Επιβεβαιώνει το ΚΚΕ τα λεγόμενα του Παππού για δολοφονία των Χασιωτών από δοσίλογους, το '44

Από την επετειακή εκδήλωση του ΚΚΕ στο Δημαρχείο της Χασιάς
Μετά το Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού που μίλησε για συνεργάτες των Γερμανών στη δολοφονία των 11 Χασιωτών και Λιοσιωτών το 1944 ΚΛΙΚ 1, ήρθε το ΚΚΕ να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του. Σε επετειακή εκδήλωση που οργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Φυλής του ΚΚΕ, την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2015 στο Δημαρχείο της πόλης για να τιμηθούν οι εκτελεσμένοι, έγινε σαφής αναφορά σε συνεργάτες ων Γερμανών, όπως άλλωστε προκύπτει κι από τον κομματικό Τύπο του ΚΚΕ και συγκεκριμένα από την ιστοσελίδα 902.gr.
Ιδού τι αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα ΚΛΙΚ 2
Τους νεκρούς που έδωσε η Χασιά (Φυλή) στον αντιφασιστικό αγώνα τίμησαν οι Χασιώτες την Κυριακή 1η Νοέμβρη, στη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε στην αίθουσα του Δημαρχείου το ΚΚΕ. Έγινε προβολή βίντεο και διαβάστηκε ένα αναλυτικό ιστορικό με τα μέχρι τώρα συγκεντρωμένα στοιχεία.
Το ενδιαφέρον του κόσμου της περιοχής για αυτήν την πλευρά της ιστορίας εκφράστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης και μέσα από προσωπικές μαρτυρίες που κατατέθηκαν εκείνη την ώρα και με έκδηλη τη διάθεση να καταγραφεί με λεπτομέρειες το σύνολο της προσφοράς του λαού της περιοχής.
Όπως αναφέρθηκε, η παρουσία του ΕΛΑΣ στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο για τα στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους και συντελούσε στο να κρατιέται αναπτερωμένο το αγωνιστικό φρόνημα του πεινασμένου λαού της Αθήνας.
Από τον Αύγουστο του 1943 οι Γερμανοί «βάλθηκαν να εξαλείψουν αυτή τη σφήνα της ελεύθερης Ελλάδας μπροστά στις πύλες της Αθήνας», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Κυρίως μετά τη μάχη στο Στενό της Κάζας και την τριήμερη μάχη στα Δερβενοχώρια τον Οκτώβρη του 1943 με το 34ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ και το 5ο ανεξάρτητο τάγμα του ΕΛΑΣ της Παρνασίδας. Έκαψαν τότε τα Δερβενοχώρια, εξαναγκάζοντας τους κατοίκους τους να σκορπίσουν στα γύρω καμποχώρια για να σωθούν και εγκατέστησαν φρουρές με ταγματασφαλίτες που γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα, στα χωριά Ασπρόπυργος, Χασιά, Ωρωπός, Σχηματάρι και επιχείρησαν (άνοιξη του 1944) να επεκτείνουν την κυριαρχία τους.
Στις 26 Ιούλη του '44 τρεις Χασιώτες, ο 27χρονος Γεώργιος Κυριάκος, ο 19χρονος Γιάννης Σερέπας και ο 32χρονος Κωνσταντίνος Πλαβούκος συνελήφθησαν μαζί με εφτά Μενιδιάτες στο Μενίδι, την ώρα που δούλευαν το κάρβουνο στα καμίνια. Αφού τους πήγαν στο Κατσιμίδι, τους βασάνισαν για να υποδείξουν τις θέσεις των ανταρτών της Πάρνηθας. Κανείς τους δεν μίλησε και εκτελέστηκαν. Τα πτώματά τους πετάχτηκαν στο ρέμα του Χαράθρου και στη συνέχεια ανατίναξαν τα βράχια για να εξαφανίσουν το έγκλημά τους.
Πριν εκκενώσουν την Αττική, οι Γερμανοί προσπάθησαν να δώσουν ένα θανάσιμο πλήγμα στον ΕΛΑΣ της Πάρνηθας.
Τον Αύγουστο του 1944 εξαπέλυσαν εκκαθαριστική επιχείρηση η οποία συνάντησε αντίσταση. Με αφορμή την επίθεση ανταρτών του ΕΛΑΣ σε Γερμανούς στρατιώτες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα έξω από τη Χασιά, οι Γερμανοί προχώρησαν σε αντίποινα και έκαψαν το χωριό, ενώ στις 14 Σεπτέμβρη έσφαξαν 18 κατοίκους. Συνένοχοι στο έγκλημα ήταν κάτοικοι του χωριού οι οποίοι συνεργάζονταν με τους Γερμανούς. Όμως και μετά την αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών η Πάρνηθα ποτίστηκε και πάλι με το αίμα των αγωνιστών του ΔΣΕ.
Αυτά τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, ενώ η Κομματική Οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη να δοθεί συνέχεια σε αυτή την πρωτοβουλία. Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο που υπάρχει στην έξοδο της Χασιάς προς τα Δερβενοχώρια. 

2 σχόλια: Γράψτε το σχόλιο σας...

  1. Ναι και οι συμμορίτες ξέρουν απο ιστορία. Οι προδότες του έθνους...Αυτοι ήταν οι ρουφιάνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προδότες και ρουφιάνοι ήταν αυτοί που συνεργάζονταν με τους ξένους και ντόπιους φασίστες και με την κουκούλα στο κεφάλι προδιναν τους ήρωες παλικάρια του λαού μας και τους έστελναν στο θάνατο. Η Αντίσταση είναι γραμμένη με ΚΟΚΚΙΝΑ γράμματα στη ιστορία της Ελλάδας και κανένας δεν τολμάει να το αμφισβητήσει!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή