Δεν είναι ανέξοδο …το ράβε –ξήλωνε στην Δημόσια Διοίκηση

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΛΤΣΙΟΣ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΟΛΤΣΙΟΥ 

Έχουμε συνηθίσει και δεν μας κάνει πλέον εντύπωση το ράβε ξήλωνε που γίνεται μετά από κάθε Κυβερνητική μεταβολή στο Δημόσιο. Από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις.
-Από την αυξομείωση των Υπουργείων που ενώ ξεκινά με το σκεπτικό τον περιορισμό τους συνήθως μας προκύπτει μεγαλύτερος αριθμός;
-Από την αυξομείωση Γενικών γραμματειών ,Γενικών Διευθύνσεων ,Υπηρεσιών κλπ που συνήθως προκύπτουν πολυπληθέστερα;
-Από την κατάργηση η τροποποίηση πληθώρας νόμων και νομοθετημάτων που πολλοί ψηφίζονται και μάλιστα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία στην Βουλή ;
Η σύνταξη ενός νόμου ανατίθεται συνήθως σε κάποιους ειδικούς επιστήμονες ,πληθώρα εκ των οποίων στελεχώνουν Υπουργικά και Βουλευτικά γραφεία. Δεν ελέγχονται και δεν συζητούνται στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές της Βουλής προτού πάνε για ψήφιση;
Οι απερχόμενοι αποδεικνύονται πάντοτε άχρηστοι ενώ οι νεόφερτοι έρχονται σαν σωτήρες που έχουν λύσεις για τα πάντα ,μέχρι βέβαια να έρθει και η δική τους σειρά να αποδειχθούν, εξ ίσου ανίκανοι με τους προγενέστερους. Ευθύνες όμως δεν καταλογίζονται σε κανέναν διαχρονικά. 
Με συντριπτική πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Βουλή των …Ελλήνων ο νόμος της κ. Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σήμερα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα υποστεί σημαντικές τροποποιήσεις και μάλιστα, με την ψήφο ακόμη και βουλευτών που… τον είχαν υπερψηφίσει.
Εμβαλωματικά αντιμετωπίζεται και η κατάργηση του ιδρυτικού νόμου της ΝΕΡΙΤ, δημιούργημα διακεκριμένου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, και η επανασύσταση κάποιας ΕΡΤ μέσω ενός νέου νόμου που δεν αποκλείεται στην διαδρομή να τροποποιηθεί πάλι.
Ο νόμος Ρουσσόπουλου ,για την ρύθμιση της Ραδιοτηλεοπτικής κατάστασης στην χώρα μας, χρειάσθηκε σημαντικό χρόνο να συνταχθεί και να ψηφισθεί. Ουσιαστικά δεν εφαρμόσθηκε ποτέ. Υπέστη αρκετές τροποποιήσεις και τώρα ακούγεται ότι θα υποστεί και άλλες. Αντίθετα. Παρατείνεται κοινή συναινέσει και με νομικίστικα τερτίπια περί… εύλογου και μη χρόνου ,η θητεία μελών στο ΕΣΡ, ενώ δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από καμία θεσμική διαδικασία και παίρνουν αποφάσεις που στην συνέχεια προσβάλλονται και καταρρίπτονται στα Δικαστήρια.
Δίνονται συνεχείς παρατάσεις εδώ και πολλά χρόνια, στην λειτουργία Ραδιοφωνικών Σταθμών χωρίς άδειες, παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι νόμιμο.
Όλοι μιλούν για συνέχεια του κράτους. Πώς νοείται όμως η συνέχεια όταν με κάθε αλλαγή κυβέρνησης έρχονται τα πάνω κάτω; Δηλαδή οι απερχόμενοι δεν έκαναν τίποτε χρήσιμο κατά την διάρκεια της θητείας τους; Πώς νοείται η συνέχεια όταν με κάθε αλλαγή Υπουργού ανατρέπονται ότι είχε σχεδιάσει και υλοποιήσει ο προηγούμενος;
Από ασυνέχεια του κράτους κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ΕΣΠΑ έργα συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 6 δις ευρώ μεταξύ των οποίων έργα Τεχνολογικά ,Ενεργειακά, Περιβαλλοντικά, έργα Υποδομών κλπ που τόση ανάγκη έχει η χώρα μας.
Tι είδους Δημοκρατία έχουμε άραγε στην χώρα μας όταν με τόση ευκολία καταργούνται νόμοι που ψηφίζονται, η τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε, με όλες τις Συνταγματικά κατοχυρωμένες Δημοκρατικές διαδικασίες; 
Κατά την διάρκεια της επεξεργασίας και της ψήφισης δεν συμμετέχουν όλα τα κόμματα; 
Στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό όλοι συζητούν για μεταρρυθμίσεις. Αλήθεια υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί ,ότι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για την χώρα μας είναι να σταματήσει αυτό το ράβε ξήλωνε; Όλα αυτά θεωρείται ότι γίνονται ανέξοδα; Κάθε άλλο. 
Το κόστος σύνταξης επεξεργασίας και υπερψήφισης και του πλέον απλού νομοθετήματος είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Σημαντικότερο όμως και ανυπολόγιστο είναι το κόστος της απορύθμισης που δημιουργεί το συνεχές ράβε ξήλωνε στην Δημόσια Διοίκηση και …η δουλειά να μη σου λείπει, συμπληρώνει ο θυμόσοφος λαός μας.
Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι οι νόμοι επειδή ψηφίζονται είναι και τέλειοι. Οι αδυναμίες και οι ατέλειες εμφανίζονται κατά την εφαρμογή τους. Αυτό υπαγορεύει η κοινή λογική που μόνο το πολιτικό μας σύστημα αδυνατεί να κατανοήσει. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι οι νόμοι πρέπει να είναι στατικοί. Αντίθετα θα πρέπει να προσαρμόζονται με τις εξελίξεις. Στις ραγδαίες μάλιστα τεχνολογικές εξελίξεις και όχι μόνο της εποχής μας, οι νόμοι θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα ,προκειμένου να εξυπηρετούν παρούσες και μελλοντικές καταστάσεις. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με σύνεση και συνεργασία και με το σκεπτικό ,να εξασφαλίζουν προοπτική.
Προσωπικές εμμονές, απωθημένα και προσωπικές σκοπιμότητες, υποσκάπτουν την Δημοκρατία, βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο, βλάπτουν την χώρα. Αν σταματήσει αυτό, το ράβε ξήλωνε ,σίγουρα θα έχουμε επιτύχει μία σημαντική μεταρρύθμιση, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας.

Ο Βασίλης Γκόλτσιος είναι Σύμβουλος Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου