Οι δύο καλές συνάδελφοι του Πάνου Σκουρολιάκου

Ο Πάνος Σκουρολιάκος γράφει στην ΑΥΓΗ,
για την Κάτια Γέρου και τη Δήμητρα Χατούπη
Του Πάνου Σκουρολιάκου*

Μεταπολίτευση, και οι σπουδαστές των σχολών θεάτρου, κινηματογράφου και χορού οργανώνουμε τον δικό μας σπουδαστικό σύλλογο. Πρωτοστατούν συνάδελφοι που σπούδαζαν από την εποχή της χούντας και οι πιο νέοι, πολλοί από τους οποίους προερχόμαστε από το φοιτητικό κίνημα, γιατί ήδη παράλληλα φοιτούσαμε και στο πανεπιστήμιο.
Είχαμε στεγαστεί προσωρινά σε ένα σπίτι της οδού Μαυρομιχάλη, εκεί όπου ακόμα βρίσκεται η ιστορική ταβέρνα «Πειναλέων». Μετά κατεβήκαμε σε ένα ημιυπόγειο επί της Σολωμού, στα Εξάρχεια. Άρχισαν λοιπόν να καταφτάνουν νέα πρόσωπα. Ανάμεσα σε αυτά και δυο κορίτσια, φίλες και πρωτοετείς στη σχολή του Κουν. Ταυτόχρονα φοιτούσαν στη Νομική νομίζω. Αυτές ήταν η Κάτια και η Δήμητρα. Ή η Δήμητρα και η Κάτια. Την Κάτια Γέρου την είχα δει στο Ηρώδειο, να παίζει με το Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών τη Γρούσα στον «Κύκλο με την κιμωλία» του Μπέρτολτ Μπρέχτ. Η Δήμητρα Χατούπη κυκλοφορούσε μονίμως με μια κιθάρα γιατί ήταν ανέκαθεν καλλίφωνη. Ατέλειωτες ώρες συνεδριάσεων και συνελεύσεων. Αφισοκόλληση μ' ένα μικρό μοτοσακό με την Κάτια στους νυχτερινούς δρόμους και με τη Δήμητρα στο συγκρότημα «Venceremos», με το οποίο τραγουδούσαμε στην Πλάκα. Παράλληλα, η φλόγα για τη σκηνή, τους ρόλους, το θέατρο.
Από τότε παρακολουθώ αυτά τα δυο κορίτσια να κάνουν ξεχωριστές προσωπικές διαδρομές ακριβών επιλογών, μόχθου και ευθύνης. Η καθεμιά με τον τρόπο της και τις δικές της συντεταγμένες.
Αφορμή γι' αυτήν την πιο... προσωπική κατάθεση, λοιπόν, είναι δύο παραστάσεις που είδα και στις οποίες πρωταγωνιστούν οι δύο αυτές σημαντικές γυναίκες του θεάτρου μας. Η Κάτια στη θεατρική μεταφορά της ταινίας του Φελίνι «Λα Στράντα» από τον Βασίλη Νικολαΐδη και η Δήμητρα στη θεατρική μεταφορά επίσης του μυθιστορήματος «Η μητέρα του σκύλου» του Παύλου Μάτεσι από τον Σταύρο Τσακίρη.
Παρακολουθεί κανείς δύο πρωταγωνίστριες με κοινή αισθητική καταγωγή. Η σφραγίδα του Θεάτρου Τέχνης εμφανέστατη στην υποκριτική τους. Όμως διακρίνεις και την απόλυτα δική τους, προσωπική συνεισφορά σε τρόπους έκφρασης και μέσα, ώστε να αποκαλύπτεται εκεί μπροστά σου μια υποκριτική προσωπικότητα ολοκληρωμένη και αυθύπαρκτη. Χαίρεται κανείς να βλέπει δύο ηθοποιούς που καίγονται κυριολεκτικά από την ανάγκη να καταθέσουν στο σανίδι την τέχνη τους και μέσω του λόγου του Μάτεσι ή της δράσης που αποτύπωσε στο σελιλόιντ ο Φελίνι. Είναι σπουδαίες και οι δυο. Και είναι μάθημα για νέους ηθοποιούς και όχι μόνο. Είναι παράδειγμα για νέους ανθρώπους.
Ο δρόμος προς την ολοκλήρωση, τη δημιουργία, την επιτυχία, ακόμα και για τη δόξα, αν θέλετε, δεν μπορεί να περνάει μέσα από τα εύκολα και τα προκατασκευασμένα. Είναι βέβαια δρόμος δύσβατος, ανηφορικός κι επικίνδυνος. Θέλει κότσια, πείσμα και γενναιότητα ψυχής. Οι ρόλοι που παίζουν η Δήμητρα και η Κάτια, ή η Κάτια και η Δήμητρα, δεν τους χαρίστηκαν. Τους κατέκτησαν με το σπαθί τους και μάλιστα τους δικαίωσαν. Γιατί, στο κάτω-κάτω, πολλοί και πολλές παίζουν μεγάλους ρόλους. Και λοιπόν; Το θέμα είναι τι κάνεις με έναν μεγάλο ρόλο. Ιδίως όταν αυτόν τον ρόλο δεν στον έδωσε η «κουζίνα» της περίφημης showbiz, αλλά στον παρέδωσε η συντεχνία και το κοινό που σε μετρά ακριβοδίκαια.
Είχαν όμως και σπουδαίους συνεργάτες. Ωραίοι ηθοποιοί μαζί τους. Και σκηνοθέτες. Ο Βασίλης Νικολαΐδης με αφορμή το «Λα Στράντα» έφτιαξε ένα νέο, δικό του έργο. Το ίδιο και ο Σταύρος Τσακίρης με τη «Μητέρα του σκύλου». Έκαναν και οι δύο υπέροχες παραστάσεις. Μικρή λεπτομέρεια: Ο Βασίλης υπήρξε μέλος του Θεατρικού του Πανεπιστημίου μαζί με την Κάτια και ο Σταύρος ως σπουδαστής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού, μαζί μας στον σύλλογο που προανέφερα.
Είμαι περήφανος για τους παλιούς μου φίλους λοιπόν. Και είμαι διπλά περήφανος γιατί δικαιώνεται η ακλόνητη πίστη ότι το καλό δεν χάνεται. Εγώ, με έναν καλοπροαίρετο αριστερό βερμπαλισμό, θα συμπλήρωνα ότι το καλό πάντα θριαμβεύει.
Η Κάτια και η Δήμητρα, ή η Δήμητρα και η Κάτια, έχουν δρόμο ακόμα μπροστά τους. Κι έχουν να δώσουν ακόμα πολλά σε αυτό που αγάπησαν πολύ στη ζωή τους. Το θέατρο!

* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι επιλαχών Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου