Μήνυμα ενότητας, με αναφορές στην τοπική ιστορία και στους ντόπιους δοσίλογους από το Δήμαρχο Χρήστο Παππού

Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς στο βήμα των επετειακών εκδηλώσεων 
Μήνυμα ενότητας, απηύθυνε, με την ομιλία του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς.
«Από την πρώτη στιγμή που πήραμε την ευθύνη του Δήμου, τείναμε χείρα συνεργασίας σε όλους. Αφήσαμε πίσω αυτά που μας χωρίζουν και δώσαμε βάση σε αυτά που μας ενώνουν, με στόχο να αποτελέσει ο Δήμος μας ένα από τα γρανάζια στη μηχανή της προσπάθειας για να πάει μπροστά η Χώρα. Στηρίξαμε τους μηχανισμούς κοινωνικής αλληλεγγύης. Αφήσαμε πίσω τις αντιπαλότητες.
Το κάνουμε γιατί αξιοποιούμε τα διδάγματα της Ιστορίας», τόνισε μιλώντας υπό βροχή.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημερινή πραγματικότητα, επισημαίνοντας ότι οφείλουμε να εμπνευστούμε από τον αγώνα των προγόνων μας και να δώσουμε τη μάχη για να ανακτήσουμε τη περηφάνια και τη αξιοπρέπειά μας.
«Βρισκόμαστε, σήμερα, ως Λαός στην ίδια δύσκολη θέση. Καλούμαστε να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία, που μας κληροδότησαν, χύνοντας ποταμούς αίματος, οι πρόγονοί μας. Καλούμαστε να τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων που σφαγιάστηκαν στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα και σε πολλές άλλες τοποθεσίες, όπως στο Δήμο μας, στο Δήμο Φυλής, από τα στρατεύματα κατοχής και  τους ντόπιους δοσίλογους. Να απαιτήσουμε την επιστροφή του κατοχικού δανείου, ως ένδειξη σεβασμού στη διεθνή νομιμότητα. Να ανακτήσουμε την περηφάνια, για την οποία μας θαυμάζουν διαχρονικά οι υπόλοιποι Λαοί. Καλούμαστε να δώσουμε τη μητέρα των μαχών για την Ευρώπη της ευημερίας των λαών.
Δεν παρέλειψε ακόμα να επισημάνει ότι η χώρα οφείλει να διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο ως ένδειξη σεβασμού στη διεθνή νομιμότητα.

Τέλος, αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Δήμου Φυλής στον απελευθερωτικό αγώνα του ’21, επισημαίνοντας ότι οι προγονοί μας, με επικεφαλής τον Μελέτη Βασιλείου, ξεκίνησαν από τα Λιόσια, τη Φυλή και το Μενίδι κι απελευθέρωσαν, στις 25 Απριλίου, την πρωτεύουσα. Αλλά δεν παρέλειψε να κάνει, με αφορμή τα θέματα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου και μια αναφορά στη μαύρη σελίδα της εκτέλεσης των Ελλήνων πατριωτών στη Χασιά, στις 13 Σεπτεμβρίου 1944, από τα στρατεύματα κατοχής. «Μαζί τους ήταν και οι ντόπιοι δοσίλογοι, επεσήμανε ο Δήμαρχος Φυλής».  
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου έχει ως εξής:

Σεβαστοί Πατέρες,
Κύριοι Βουλευτές
Αγαπητοί συνάδελφοι στην Αυτοδιοίκηση και στην Εκπαίδευση
Φίλες και φίλοι
Πριν από  ακριβώς 194 χρόνια, οι πρόγονοί μας τόλμησαν το ακατόρθωτο.
Κόντρα στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς δυνάμεων που επέβαλαν η Αυστρία, ο Καγκελάριος Μέτερνιχ και η Ιερά Συμμαχία σήκωσαν ψηλά το λάβαρο της ελευθερίας. 
Ύψωσαν το ανάστημά τους στην υπερδύναμη Τουρκία και πήραν τα όπλα διεκδικώντας ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.
Οι Έλληνες ραγιάδες σήκωσαν κεφάλι απέναντι σε έναν αφέντη που καμία μεγάλη δύναμη της εποχής δεν ήθελε, ή δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει με στρατιωτικά μέσα.
Με το γιαταγάνι στο χέρι ανέτρεψαν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων και ξανάβαλαν την πατρίδα μας στο χάρτη των εθνών.
Για οκτώ χρόνια έγραψαν με χρυσά γράμματα, τη μεγαλύτερη εποποιΐα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Απλοί καθημερινοί άνθρωποι και κατώτεροι κληρικοί μετατράπηκαν σε μπαρουτοκαπνισμένους πολέμαρχους, πολεμώντας για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία.
Με όπλο την Ορθοδοξία, στη σκιά του σκηνώματος του Πατριάρχη, που απαγχονίστηκε από τους Τούρκους μόλις άρχισε η Επανάσταση, οι Έλληνες κέρδισαν με το σπαθί τους τη διεθνή αναγνώριση.
Ο αγώνας τους υμνήθηκε από τους μεγάλους ποιητές της εποχής, με γνωστότερο το λόρδο Μπάιρον.
Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» ενέπνευσαν τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό και γράφτηκαν  στον απόηχο των κανονιών του Μεσολογγίου.
Η ηρωική έξοδος από την Ιερά Πόλη αποτυπώθηκε στους επικούς πίνακες των ζωγράφων Ντελακρουά, Λουνσάκ και Ρουγκέντας.
Η ανδρεία των προγόνων μας αναγνωρίσθηκε κι από τους αντιπάλους. Ο Ιμπραήμ ασπάσθηκε το νεκρό Παπαφλέσσα στο Μανιάκι της Μεσσηνίας.
Ταυτόχρονα έβαλαν τις βάσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τις Εθνοσυνελεύσεις της Επιδαύρου και του  Άστρους. Έθεσαν ως θεμέλιο του πολιτεύματος τη λαϊκή κυριαρχία.
Αυτός ήταν ο λόγος που στο πλευρό των αγωνιζόμενων Ελλήνων στρατεύθηκε ο ανθός της Ευρωπαϊκής νεολαίας.
Κορυφαίοι Φιλέλληνες θυσίασαν τη ζωή τους στα ιδανικά του ελληνικού διαφωτισμού, με την πεποίθηση ότι μάχονται για την ελευθερία των Λαών της Ευρώπης.
Από αυτό το χωριό, τα Λιόσια και πιο δίπλα, από τη Χασιά και το Μενίδι, ξεκίνησαν οι πρόγονοί μας και με επικεφαλής το Μελέτη Βασιλείου, απελευθέρωσαν, στις 25 Απριλίου 1821, τη σημερινή πρωτεύουσα. Οι κάτοικοι του Δήμου Φυλής απελευθέρωσαν την Αθήνα από τον τουρκικό ζυγό.
Φίλες και φίλοι
Βρισκόμαστε, σήμερα, ως Λαός στην ίδια δύσκολη θέση.
Καλούμαστε να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία, που μας κληροδότησαν, χύνοντας ποταμούς αίματος, οι πρόγονοί μας.
Καλούμαστε να τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων που σφαγιάστηκαν στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα και σε πολλές άλλες τοποθεσίες, όπως στο Δήμο μας, στο Δήμο Φυλής, από τα στρατεύματα κατοχής και  τους ντόπιους δοσίλογους
Να απαιτήσουμε την επιστροφή του κατοχικού δανείου, ως ένδειξη σεβασμού στη διεθνή νομιμότητα.
Να ανακτήσουμε την περηφάνια, για την οποία μας θαυμάζουν διαχρονικά οι υπόλοιποι Λαοί
Καλούμαστε να δώσουμε τη μητέρα των μαχών για την Ευρώπη της ευημερίας των λαών.
Οφείλουμε, ταυτόχρονα,  να δείξουμε το ίδιο σθένος και αυταπάρνηση για να επουλώσουμε τις πληγές μας  και να οδηγήσουμε τη χώρα στο δρόμο της προόδου.
Να αγωνισθούμε ενωμένοι για την ανασυγκρότηση της οικονομίας μας.
Να ενεργοποιήσουμε τους παραγωγικούς μηχανισμούς που διαθέτει σε αφθονία η χώρα.
Να αποδείξουμε και πάλι, ότι παραμένουμε πολυμήχανοι απόγονοι του Οδυσσέα
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε όρθιους αυτούς που χτύπησε η κρίση.
Να ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς αλληλεγγύης.
Να παλέψουμε με νύχια και με δόντια.
Είμαστε δημιουργικός και περήφανος Λαός.
Η Φύση έχει προικίσει τη χώρα μας πλουσιοπάροχα.
Έχουμε αυτοπεποίθηση και δυνατότητες.
Ένα πράγμα πρέπει να αποφύγουμε. Την εθνοκτόνο διχόνοια που στην  ιστορική διαδρομή μας έχει, πολλές φορές, οδηγήσει στην καταστροφή.
Μην ξεχνάμε ότι το μελανό σημείο του αγώνα του ’21 ήταν ο εθνικός διχασμός που, λίγο έλειψε να επαναφέρει τον τουρκικό ζυγό.
Δυστυχώς, η μεγάλη εθνική εποποιΐα ολοκληρώθηκε με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, που έκανε κι επίσημα τις Μεγάλες Δυνάμεις ρυθμίστριες των πολιτικών μας πραγμάτων.
Αυτή την ομοψυχία καλλιεργούμε και ‘μεις  στο Δήμο Φυλής.
Από την πρώτη στιγμή που πήραμε την ευθύνη του Δήμου, τείναμε χείρα συνεργασίας σε όλους.
Αφήσαμε πίσω αυτά που μας χωρίζουν και δώσαμε βάση σε αυτά που μας ενώνουν, με στόχο να αποτελέσει ο Δήμος μας ένα από τα γρανάζια στη μηχανή της προσπάθειας για να πάει μπροστά η Χώρα.
Στηρίξαμε τους μηχανισμούς κοινωνικής αλληλεγγύης.
Αφήσαμε πίσω τις αντιπαλότητες.
Το κάνουμε γιατί αξιοποιούμε τα διδάγματα της Ιστορίας.
Γιατί πιστεύουμε ότι όταν είμαστε ενωμένοι μεγαλουργούμε.
Γιατί συμμεριζόμαστε το στίχο του Διονυσίου Σολωμού, πως «σ’ αυτούς που μισούνται ανάμεσά τους, δεν τους πρέπει ελευθεριά»
Γιατί πιστεύουμε ότι μας αξίζει η περηφάνια, η αξιοπρέπεια και η Λευτεριά.
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
Το βίντεο της ομιλίας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου