Από το μνημόνιο στο μεσοπρόθεσμο και στο 3ο μνημόνιο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΛΤΣΙΟΣ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΟΛΤΣΙΟΥ

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Γκρέμισε Κυβερνήσεις-διέλυσε κόμματα.
Τι είναι το «μνημόνιο», που έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας εδώ και πέντε χρόνια; 
Κατά την Βικιπαίδεια και το Βικιλεξικό με τον όρο Μνημόνιο, Υπόμνημα η Μνημόνειον είναι μία έκθεση, ένα δηλ έγγραφο που βοηθά την μνήμη με την καταγραφή γεγονότων η παρατηρήσεων για την συγκεκριμένη υπόθεση.
Στην διπλωματική γλώσσα το «Μνημόνιο» είναι επίσημο έγγραφο μέσω του οποίου ανταλλάσονται απόψεις για διμερείς συμβάσεις και συμφωνίες.
Θεωρείται σημαντικό γιατί καθορίζει τις ευθύνες των περιλαμβανόμενων μερών εν είδει συμφωνίας, και παρέχει το γενικό πλαίσιο και το κύρος της συμφωνίας, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα όρους και ζητήματα συμμόρφωσης σε γενικά προγράμματα.
Με λίγα λόγια: Μνημόνιο η συμφωνία, είναι επίσημο διπλωματικό έγγραφο με το οποίο ανταλλάσσονται απόψεις για συγκεκριμένη υπόθεση μεταξύ κυβερνήσεων ή μεταξύ διεθνών οργανισμών και κυβερνήσεων (δεν πρόκειται για το καθεαυτό έγγραφο διμερούς ή πολυμερούς συμβάσεως διεθνούς δικαίου)
Στο πετσί μας δηλ στην καθημερινότητά μας μπήκε από την αποφράδα εκείνη ημέρα ( 23 Απριλίου 2010) που ο τότε πρωθυπουργός από το ηρωϊκό Καστελλόριζο με το πομπώδες διάγγελμά του μας ανήγγειλε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο με την ΕΕ,την ΕΚΤ και το ΔΝΤ (την περίφημη Τρόϊκα) Μνημόνιο συνεργασίας σωτήριο για την χρεοκοπημένη και διεφθαρμένη χώρα μας. Υπέγραψε δηλ. την υπαγωγή της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης της Ελληνικής οικονομίας με την συμμετοχή της τρόϊκας. 
Όλα αυτά μόλις έξη μήνες από την ανάληψη της εξουσίας με το ελκυστικό βέβαια σύνθημα ότι λεφτά υπάρχουν. 
Είχε κερδίσει τις εκλογές στις 4 Οκτωβρίου του 2009. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν νίκη του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, με ποσοστό 43,92% και 160 έδρες (από σύνολο 300) και σχηματισμός κυβέρνησης από τον ίδιο.
Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ανακοινώθηκε αιφνίδια από τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος στις 2 Σεπτεμβρίου του 2009 ο οποίος επικαλέστηκε ως λόγους για την απόφασή του την δυσχερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 αλλά κυριότερα, την άρνηση του ΠΑΣΟΚ, να συνεργαστεί στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει επίσημα από το καλοκαίρι του 2009 ότι: Τον Φεβρουάριο του 2010 δε θα ψήφιζε τον Κάρολο Παπούλια, αποκλειστικά και μόνο για να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης, και… μετά τις εκλογές θα τον ψήφιζε.
Κάτι δηλ ανάλογο με τις διαδικασίες βάσει των οποίων έγιναν και οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου του 2015. Η μόνη διαφορά ήταν ότι στην θέση του Καραμανλή βρέθηκε ο Σαμαράς και του Παπανδρέου ο Τσίπρας. 
Στις 6 του 2010 Μαΐου ψηφίστηκε από τη βουλή το μνημόνιο 1 όπως ονομάσθηκε που υπέγραψε η κυβέρνηση του κ, Παπανδρέου με την Τρόικα, για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης.
Υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ και η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. 
Κατά τις διάφορές φάσεις εφαρμογής του Μνημονίου πολλοί βουλευτές αποστασιοποιήθηκαν και άλλοι διαγράφηκαν από το ΠΑΣΟΚ. 
Στις 31 του 2011 Οκτωβρίου, ο τέως πρωθυπουργός ζήτησε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με 153 ψήφους υπέρ.
Ακολούθησε η η επισοδειακή συνάντηση των Παπανδρέου –Βενιζέλου στις Κάννες με τους Σαρκοζί Μέρκελ Μπαρόζο Γιουνκερ κλπ στις 2 Νοεμβρίου ,που σηματοδότησε ουσιαστικά και το τέλος της Κυβέρνησης Παπανδρέου.
Στις 3 Νοεμβρίου του 2011 οι πολιτικοί αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ συμφώνησαν σε συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής ,τον πρώην Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμο. 
Η Κυβέρνηση Παπαδήμου ορκίστηκε στις 11 Νοεμβρίου 2011 με τη συμμετοχή σε αυτή 35 στελεχών της προηγούμενης Κυβέρνησης Παπανδρέου, έξι στελεχών από τη Νέα Δημοκρατία και τεσσάρων από το ΛΑΟΣ. 
Θεωρήθηκε μεταβατική. Απέβλεπε στην επίτευξη των στόχων που προέβλεπαν «οι συμφωνίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011»,την «εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές» και την διεξαγωγή εκλογών στις αρχές του επόμενου χρόνου, έπειτα από την ολοκλήρωση των απαραίτητων διεργασιών. 
Τριγμοί στον ΛΑΟΣ μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση
Το «κουτί της Πανδώρας» για την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά κυρίως για το κόμμα του, τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, άνοιξε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, ανακοινώντας την απόφασή του να μη στηρίξει τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, που ήταν και οι λόγοι συγκρότησης της τρικομματικής κυβέρνησης Παπαδήμου.
Η κίνησή του προκάλεσε τις παραιτήσεις των κ. Μάκη Βορίδη, Αδωνι Γεωργιάδη, Γιώργου Γεωργίου και Αστέριου Ροντούλη από την κυβέρνηση, αλλά και μία μείζονα κρίση στο εσωτερικό του ΛΑΟΣ. Και τούτο διότι οι Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης, κυρίως, αλλά και άλλοι βουλευτές, όπως ο κ. Θανάσης Πλεύρης, φέρονταν αποφασισμένοι ή έκλιναν στην απόφαση να υπερψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση, αμφισβητώντας ευθέως τη θέση του κ. Καρατζαφέρη.
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος που ναι μεν μπορεί να περιοριστούν στην ανεξαρτητοποίηση ή αποπομπή των «διαφωνούντων», ωστόσο δεν αποκλείεται να αποτελέσουν απαρχή ευρύτερων ανακατατάξεων στην Κεντροδεξιά. Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του κόμματος αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα αναμείνει τις πράξεις, «καθώς αυτές αξιολογούνται και όχι οι προθέσεις». Κατά πληροφορίες, ο κ. Καρατζαφέρης δεν είχε ενημερώσει τους βουλευτές του και, πάντως, ερωτηθείς σχετικά υπενθύμισε τη σχετική εξουσιοδότηση που είχε λάβει προ ημερών. Μέχρι το πρωί χθες, ως πλέον πιθανό ενδεχόμενο φερόταν η απόσυρση των στελεχών του ΛΑΟΣ από το κυβερνητικό σχήμα, αλλά η παροχή στήριξης στη δανειακή σύμβαση.
«Δεν ψηφίζω, αλλά...»
Εν τέλει, ο κ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα και τη δανειακή σύμβαση αν και εκδήλωσε επανειλημμένως ότι στηρίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, αφήνοντας μάλιστα στη διάθεσή του και την τύχη των βουλευτών του ΛΑΟΣ που συμμετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο. Ερωτηθείς για το παράδοξο υπουργοί να καταψηφίζουν την κορυφαία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο κ. Καρατζαφέρης το χαρακτήρισε ως δείγμα δημοκρατίας.
Αιτιολογώντας τη στάση του, επικαλέστηκε το ασφυκτικό περιβάλλον πιέσεων και εκβιασμών εκ μέρους της Γερμανίας, την απουσία γνωμοδοτήσεων για το σύννομο της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αλλά και της εκτίμησης από την Τράπεζα της Ελλάδος για το κατά πόσο η σύμβαση αυτή είναι ικανή να λύσει τα προβλήματά μας. «Χωρίς αυτά δεν μπορώ να συμφωνήσω, και μάλιστα εντός μιας ώρας για κάτι που δένει χειροπόδαρα τη χώρα για 40-50 χρόνια», επισήμανε ο κ. Καρατζαφέρης και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην πολιτική της Αγκελα Μέρκελ, επιμένοντας ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να πτωχεύσει. Απαντώντας, τέλος, σε ερώτημα αν η αλλαγή στάσης οφείλεται στην κάμψη των δημοσκοπικών ποσοστών του ΛΑΟΣ, απάντησε πως «αν σε ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο περιβάλλον, παραμείνεις ακίνητος, κινδυνεύεις να σωριαστείς...».
Η θητεία της έληξε στις 17 Μαΐου 2012 με την παραίτησή της και την ανάληψη καθηκόντων από την Υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον κ. Πικραμμένο για διεξαγωγή εκλογών τον Μάϊο του 2012 . Λίγες ώρες έχουν απομείνει για την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή επί της νέας δανειακής σύμβασης, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα και θα τεθεί προς ψήφιση αμέσως μετά και ήδη, δεκάδες βουλευτές από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου έχουν εκφράσει ρητά την πρόθεσή τους, να την καταψηφίσουν.
Τον "χορό" της ανταρσίας πρώτο έσυρε το ΛΑΟΣ, όταν σύσσωμο αποχώρησε από την κυβέρνηση Παπαδήμου, με τους βουλευτές του να ξεκαθαρίζουν πως θα ψηφίσουν "όχι" στο "Μνημόνιο 2" και τον πρόεδρο του κόμματος να προειδοποιεί με διαγραφές. Μόνη εξαίρεση, ο βουλευτής Άδ. Γεωργιάδης, που δήλωσε πως θα υπερψηφίσει τη νέα σύμβαση.
Δεκατρείς βουλευτές της ΝΔ γνωστοποίησαν πως δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν το "Μνημόνιο 2", ενώ δεν είναι λίγοι κι εκείνοι, που δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει την στάση τους.
Σημειώνεται δε, πως κατά την ομιλία του, ο Αντώνης Σαμαράς απείλησε ξεκάθαρα τα μέλη της ΚΟ της ΝΔ με διαγραφή, χαρακτηρίζοντας "αυτονόητο", σε όλα τα σοβαρά θέματα να τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.
Στο "στρατόπεδο" του ΠΑΣΟΚ, την παραίτηση του βουλευτή Π. Στασινού ακολούθησαν άλλες, μεταξύ των οποίων του Δ. Βαρβαρήγου και της Π. Ζούνη, ενώ από την θέση τους στην κυβέρνηση Παπαδήμου παραιτήθηκαν η Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο Γ. Κουτσούκος.
Την ίδια στιγμή, πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Λ. Κατσέλη και η Β. Παπανδρέου, δήλωσαν πως η ψήφος τους τα μεσάνυχτα της Κυριακής, θα είναι αρνητική.
Οι "διαρροές" όμως δεν ήτανκάτι πρωτόγνωρο για το ΠΑΣΟΚ, που ως τέως κυβερνών κόμμα, κλήθηκε να διαχειριστεί την οικονομική κρίση, εν μέσω άνευ προηγουμένου αντιδράσεων από τους Έλληνες πολίτες, που μοιραία αντιδρούσαν στα εισπρακτικά μέτρα, που ανακοινώνονταν κάθε τόσο.
Τα ποσοστά των κυριοτέρων κομμάτων στις εκλογές του Μαΐου ήταν ΝΔ 18,85 με 108 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 16,78 % με 52 έδρες, ΠΑΣΟΚ 13,18% με 41 έδρες, Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,61% με 33 έδρες, ΚΚΕ 8,48% με 26 έδρες, Χρυσή Αυγή 6,97 % με 21 έδρες και ΔΗΜΑΡ 6,11% με 19 έδρες.
Δηλαδή, η ΝΔ βγαίνει ενισχυμένη με 21 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει την κοινοβουλευτική του δύναμη κατά 19 έδρες. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ χάνει 8 έδρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες χάνουν 13, η Χρυσή Αυγή 3 έδρες, η Δημοκρατική Αριστερά 2 έδρες, ενώ το ΚΚΕ έχει σημαντικές απώλειες καθώς χάνει 14 έδρες. Οικολόγοι 2,93 ΛΑΟΣ 2,90
Τον Μάιο τα εκτός Βουλής κόμματα έλαβαν 19,02%, ενώ τον Ιούνιο το ποσοστό ήταν σημαντικά χαμηλότερο, στο 5,98 %. 
Λόγω αδυναμίας σχηματισμού Κυβέρνησης οι εκλογές επαναλλήφθηκαν τον Ιούνιο και τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώθηκαν ως εξής:
ΝΔ έλαβε ποσοστό 29,66% και 129 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 26,89% και 71 έδρες, ΠΑΣΟΚ 12,28% και 33 έδρες, «Ανεξάρτητοι Έλληνες» 7,51% και 20 έδρες, Χρυσή Αυγή 6,92%, και 18 έδρες, Δημοκρατική Αριστερά 6,25%και 17 έδρες και ΚΚΕ 4,50% και 12 έδρες. 
Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Μ. Αποστολάκη, που διαφώνησε με την απόφαση Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, στις 4 Νοεμβρίου, για να συμφωνήσουν. 
Με την ψήφιση του μνημονίου το ΠΑΣΟΚ διασπάσθηκε. Ακολουθούν νέες υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μέσα στα επόμενα λίγα 24ωρα, προφανώς ως θύμα πλεκτάνης ανατράπηκε ο Γ. Παπανδρέου, μόνο που καθόλου «αθώος» δεν ήταν του εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων, οι οποίοι καθολικά πανηγύρισαν την ανατροπή του. Αυτό άλλωστε αντανακλάστηκε στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2012, όταν οι Ελληνες διέλυσαν εκλογικά το ΠΑΣΟΚ στέλνοντάς το από το εξαιρετικό 43,92% του Οκτωβρίου του 2009 στο αβυσσαλέο 12,28% δυόμισι χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2012. Το χειρότερο ποσοστό της ιστορίας του, πίσω ακόμη και από το εναρκτήριο 13,58% που είχε πάρει το ΠΑΣΟΚ το 1974, στο ξεκίνημά του, σαράντα σχεδόν χρόνια πιο πριν και με τη χούντα των συνταγματαρχών να ελέγχει οργανωτικά τις Ενοπλες Δυνάμεις!Σαν σήμερα ο Παπανδρέου ανακοίνωσε... μνημόνιο
Η Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου σχηματίστηκε στις 11 Νοεμβρίου 2011 ως συνέχεια της ανακοίνωσης της παραίτησης του έως τότε Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της Κυβέρνησής του έτσι, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σύστασης Κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Έπειτα από συμφωνία τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων, του κυβερνώντος κόμματος του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια Πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος. Την κυβέρνησή του διαδέχθηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου, με αντικείμενο τη διεξαγωγή των εκλογών. 
Εκλογές 2012: Τί άλλαξε από τον Μάιο, στον Ιούνιο
Σημαντικά αυξημένα ποσοστά παρουσιάζουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα του Μαΐου, ενώ στη Βουλή εισήλθαν τα ίδια επτά κόμματα, αλλά με διαφορετική σειρά, καθώς το ΚΚΕ υπέστη σημαντικές απώλειες. Αναλυτικά οι διαφορές.
Σημαντικά αυξημένα ποσοστά παρουσιάζουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα του Μαΐου, ενώ στη Βουλή εισήλθαν τα ίδια επτά κόμματα, αλλά με διαφορετική σειρά, καθώς το ΚΚΕ υπέστη σημαντικές απώλειες. 
Όσον αφορά στην αποχή, τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 34,9, ενώ τον Ιούνιο στο 37,53. 
Τέλος, αναφορικά με τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής, ο ΛΑΟΣ είχε λάβει 2,90% και έλαβε 1,58%, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν λάβει 2,93% και έλαβε 0,88%.
Η Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά ήταν κυβέρνηση της Ελλάδας που προέκυψε από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, αναλαμβάνοντας μετά την υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου. 
Αρχικά επρόκειτο για κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων Νέα Δημοκρατία, ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Δημοκρατική Αριστερά. Η συνεργασία αυτή ήταν απαραίτητη, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν είχε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών για τον "αυτοδύναμο" σχηματισμό Κυβέρνησης, παρά την ανάδειξή της σε πρώτο κόμμα στις εκλογές. Η σύνθεσή της ανακοινώθηκε στις 21 Ιουνίου 2012, με την ορκωμοσία των περισσότερων μελών της κυβέρνησης να γίνεται αυθημερόν, ενώ μία μέρα νωρίτερα είχε ορκιστεί ως Πρωθυπουργός ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Η Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά διαλύθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2015 μετά τις Βουλευτικές Εκλογές 2015 και τη διαδέχθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα.
Οι εκλογές που σήμαναν την αντίστροφη μέτρηση
Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, με ποσοστό 43,92% και 160 έδρες στη νέα Βουλή. Ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγες μόλις μέρες αργότερα, ανακοίνωσε στο ECOFIN, ότι το έλλειμμα για το 2009 θα κυμανθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 12,5% αντί του 6% που το υπολόγιζε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ακολούθησαν οι πρώτες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ώσπου τον Ιανουάριο του 2010, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Γ. Παπανδρέου άρχισε να δέχεται τις πρώτες πιέσεις για λήψη μέτρων.
Αποτέλεσμα ήταν η ανακοίνωση, στις 9 Φεβρουαρίου, του πρώτου πακέτου μέτρων, που αφορούσαν στον δημόσιο τομέα και στις 3 Μαρτίου, ενός δεύτερου μεγαλύτερου πακέτου οικονομικών μέτρων, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων, μείωση 30% στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας, μείωση 12% σε όλα τα επιδόματα του Δημοσίου, μείωση 7% στις αποδοχές υπαλλήλων ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ, αύξηση ΦΠΑ από 4,5 στο 5%, από 9 στο 10%, από 19 στο 21%, αύξηση 15% στον φόρο της βενζίνης, επαναφορά τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα αυτοκίνητα, επέκταση των τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα.
Ακολούθησαν εκ νέου υποβαθμίσεις της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας, αραιές ακόμη, για να προσφύγει τελικά η χώρα στον Μηχανισμό Στήριξης της λεγόμενης Τρόικα, που αποτελούν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ, στις 23 Απριλίου.
Από το Νταβός, ο τέως πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα, που αφορούσαν σε αλλαγές στα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Οι τρεις "αντάρτες" του "Μνημονίου 1" 
Από το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκαν οι Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Βασίλης Οικονόμου, οι οποίοι διεγράφησαν από την ΚΟ του κόμματος που απέμεινε πλέον με 157 βουλευτές. 
Δύο μέρες αργότερα υπεγράφη η Δανειακή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και κρατών μελών της ΕΕ και δύο μέρες μετά, η αντίστοιχη σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ.
Επαναλαμβάνεται, ότι ο ΛΑΟΣ είχε υπερψηφίσει το "Μνημόνιο 1", ενώ στην κρίσιμη ψηφοφορία για το "Μνημόνιο 2" μετά την αποχώρηση των μελών του κόμματος, που μετείχαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ξεκαθάρισε πως θα δώσει αρνητική ψήφο.
Ομοίως, ο πρόεδρος της ΝΠ, Αντώνης Σαμαράς, που κατά την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου ήταν κάθετα αντίθετος στην ψήφισή του, ψήφισε υπέρ του μεσοπρόθεσμου.
Εν μέσω νέου "κύματος" υποβαθμίσεων, ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου του 2011 η συζήτηση στη βουλή για το μεσοπρόθεσμο, ενώ οι Έλληνες "Αγανακτισμένοι" πολίτες, αντιδρούν στα νέα μέτρα που ανακοινώνονται, διαδηλώνοντας μαζικά.
Υπενθυμίζεται, πως μεταξύ άλλων, το Μεσοπρόθεσμο περιελάμβανε σειρά μέτρων για τον περιορισμό των δαπανών και την αύξηση των εσόδων, τον περιορισμό των μισθολογικών και λειτουργικών δαπανών, καθώς και σειρά νέων φορολογικών μέτρων. Ταυτόχρονα, προέβλεπε την ίδρυση Οργανισμού Αποκρατικοποιήσεων (Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας) με σκοπό την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Υπό την πίεση του γεγονότος, στις 16 Ιουνίου, παραιτήθηκαν δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Γιώργος Φλωρίδης και Έκτορας Νασιώκας, ενώ 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν σύγκληση της ΚΟ του κόμματος, η οποία κατέληξε σε απόφαση για ανασχηματισμό. Νέος υπουργός οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέλαβε ο Ευ. Βενιζέλος.
Το "Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015" υπερψηφίστηκε με 155 ψήφους υπέρ (154 ψήφοι από το ΠΑΣΟΚ και 1 από την ΝΔ), έναντι 136 όχι και πέντε "παρών", στις 29 Ιουνίου.
Απ’ την πλευρά του ΠΑΣΟΚ το καταψήφισε ο βουλευτής Π. Κουρουμπλής, ο οποίος διεγράφη, με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να απομείνει με 154 βουλευτές.
Κυβέρνηση σε διαρκή ανταρτοπόλεμο 
Στις 20 Οκτωβρίου 2011 υπερψηφίστηκε με 154 "ναι" και 144 "όχι" σε σύνολο 298 ψήφων το πολυνομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Εξαίρεση, το άρθρο 37 που καταψηφίστηκε από την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό, Λ. Κατσέλη, η οποία διεγράφη, με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να απομείνει με 153 βουλευτές. Η κα Κατσέλη επέστρεψε στην ΚΟ του κόμματος την επόμενη ημέρα, με απόφαση του προέδρου του κόμματος, Γ. Παπανδρέου.
Επίθεση σε όλα τα μέτωπα 
Η πίεση για το κυβερνών κόμμα, από όλες τις πλευρές έγινε "ασφυκτική". Στους δρόμους, οργισμένοι πολίτες προπυλάκιζαν όποιον πολιτικό συναντήσουν, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν παραίτηση του Παπανδρέου και άμεση διενέργεια εκλογών.
Ιδίως, μετά την αναταραχή που προκάλεσε, εντός και εκτός της χώρας, η ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα την δανειακή σύμβαση, 
Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν μετά από άνευ προηγουμένου "θρίλερ" όσον αφορά στα ονόματα των εν δυνάμει πρωθυπουργών, με τον Λουκά Παπαδήμο να αναλαμβάνει τελικά το αξίωμα.
Με την νέα κυβέρνηση συνεργασίας, στις 24 Ιανουαρίου του 2012, διεξήχθη στη Βουλή η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.
Πολλά άρθρα καταψηφίζονται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ η διάταξη που αφορούσε την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων καταψηφίστηκε και από βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων της συγκυβέρνησης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου