Βαριά «καμπάνα» Αθηναγόρα στις μοναχές της Μονής Κλειστών

ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΙΝΕΣ 
ΑΝ ΔΕ ΜΕΤΑΝΟΗΣΟΥΝ


 Επιτίμιο επέβαλε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας στις μοναχές της Ιεράς Μονής Κλειστών, λόγω της αναιτιολόγητης άρνησής τους να συμμορφωθούν στο Πρόγραμμα Λιτανεύσεων της Εφεστίου Εικόνας, που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως. 
Πρόκειται για πνευματική ποινή που επιβάλλεται επί σοβαρών εκκλησιαστικών παρεκτροπών, με σκοπό να μετανοήσει εκείνος που τιμωρείται. Εξ ου και διευκρίνισε ότι θα άρει το επιτίμιο μόνο αν οι μοναχές ζητήσουν συγγνώμη. 
Ο Μητροπολίτης γνωστοποίησε την Απόφασή του, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα μετά την τέλεση, από τον ίδιο, του μνημοσύνου των γονέων του Δημάρχου Φυλής, Σπύρου και Φανής Παππού, το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου 2024. 
«Γνωρίζω Δήμαρχε τον πόνο σου για την απώλεια των γονέων σου. Γνωρίζω, επίσης, ότι πονάς γιατί δεν θα μπορέσουμε φέτος να τηρήσουμε το έθιμο της λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνας, λόγω της παρεκτροπής των μοναχών της Μονής. Όπως έχω διαβεβαιώσει το έθιμο θα επαναληφθεί, γιατί αυτό αποτελεί επιθυμία του Λαού του Δήμου Φυλής και για το λόγο αυτό παρακαλώ όλους να συμπεριφερθούμε με πνεύμα ομονοίας κι όχι ως οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης, προσβλέποντας στον κατευνασμό της οργής εκείνων που, μέσω του διαδικτύου, ζητούν την εδώ και τώρα τιμωρία των μοναχών και την τήρηση του εθίμου, έστω και με δικαστικά και αστυνομικά μέσα. 
Ο Μητροπολίτης δεν διευκρίνισε ποιο ακριβώς επιτίμιο επέβαλε, αλλά λόγω της αυστηρής γλώσσας που χρησιμοποίησε πρόκειται, μάλλον, για το επιτίμιο της ακοινωνησίας. Το επιτίμιο αυτό αποτελεί, κατ’ ουσία, αφορισμό που αποκόπτει τον καταδικασθέντα από το Σώμα της Εκκλησίας και του στερεί τη Θεία Χάρη απαγορεύοντας τη μετάληψη της Θείας Ευχαριστίας. 
Στην πραγματικότητα το επιτίμιο οδηγεί στην πνευματική απομόνωση της Μονής, καθώς απαγορεύει τις θρησκευτικές τελετές, με τη συμμετοχή κληρικών της Μητρόπολης ή άλλων Μητροπόλεων, περιλαμβανομένης και της κορυφαίας εορτής του Πάσχα. 
Εκτιμάται ότι, παρά την ειρηνοποιό διάθεσή του, η οποία πηγάζει από το κορυφαίο εκκλησιαστικό του αξίωμα, αλλά και από τον ήπιο χαρακτήρα του, ο Μητροπολίτης δεν πρόκειται να μείνει στην πνευματική ποινή αν οι μοναχές δε μετανοήσουν. Τούτο διότι πιστεύει ακράδαντα ότι το έθιμο που εκφράζει το θρησκευτικό συναίσθημα και τη λαϊκή παράδοση πρέπει να διατηρηθεί. Αλλά και γιατί δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί αλαζονικές συμπεριφορές που αγνοούν την Απόφαση της Ιεράς Συνόδου, πλήττουν το κύρος της Εκκλησίας και περιφρονούν, βάναυσα και αναιτιολόγητα, την επιθυμία του Λαού των Άνω Λιοσίων και της Φυλής.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου