα το 2011, στα Μέγαρα το 2012 και στα Άνω Λιόσια το 2013, όπου, με εξαίρεση μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού πρωτοβουλίες των Φορέων, δεν παρήχθη ουσιαστικό πολιτιστικό έργο. Η συμμετοχή των φορέων περιορίστηκε στη δημιουργία εκθετηρίων και στη παρουσία των χορευτικών τους στο μουσικό πρόγραμμα. Δεν τηρήθηκαν καν τα προσχήματα με την παράλληλη λειτουργία ενός φόρουμ ανακοινώσεων για την παράδοση και το λαϊκό πολιτισμό και η συζήτηση όλων αυτών των θεμάτων έγινε στα εκθετήρια, με τη συνοδεία τσίπουρου και μεζέδων. Κι επειδή όταν μια διοργάνωση δεν ανανεώνεται φθίνει, μπήκε στη Συνάντηση ο εθελοντισμός, αλλά και οι προσωπικές γνωριμίες. Αυτό προκύπτει από Τη λίστα των συμμετεχόντων, από την οποία προκύπτει ότι στην 3η Συνάντηση πήραν μέρος μόνο έντεκα πολιτιστικοί φορείς. Άλλοι έντεκα προήλθαν από το Δήμο Φυλής, ενώ έξι εκθετήρια δόθηκαν σε δημόσιους φορείς, δηλαδή στην Αντιπεριφέρεια και στους Δήμους της Δυτικής Αττικής. Για να καλυφθεί το κενό επιστρατεύθηκαν οι …Εθελοντές του Θριάσιου, ο Σύλλογος Γυναικών Μαγούλας, ο… Ναυταθλητικός Σύλλογος Ελυσίνας, ένα εργαστήριο αγιογραφίας, δύο σκακιστικοί Σύλλογοι, ένας σύλλογος φίλων …αντίκας και μια ζωγράφος αυτοπροσώπως…
Για την προπαγάνδιση της φιέστας δημιουργήθηκαν μπάνερ, αφίσες και έντυπα, αλλά και τηλεοπτικό σποτ. Μάλιστα τα συνεργεία των αφισοκολητών αφέθηκαν ανενόχλητα από το Δήμο Φυλής να ρυπάνουν κάθε σημείο της πόλης, τη στιγμή που ο τελευταίος, λίγους μήνες πριν, είχε εξαναγκάσει τους επαγγελματίες να κατεβάσουν τις διαφημιστικές πινακίδες των καταστημάτων, από τα οποία εξοικονομούν τα προς το ζην. Το παρακάτω τηλεοπτικό σποτ έπαιξε στην τηλεόραση και ο ΦΥΛΑΡΧΟΣ το εντόπισε στη μεσημεριανή ζώνη του ΑΝΤ 1.



Όλα αυτά κόστισαν χιλιάδες ευρώ. Με προϋπολογισμό 60 χιλ. ευρώ ο ανάδοχος πήρε  το έργο με 59500 χιλ, ευρώ,  που με τον ΦΠΑ θα εκτιναχθεί στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 74 χιλ. ευρώ, όπως προκύπτει από το παρακάτω πρακτικό της Επιτροπής Αξιολόγησης.


Το τραγικό είναι ότι σε μια περίοδο που ο κόσμος της περιοχής βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης, η Σταυρούλα Δήμου υποστηρίζει ότι η φιέστα διοργανώθηκε για να δώσει διέξοδο στα …οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Άνω Λιοσίων:
« Η 3η Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων Δυτικής Αττικής είναι ένα εξαιρετικής σημασίας γεγονός τόσο για την περιοχή όσο και για όλη την Αττική, διότι όχι μόνο συμβάλλει στην πρόοδο και στην ανάπτυξη του πολιτισμού και του εθελοντισμού, αλλά οι τέσσερις αυτές ημέρες θα αποτελέσουν μια σημαντική διέξοδο στα οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι της πλέον υποβαθμισμένης περιοχής της Περιφέρειας Αττικής», αναφέρεται, χαρακτηριστικά, στο κείμενο που ανάρτησε η Αντιπεριφέρεια στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής. KΛΙΚ ΕΔΩ
Παρεμπιπτόντως, μνημείο του γραπτού λόγου αποτελεί και η επόμενη παράγραφος, την οποία θα ζήλευε και αριστούχος του Δημοτικού Σχολείου:
«Όμως η Δυτική Αττική είναι γεμάτη και από φυσικές ομορφιές όπως πανέμορφα δάση και ωραίες παραλίες, σημαντικά μνημεία και πολύ περισσότερο είναι γεμάτη από καλοσυνάτους ανθρώπους, οι οποίοι θα σας παρουσιάσουν μια εικόνα που κάποιοι σίγουρα δεν την έχουν ξαναδεί, ενώ εκείνοι που είχαν τις εμπειρίες των περασμένων ετών περιμένουν με καρτερικότητα».
Βεβαίως και  η περιοχή είναι γεμάτη από καλοσυνάτους ανθρώπους, που περιμένουν με …καρτερικότητα (ανυπομονησία θέλει να πει)
Αφού εξακολουθούν να τους υπομένουν και δεν τους έχουν, ακόμα, στρώσει στο κυνήγι…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου