Όλη η Χασιά στη συνεδρίαση για την εικόνα της Μονής Κλειστών


Να επαναληφθεί το έθιμο της λιτάνευσης της εικόνας της Μονής Κλειστών, ζητούν, επιτακτικά, οι κάτοικοι της Φυλής. Το Τοπικό Συμβούλιο Φυλής, που συνεδρίασε, κατόπιν αιτήματος πολιτών, το βράδυ της Δευτέρας, 19 Ιανουαρίου, για το θέμα αυτό, αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να καμφθεί  η άρνηση της Ιεράς Μονής και να παραδώσει τη εικόνα για την πραγματοποίηση του εθίμου.
Ειδικότερα, κατά την τοποθέτησή του ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος ενημέρωσε τον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι τον περασμένο Νοέμβριο, ο Δήμαρχος Φυλής  Χρήστος Παππούς, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αργύρη Αργυρόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Καμπόλη και τον ίδιο επισκέφθηκαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αθηναγόρα, ο οποίος χαρακτήρισε το αίτημα δίκαιο και δεσμεύθηκε να αναλάβει νέα μεσολαβητική προσπάθεια με τη Ιερά Μονή.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελένη Λιάκου γνωστοποίησε ότι κατά τη επίσκεψη της ίδιας και του Τοπικού Συμβούλου Στέλιου Νίκα στη Μονή, πριν από λίγες μέρες, η Ηγουμένη επέμεινε στη άρνησή της κι εκτίμησε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εφημερίων Νικολάου Κοτίνη και Δημητρίου Παναγακόπουλου, οι οποίοι τόνισαν ότι το δίκαιο αίτημα των κατοίκων πρέπει να προβληθεί σύμφωνα με τη χριστιανική τάξη.
Τελικά το Τοπικό Συμβούλιο, μετά τις τοποθετήσεις των μελών του Κώστα Μπρέμπου και Ιωάννας Σπυρίδωνος-Πίνη κι αφού άκουσε τις απόψεις του Δημοτικού Συμβούλου Γιώργου Αβράμη, των πρώην Δημοτικών Συμβούλων Βαγγέλη Βάθη, Βασίλη Γκόλτσιου και Βασίλη Τσούτσουρα, των εκπροσώπων των μαζικών φορέων και δημοτών υιοθέτησε το παρακάτω ψήφισμα:  

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Τοπικό Συμβούλιο Φυλής, που συνήλθε, κατόπιν αιτήματος των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Φυλής, τη Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου, 2015 και ώρα 19:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Φυλής, με θέμα την αναβίωση του εθίμου της λιτάνευσης της εικόνας της Μονής Κλειστών, το Σαββάτο του Λαζάρου αφού έλαβε υπόψη ότι:
Α) Το έθιμο της λιτάνευσης της εικόνας έχει ιστορία άνω των εκατό ετών, είναι βαθειά ριζωμένο στη συνείδηση όλων των κατοίκων της Φυλής, έχει μεγάλη συναισθηματική σημασία γι’ αυτούς και αναδεικνύει την ψυχολογική και θρησκευτική σχέση τους με την Ιστορική Μονή Κλειστών.  
Β) Το αίτημα της αναβίωσης του εθίμου, που έχει διακοπεί, λόγω της άρνησης της Μονής Κλειστών να παραδώσει την εικόνα, είναι πάνδημο.
Γ) Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό, το Νοέμβριο του 2014, στη Μητρόπολη Αττικής, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Χρήστου Παππού, του Γ. Γραμματέα Αργύρη Αργυρόπουλου και των Αντιδημάρχων Άνω Λιοσίων Δημήτρη Καμπόλη και Φυλής Σπύρου Μπρέμπου, προέκυψε ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αττικής  είναι υπέρ της αναβίωσης του εθίμου, αλλά επεσήμανε ότι δεν μπορεί να επιβάλει την παράδοση της εικόνας, επικαλούμενος το αυτοδιοίκητο της Ιεράς Μονής.
Δ) Από την επίσκεψη της Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου, Ελένης Λιάκου στη Μονή Κλειστών, προέκυψε ότι η Ηγουμένη επιμένει στην άρνησή της για την παράδοση της εικόνας, για την αναβίωση του πατρογονικού εθίμου.
Ε) Από τις τοποθετήσεις των μελών του Τοπικού Συμβουλίου, και των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Φυλής, που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου Φυλής, προέκυψε ότι η άρνηση της Ηγουμένης είναι αδικαιολόγητη, προσβάλει το θρησκευτικό τους συναίσθημα, πλήττει το γόητρο της Εκκλησίας και τη φέρνει αντιμέτωπη με το Ποίμνιό της
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ
α) Να συστήσει Διευρυμένη Επιτροπή διεκδίκησης  με τη συμμετοχή όλων των μελών του Τοπικού Συμβουλίου και κατοίκων
β) Η εν λόγω Επιτροπή να επισκεφθεί, εντός της τρέχουσας Εβδομάδας το Σεβασμιώτατο και να του ζητήσει άμεση λύση εντός του Ιανουαρίου 2015.
Γ) Σε περίπτωση που ο Σεβασμιώτατος δε δώσει λύση ή η λύση δε θεωρηθεί ικανοποιητική από τους κατοίκους, τότε η Επιτροπή θα επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο και θα γνωστοποιήσει το ζήτημα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στους Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής και σε οποιοδήποτε όργανο της Πολιτείας θεωρηθεί αναγκαίο
Δ) Να εξουσιοδοτήσει τη Επιτροπή για τη λήψη των αναγκαίων, κατά τη κρίση του, μέτρων κλιμάκωσης του αγώνα, μέχρι την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των κατοίκων. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου