Οι προτάσεις Λουμιώτη για την κοινωνική ενσωμάτωση των τσιγγάνων

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΜΙΩΤΗΣ
Με αφορμή το υπόμνημα που κατατέθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ΚΛΙΚ ΕΔΩ, από το Δήμαρχο Χρήστο Παππού και τους επικεφαλής των παρατάξεων ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΕΥΠΟΛΙΣ Δημήτρη Τσιουμπρή και Γιώργο Αβράμη, ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Φυλής Κώστας Λουμιώτης επισημαίνει τα εξής: 


Κύριε Δήμαρχε,
η προσέγγιση ότι  η Παραβατικότητα στο Δήμο Φυλής ταυτίζεται με τους Τσιγγάνους δεν μας βρίσκει αξιακά, πολιτικά αλλά και πραγματολογικά σύμφωνους. Η παραβατικότητα στο Δήμος Φυλής έχει αφετηρία την καταστρατήγηση κάθε έννοιας δημοκρατίας μέσω της εξαγοράς ψήφων, προχωράει στη μαύρη τρύπα που κληρονόμησε ο Δήμος Φυλής από τα Άνω Λιόσια και φθάνει μέχρι τα γκέτο των τσιγγάνων στη Λίμνη, όπου φωλιάζει και η άγρια εγκληματικότητα (πχ. Λαϊκή αγορά ναρκωτικών).
Στο σημείο αυτό να θυμηθούμε ότι, για άλλη μια φορά,  ο Δήμαρχος Φυλής (είχε προηγηθεί ο κ. Μπουραϊμής και πολύ πιο πριν οι Δήμαρχοι Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου), επιμένει στην αστυνομική-κατασταλτική προσέγγιση του όλου θέματος. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, το υπόμνημα είναι καλό, αν και θα προτιμούσαμε να είναι υπόμνημα-ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου και όχι του δημάρχου. Εφόσον όμως είναι του Δημάρχου ως μονοπρόσωπου οργάνου του Δήμου Φυλής, δεν βλέπουμε το λόγο (ουσιαστικό και πολιτικό) για δική μας συνεισφορά.

Κύριε Δήμαρχε,
Το μείζον για τους δημότες-κατοίκους είναι σε ποιο πεδίο και σε ποιο βαθμό ο Δήμος Φυλής μπορεί να παρέμβει για την ανακούφιση συγκεκριμένων γειτονιών και πολεοδομικών ενοτήτων από τα φαινόμενα καθημερινής παραβατικότητας που έχουν επίδραση στην ποιότητα ζωής τους. Δυστυχώς εδώ - και με ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν αποφεύχθηκε η γκετοποίηση ολόκληρων πολεοδομικών τετραγώνων με αρνητικές συνέπειες και για τους ίδιους τους τσιγγάνους και για τους «μπαλαμέ» γειτόνους τους.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περιθώρια άσκησης έμμεσης και έξυπνης πολιτικής για την ανάσχεση της περαιτέρω γκετοποίησης. Μερικά παραδείγματα:
ü Διαμόρφωση ήπιας κυκλοφορίας σε πολλούς σημαντικούς δρόμους που διέρχονται των γκέτο
ü Ανάκτηση των δημόσιων χώρων (πχ. πάρκο πόλης) και διαρκής προστασία και επιτήρησή τους (για ποιο λόγο δεν υπάρχει καθημερινή παρουσία υπαλλήλων του Δήμου;)
ü Διαμόρφωση ήπιας κυκλοφορίας ή ακόμα και πεζοδρόμησης δρόμων παρακείμενων των σχολείων
ü Λειτουργία κυριακάτικης αγοράς από τους Ρομά - πρέπει να αποκτήσουν νόμιμες/νομότυπες δραστηριότητες στο Δήμο και να αρχίσουν να εντάσσονται ως δημότες/πολίτες και όχι ως πελάτες/ψηφοφόροι με διαμεσολαβητές τους τσιγγάνους-ηγέτες που τους εκμεταλλεύονται
ü Λειτουργία πράσινου σημείου για τη συλλογή υλικών που σήμερα καίγονται με χρηματικό αντίτιμο για τους Ρομά συλλέκτες (χρειάζεται συνεργασία με ΥΠΕΚΑ και εταιρείες)
ü Λειτουργία κοινωνικής δομής στην περιοχή της Λίμνης για την αντιμετώπιση ιατροκοινωνικών θεμάτων των Ρομά
ü Επικοινωνία με τους επίσημους συλλόγους των Ρομά και ενθάρρυνση συμμετοχής τους στα δρώμενα της πόλης μας
ü Αξιοποίηση Ρομά - κοινωνικών διαμεσολαβητών σε βασικές υπηρεσίες του Δήμου 

Όμως για να γίνουν τα παραπάνω απαιτείται μια ριζοσπαστική-κοινωνική αντιμετώπιση του θέματος και σας ρωτάμε: η Διοίκηση του κ. Παππού θέλει και μπορεί να υιοθετήσει κάτι τέτοιο;

Τέλος, ο Δήμος Φυλής δεν έχει λειτουργήσει ούτε το Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας ούτε είχε εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη!!! Δηλαδή, ο Δήμος Φυλής δεν «εκμεταλλεύθηκε» δυο θεσμικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων παραβατικότητας.... για να λειτουργήσει το Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας απαιτεί ένα Δήμο ανοιχτό στην κοινωνική λογοδοσία που θα θελήσει να αυτο-εξυγιανθεί!!! Σας ρωτάμε και πάλι: η Διοίκηση Παππού θέλει και μπορεί κάτι τέτοιο;
Στα παραπάνω είμαστε διατεθειμένοι να σας βοηθήσουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου