Τέφρα και μπούρμπερη, στη Χωματερή

Τις εργασίες απομάκρυνσης τις επικίνδυνης για την υγεία στάχτης, που προήλθε από τη καύση στον Αποτεφρωτήτα επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων της Χωματερής, επέβλεψε ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, το οποίο συνοδεύεται από τις παρακάτω φωτογραφίες.
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις εργασίες απομάκρυνσης του πρώτου φορτίου των παλαιών τεφρών του Αποτεφρωτήρα ΕΙΑ στο εξωτερικό επέβλεψε ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός

Τις διαδικασίες απομάκρυνσης των παλαιών τεφρών του Αποτεφρωτήρα Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων από τις εγκαταστάσεις του ΕΔΣΝΑ στη Φυλή επιθεώρησε σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.
Σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός σημείωσε ότι «Σήμερα λύνουμε οριστικά και αμετάκλητα ένα πρόβλημα που απασχολούσε τον ΕΔΣΝΑ και την περιοχή για δεκαετίες. Πλέον περιμένουμε μια συγγνώμη από όλους όσοι έσπειραν ψευδολογίες, την ώρα που εμείς δίναμε απόλυτα σύννομες και ασφαλείς περιβαλλοντικά λύσεις».
Ο κ. Σγουρός είχε την ευκαιρία να επιβλέψει τις εργασίες φόρτωσης σε containers των πρώτων ποσοτήτων – περί τους 160 τόνους -  που μεταφέρονται στο λιμάνι του Πειραιά απ’ όπου θα αποπλεύσουν με τελικό προορισμό αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις του εξωτερικού.
Το ζήτημα με την μακροχρόνια αποθήκευση των τεφρών που είχαν παραχθεί το χρονικό διάστημα 2002-2007 αποτελούσε ένα διαχρονικό «αγκάθι» για τον ΕΔΣΝΑ, στο οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί λύση παρά τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί.
Υπενθυμίζεται ότι οι ποσότητες των τεφρών ανέρχονται συνολικά σε 1.350 τόνους. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα ασφαλείας.
Ο βασικός λόγος, για τον οποίο είχαν παραμείνει αποθηκευμένες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρξε η ανυπαρξία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στην Ελλάδα, καθιστώντας  αντιοικονομική και ιδιαίτερα ακριβή τη λύση της διασυνοριακής μεταφοράς τους στο εξωτερικό, σε αντίστοιχες μονάδες.
Ωστόσο μπροστά στο αδιέξοδο, τον Ιούλιο του 2012, ελήφθη απόφαση από την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου για τη διενέργεια διαγωνισμού, για τη διασυνοριακή μεταφορά της τέφρας με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του ΕΔΣΝΑ, ο οποίος ολοκληρώθηκε πρόσφατα μετά τον κατά νόμο προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.  
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στον ΧΥΤΑ Φυλής ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ προχώρησε σε γενικότερη επιθεώρηση του χώρου και των έργων περιβαλλοντικής προστασίας που εκτελούνται στις εγκαταστάσεις.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου