Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού

Λία Καψή - Καπίρη 

Της Λίας Καψή - Καπίρη 

6 Μαρτίου : Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού (Bullying ) και της Ενδοσχολικής Βίας. 

Δεν υπάρχουν αθώοι παρατηρητές!! όταν ένα παιδί μας εξιστορεί γεγονότα εκφοβισμού και σχολικής βίας , εμείς οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι "μεγάλοι" , θα πρέπει να αντιδράσουμε και όχι να τους λέμε " ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ...ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙΣ ΣΗΜΑΣΙΑ""..... Αν ένα παιδί μιλήσει για λίγο εμείς θα πρέπει να μιλήσουμε για πολύ!!! μόνο έτσι θα προλάβουμε καταστάσεις βίας και εκφοβισμού των παιδιών μας!!!!.... Το παιδί μας μπορεί να κινδυνεύει και εμείς να το θεωρούμε παιχνίδι της αθωότητας!!! Είμαστε υπεύθυνοι να τα προστατεύσουμε!!! Η χρήση βίας και ο εκφοβισμός μεταξύ των παιδιών μέσα στο σχολείο αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο που έχει φτάσει σε επίπεδα μάστιγας. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και στην Ελλάδα να γίνεται αντικείμενο μεγάλης προσοχής και μελέτης. 
Ο εκφοβισμός ή αλλιώς θυματοποίηση (με τον αγγλικό όρο bullying = μπούλινγκ) είναι μία κατάσταση κατά την οποία μαθητές ασκούν συστηματική και εσκεμμένη επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση πόνου (ψυχικού- σωματικού) σε συμμαθητές τους. Οι μορφές του bullying μπορεί να είναι φραστικές, σωματικές ή ψυχολογικές. 
Οι θύτες συνήθως βρίζουν, απειλούν, εκβιάζουν και χτυπούν άλλα παιδιά τα οποία είναι συνήθως μικρότερης ηλικίας ή παιδιά με διαφορετικότητα. Μπορεί επίσης να διαδίδουν φήμες, να προσβάλλουν, να σπρώχνουν και να χειρονομούν. Δε λείπουν και η καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, οι κλοπές και η απομόνωση από παρέες και ομαδικά παιχνίδια. Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι να καταλάβει ο γονέας ή ο εκπαιδευτικός ότι το παιδί είναι θύμα εκφοβισμού και χρειάζεται βοήθεια. 

Λία Καψή Καπίρη Τοπικός Σύμβουλος Άνω Λιοσίων Αντιπρόεδρος Συλ. Γονέων και Κηδεμόνων 6ου δημ. Σχολειου Άνω Λιοσίων

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου