«ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΩ» το σύνθημα ενάντια στη κακοποίηση των Γυναικών

Αθλητική – Πολιτιστική εκδήλωση από το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών, θυμάτων βίας στο Δήμο Φυλής
Την έναρξη της ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑΣ κήρυξε, κόβοντας το νήμα, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος, Εντεταλμένος σχεδιασμού κι εφαρμογής κοινωνικών πολιτικών Αντωνόπουλος Γεώργιος
Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την "ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ" που ξεκίνησε από την Πλατεία Ηρώων έξω από την Κοινωνική Υπηρεσία και κατέληξε μετά τον Γύρο της πλατεας στο Δημοτικό Ωδείο Φυλής, όπου οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν  

  • Θυμήσου: Δεν μπορείς να σταματήσεις μόνη σου τη βία. 
    Μπορείς όμως να αντιδράσεις , να αντισταθείς !
  • Είσαι γυναίκα θύμα βίας? Σπάσε τη Σιωπή…
  • Δεν κλείνουμε τα μάτια στη βία κατά των γυναικών !!
  • Έχεις τη δύναμη. Πες ΟΧΙ στη ΒΙΑ !!
  • Υπάρχουν πολλές γυναίκες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εσένα 
    ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ
  • Μάθε τι ακριβώς μπορείς να κάνεις ,για να βάλεις τέλος στην βία που σου ασκείται..ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ
  • Μη φοβάσαι να μιλήσεις !Μίλησέ μας!
  • Ενημερώσου! Σε περιμένουμε στο Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας στο Δήμο Φυλής.
  • Δικαιούσαι: προστασία, φροντίδα, υποστήριξη Μίλησέ μας!
  • Σήμερα και κάθε μέρα καταδικάζουμε την έμφυλη βία!
  • Πατάμε φρένο στη Βία κατά των Γυναικών!!
  • Ναι στη ζωή χωρίς φόβο!
Αυτά τα συνθήματα ακούστηκαν το πρωί της Κυριακής 23 Νοεμβρίου στην στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που διοργάνωσε το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών, θυμάτων βίας στο Δήμο Φυλής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον τερματισμό της βίας κατά των Γυναικών. 
Σε μια άρτια οργανωμένη εκδήλωση για την οποία ένωσαν τις δυνάμεις τους οι εργαζόμενοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του Συμβουλευτικού Κέντρου μέσα από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, πέρασαν σαφή μηνύματα, για το τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, με κεντρικό σύνθημα το «ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΩ!». 
Η εκδήλωση περιλάμβανε συμβολική «Ποδηλατάδα», με εκκίνηση από την Κεντρική Πλατεία Ηρώων και τερματισμό στο Δημοτικό Ωδείο. Οι ποδηλάτες κάθε ηλικίας, φορώντας άσπρα μπλουζάκια με το σύνθημα «ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΩ!», έκαναν το γύρο της πλατείας, ενημερώνοντας τον κόσμο για τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου.


Στο Δημοτικό Ωδείο, τη σκυτάλη πήρε η Πρώην Δήμαρχος Ζεφυρίου και Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα προγραμμάτων κι Ισότητας φύλων Φωτεινή Γιαννοπούλου, η οποία μίλησε για το νόημα της εκδήλωσης, αλλά και το έργο του Κέντρου. 
Η Φωτεινή Γιαννοπούλου επεσήμανε ότι «Η 25η Νοεμβρίου, έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για τον τερματισμό της βίας εναντίον των Γυναικών, με αφορμή την άγρια δολοφονία των τριών αδελφών Μιραμπάλ το 1960, που ήταν Δομινικανές, πολέμησαν σθεναρά ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς και δολοφονήθηκαν με διαταγή του δικτάτορα του Ραφαέλ Τρουχίγιο. Η καθιέρωση της Ημέρας αυτής δεν έχει το νόημα της τυπικής χρονικής υπενθύμισης κάποιων γεγονότων αλλά κρύβει μέσα της τον παλμό, τον πόνο, και την αγωνία εκατομμυρίων γυναικών στην Παγκόσμια Κοινότητα, που η έμφυλη βία τις καταδικάζει σε στέρηση των δικαιωμάτων τους, - θέτει σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα, καταρρακώνει τον Αυτοσεβασμό και την Αξιοπρέπεια τους και πολλές πάμπολλες φορές – δυστυχώς – αφαιρεί την ίδια τους τη ζωή» τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόσφατο παράδειγμα που προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση αλλά και παγκόσμια κατακραυγή. Πρόκειται για την εκτέλεση με απαγχονισμό της 26χρονης Ιρανής Ρεϊανεχ Τζαμπαρι, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο επειδή τραυμάτισε θανάσιμα τον άνδρα που προσπάθησε να τη βιάσει. Παρά τις προσπάθειες της Διεθνούς Αμνηστίας, τις εκκλήσεις πολλών προσωπικοτήτων της Κοινωνίας των Πολιτών και Διεθνών Οργανισμών για την προάσπιση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το Ισλαμικό Δικαστήριο, αποφάσισε τη θανάτωσή της. Ας αποτελέσουν τιμή στη μνήμη αυτής της άγνωστης αλλά και τόσο οικείας για εμάς κοπέλας, η παρουσία μας, ο λόγος για τα Δρώμενα της σημερινής μας εκδήλωσης, γιατί αποδεικνύεται μέσα από αυτό το γεγονός με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι η έμφυλη βία, αποτελεί παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης» επεσήμανε για να προσθέσει πως «Η βία κατά των γυναικών, είναι διαδεδομένο φαινόμενο, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και τις κοινωνίες, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας, τον πολιτισμό, τη θρησκεία. Τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι στις ΗΠΑ, στον Καναδά, την Αυστραλία, το Ισραήλ αλλά και στη Νότια Αφρική το 70% των δολοφονηθέντων γυναικών, είναι αποτέλεσμα βίας από πλευράς του συζύγου ή συντρόφου τους, ενώ 65 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο είναι παιδιά νύφες (τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και στην Ελλάδα με τα κορίτσια ROMA), περίπου 150 εκατομμύρια γυναίκες και κοπέλες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων και είναι εκείνες που βρίσκονται σε συνθήκες δουλείας και εξωθούνται στη σεξουαλική εκμετάλλευση. Σε αναφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμάται ότι η βία κατά των Γυναικών είναι τόσο σοβαρή αιτία θανάτου, όσο και ο καρκίνος. 
Στη χώρα μας η βία κατά των γυναικών, είναι κυρίως ενδοοικογενειακή, ωστόσο πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν αποτελεί οικογενειακή υπόθεση, αλλά συνιστά ποινικό αδίκημα για κείνον που την ασκεί. Η σιωπή του φόβου που γίνεται πόνος – ντροπή και αντίστροφα, πρέπει να σπάσει. Ακόμα και σήμερα το 80% των γυναικών θυμάτων οικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα και το θύτη τους. Η κατάσταση επιδεινώνεται, από την οξύτατη οικονομική κρίση που βιώνουμε στη χώρα μας. Οι άνισες συνθήκες ζωής και εργασίας, δημιουργούν ισχυρό κλυδωνισμό και στις ανθρώπινες σχέσεις και ισχυροποιούν τις έμφυλες διακρίσεις. Οι άνεργες, οι μετανάστριες, οι νέες, οι μονογονεϊκές, οι γυναίκες με αναπηρία, οι γυναίκες που καλούνται να στηρίξουν οικογένειες με ανύπαρκτα πλέον εισοδήματα, είναι περισσότερο ευάλωτες όχι μόνο στην κρίση αλλά και στη βία που υφίστανται σε όλες τις, τις μορφές. Σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική, εργασιακή κ.λπ. Αποτελεί πρόκληση για μία χώρα η αναγκαιότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία των Γυναικών και ανασταλτικό παράγοντα προόδου η περιθωριοποίησή τους» υπογράμμισε η Φωτεινή Γιαννοπούλου, η οποία εν συνεχεία μίλησε για το ρόλο του Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων βίας του Δήμου Φυλής που εξυπηρετεί και περιστατικά της ευρύτερης περιοχής.
 Ιδού το Video με όλη την ομιλία της Φωτεινής Γιαννοπούλου

Συγκλονιστικές ερμηνείες από την θεατρική Ομάδα "ΘΕΑΤΡΟΦΥΛΟΣ"
Η Ομάδα "ΘΕΑΤΡΟΦΥΛΟΣ" υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της ηθοποιού Στέλλας Νικολοθανάση, έδωσε επί σκηνής τον καλύτερό της εαυτό
Εν συνεχεία, η Θεατρική Ομάδα του Ζεφυρίου «ΘΕΑΤΡΟΦΥΛΟΣ» που λειτουργεί από το 2000, με τη συμμετοχή 50 μελών της έχει ανεβάσει μέχρι σήμερα 11 θεατρικές παραστάσεις και αποτελεί τμήμα του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Φυλής "Πάρνηθα" παρουσίασε το εξαιρετικό θεατρικό δρώμενο "Τώρα Μιλάω".
Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο θεατρικό κείμενο έχει γράψει η Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη, αντλώντας στοιχεία από πραγματικές ιστορίες.
Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της ηθοποιού Στέλλας Νικολοθανάση (Ηθοποιός, απόφοιτη του Θεάτρου Τέχνης) τα μέλη της Ομάδας, Λένα Παγιάτη, Μαρία Μπακαγιάννη, Αρετή Τόρη, Αλέξια Τόρη και Αντιγόνη Σούφλα, κατάφεραν με τις συγκλονιστικές ερμηνείες τους, να μεταφέρουν στο κοινό τους το υπαρκτό πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας με θύματα τις γυναίκες της διπλανή μας πόρτας. 
Για να δείτε το θερμό χειροκρότημα που δέχθηκε η θεατρική ομάδα κατά την υπόκλιση της στο κοινό.
ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΜΕΛΩΔΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ 
  
Η εκδήλωση έκλεισε μελωδικά, από παιδιά του Δημοτικού Ωδείου Φυλής που ταξίδεψαν το κοινό τους με τα τραγούδια "Μια Θάλασσα μικρή", "Περιμπανού", "Μανούλα μου", και "Κεμάλ.
Η συντροφιά του Δημοτικού Ωδείου, αποτελούμενη από την καθηγήτρια Λεβαντή Σωτηρία στο πιάνο, την σπουδάστρια πιάνου - Εβίτα Σοφογιάννη, και τους σπουδαστές κιθάρας-Τσίγκο Αθανάσιο και Μπότσιο Ιωάννη ης τάξεως του κου Τρίβλού Στράτου, έδωσαν επί σκηνής τον καλύτερό τους εαυτό κερδίζοντας τον θαυμασμό και το Θερμό χειροκρότημα του κοινού τους. 
Δείτε στιγμιότυπα από το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης:


  
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ψυχή τε και σώματι οι:
  • Πρώην Δήμαρχος Ζεφυρίου και Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα προγραμμάτων και Ισότητας φύλων Γιαννοπούλου Φωτεινή
  • Γραμματέας Δ.Σ. και Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα παραβατικότητας  Κουράση Χρυσούλα
  • Αντιδήμαρχος Καμπόλης Δημήτριος
  • Αντιδήμαρχος Σχίζας Αθανάσιος
  • Αντιδήμαρχος Μαυροειδάκος Ιωάννης
  • Αναπληρωτής Δήμαρχος, Εντεταλμένος σχεδιασμού κι εφαρμογής κοινωνικών πολιτικών Αντωνόπουλος Γεώργιος
  • Αναπληρωτής Δήμαρχος Μπάρα Ευγενία
  • Πρόεδρος ΝΠΔΔ Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Άνω Λιοσίων Καμαρινόπουλος Παναγιώτης
  • Πρόεδρος ΝΠΔΔ Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Ζεφυρίου Κούρκουλος Γεώργιος
  • Πρόεδρος ΝΠΔΔ Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Χασιάς Βαγγέλης Σταματάκος
  • Πρόεδρος ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού «ΠΑΡΝΗΘΑ» Μαυροειδής Γεώργιος
  • Τοπική Σύμβουλος της Κοινότητας Άνω Λιοσίων κι εκπρόσωπος Συλλόγου Αρκάδων  Καψή Ευαγγελία
  • Τοπικός Σύμβουλος Άνω Λιοσίων και Πρόεδρος του Συλλόγου Πανοράματος Δημήτρης Κοψαχείλης
  • Τοπική Σύμβουλος της Κοινότητας Άνω Λιοσίων  Μαρία Χριστοπούλου
  • Πρόεδρος Εξωραϊστικού Συλλόγου ΖΩΦΡΙΑΣ Ευαγγελία Κωβαίου
  • Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Άνω Λιοσίων Πουλογιαννόπουλος Γεώργιος
  • Μέλος Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Δρόσος Παντελής 
  • Εκπρόσωπος νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Φυλής Κουτρομάνου Όλγα
ΧΟΡΗΓΟΙ :
Αθλητικός και Πολιτιστικός Οργανισμός «ΠΑΡΝΗΘΑ» για προσκλήσεις
Ναυτιλιακή και Μεταφορική Εταιρεία Contrade για τα μπλουζάκια
Εταιρεία 3 Ε για την προσφορά τους σε νερά
Moustakas Bikes
Cycle Sport – κατάστημα ποδηλάτων και service

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συμβουλευτικές υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής. Ωράριο Λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 7.30 – 15.30. 
Διεύθυνση Ι. Καμπόλη 23 Άνω Λιόσια Τηλ. 210 2483360 
e-mail: ksfylis@fyli.gr
24ΩΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 15900 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου