Με πρωταγωνιστές τα παιδιά η πίτα της Παναγίας Κανάλας








Με πρωταγωνιστές τα παιδιά, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ΓΟΧ Μακαρίου πραγματοποιήθηκα η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του  Φιλανθρωπικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου «Παναγία Κανάλα»  Άνω Λιοσίων την Κυριακή 17 Ιανουαρίου.
 Στην κατάμεστη, από πιστούς και επισήμους, αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Φυλής, η συγκίνηση περίσσεψε καθώς  η εκδήλωση τα είχε όλα. Υπέροχες εκκλησιαστικές, βυζαντινές  και παραδοσιακές μελωδίες, χρήσιμες αναφορές στο ιστορικό του εορτασμού και κυρίως μηνύματα αισιοδοξίας αλλά και παροτρύνσεις του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για ψυχική ανάταση και σωτηρία μέσω της πίστεως στο Θεό.
 « Η Νέα Χρονιά είναι ένα καινούργιο ξεκίνημα. Είναι το ξεκίνημα που διασώζει την ελπίδα και κρύβει τη χαρά της προσδοκίας. Σε όλα υπάρχει μια αρχή. Στην Εκκλησία μας έχουμε την Αρχή της Μετανοίας, την Αρχή της πνευματικής ζωής και την Αρχή της Σωτηρίας. Τώρα από αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνετε την Αρχή της Μετανοίας, για να ζήσετε την αρχή της Σωτηρίας» προέτρεψε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Μακάριος στην ομιλία του.
«Η Αρχή διώχνει την απελπισία. Πρωτοχρονιά έχω μια φορά το χρόνο αλλά νέα αρχή μπορώ να κάνω κάθε στιγμή, κάθε ώρα, κάθε μέρα. Δεν υπάρχει η φράση για μένα είναι πλέον αργά. Όσο αναπνέει ο άνθρωπος υπάρχει η ευκαιρία της καινούργιας αρχής» σημείωσε ο Μακαριότατος.
Ο εφημέριος της Ιεράς Μονής Παναγίας Κανάλας Άνω Λιοσίων και πρόεδρος του Φιλανθρωπικού και εξωραϊστικού συλλόγου «Παναγία Κανάλα» πατέρας Συμεών Αδάκτυλος ευχαρίστησε το Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού για την παραχώρηση της αίθουσας Μελίνα Μερκούρη και τον Επίσκοπο Ρωγών Δωρόθεο για τη συμβολή του στην ίδρυση και λειτουργία του συλλόγου. Στο σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε πως «ο χρόνος που πέρασε έφερε πολλές πικρίες και βαρβαρότητες. Ο σύλλογος μας έχει σιτίσει χιλιάδες συνανθρώπους μας έχει αποφυλακίσει δεκάδες και έχει συμβάλλει καθοριστικά ώστε η Εκκλησία μας να αποτελεί ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας, που αφουγκράζεται και μοιράζεται τα προβλήματα του κόσμου».
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά ευχήθηκε σε όλους ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Φυλής Σπύρος Μπρέμπος ο οποίος σημείωσε στο χαιρετισμό του «Μακαριότατε, σεβαστοί πατέρες τα λόγια σας είναι συγκινητικά και ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα. Η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές. Εύχομαι ο Θεός να μας δώσει δύναμη να κρατηθούμε όρθιοι όπως μας αξίζει γιατί και Έλληνες είμαστε και χριστιανοί». 
Την εκδήλωση άνοιξαν η  βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μονής Παναγίας Κανάλας, και η μεικτή παραδοσιακή χορωδία του Συλλόγου Ποντίων του Δήμου Φυλής «Η Τραπεζούντα» που υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου και καθηγητού βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής Δαυίδ Παπαδόπουλου απέδωσαν το απολυτίκιο της εορτής της περιτομής του Χριστού «Μορφήν Αναλλοίωτως», το απολυτίκιο του Αγίου Βασιλείου του Μέγα και τα εκκλησιαστικά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.    
Την ψυχική ηρεμία και τη νηφαλιότητα του νου διαδέχθηκε σταδιακά αλλά αβίαστα το κέφι όταν οι χορωδίες ερμήνευσαν παραδοσιακά τραγούδια της ξενιτιάς από τη Μ. Ασία, τη Σμύρνη, την Μακεδονία με αποκορύφωμα το «Έχε γεια πάντα γεια».
Τη μουσική σκυτάλη πήρε η χορωδία του ορφανοτροφείου «Αγία Τριάδα» Ιλίου που έκλεψε την παράσταση, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και απέσπασε θερμό χειροκρότημα όταν ερμήνευσε «Έχε το νου σου στο παιδί» καθώς κι εκκλησιαστικά και παραδοσιακά τραγούδια.
Πιστοί και κλήρος απόλαυσαν και χειροκρότησαν με θέρμη επίσης τον Δημήτρη Καρασαββίδη που μαζί με τον Ευξείνιο Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο «ΕΜΠΟΣ» ερμήνευσαν ποντιακά τραγούδια.
 Η εκδήλωση έκλεισε με τον επίσκοπο Ρωγών Δωρόθεο να μοιράζει εκατοντάδες παιγνίδια στα μικρά παιδιά ενώ τους μεγαλύτερους τους περίμενε πλούσιο μπουφέ στην έξοδο.

Παρέστησαν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Μακάριος,  οι Μητροπολίτες Κορίνθου και Νεμέας Παγκράτιος, Πειραιώς και Νήσων Παντελεήμων, οι Επίσκοποι Πέτρας Δαβίδ, ο Χριστοπούλεως Ιάκωβος και  Ρωγών  Δωρόθεος, οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Καμπόλης, Θανάσης Σχίζας, Γιάννης  Μαυροειδάκος και Σπύρος Μπρέμπος, οι Αναπληρωτές Δήμαρχοι Τζένη Μπάρα, Νίκος Χατζητρακόσιας, Γιώργος Σονίδης, οι πρόεδροι των παιδικών σταθμών Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου Παναγιώτης Καμαρινόπουλος και Γιώργος Κούρκουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Κρητικός και Γιώργος Αδάκτυλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Εύπολις Γιώργος Αβράμης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου ποντίων Άνω Λιοσίων Η Τραπεζούντα Γιάννης Ευθυμιάδης, ο πρώην πρόεδρος Χρήστος Σαββουλίδης, ο πρώην αντιδήμαρχος Άνω Λιοσίων Βαγγέλης Σαμόλης, ο Αντιδήμαρχος Αχαρνών Θεόδωρος  Συρινίδης και η πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Αχαρνών Μαρία Ναυροζίδου.  
Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα 

  


















  



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου