Πως ο Μίλτος κέρδισε, μέσα σε μια εβδομάδα, την εκτίμηση και την αγάπη του κόσμου στη Φυλή

Ο Χρήστος Παππούς ασπάζεται το Μίλτο Τσάφα μετά την τοποθέτηση της Εικόνας στην ειδική προθήκη για τη λιτάνευσή της στη Χασιά. Στο βάθος ο Σπύρος Μπρέμπος παρακολουθεί συγκινημένος, γνωρίζοντας ότι η συμβολή του τεχνίτη, που κατασκεύασε την προθήκη, ήταν καταλυτική για την τήρηση του εθίμου
O Μίλτος Τσάφας μπήκε αναπάντεχα στη ζωή μας, εξαιτίας της υπόθεσης καθόδου της Εικόνας της Μονής Κλειστών στα Άνω Λιόσια και στη Φυλή. Και κατάφερε να κερδίσει τους πάντες, χάρη στην τέχνη αλλά και στον αδαμάντινο χαρακτήρα του. 

Άνθρωπος χαμηλών τόνων, αλλά υπερδραστήριος και μεθοδικός, έλυσε μέσα σε δύο μέρες, το Γόρδιο Δεσμό της προστασίας της Εικόνας, που εφηύρε η Μονή με σκοπό να ματαιώσει την κάθοδό της. 
Με όπλα του την εμπειρία από αντίστοιχες κατασκευές και τη συνεργασία του με καταξιωμένους συντηρητές έργων Τέχνης, ο Μίλτος απάντησε στην πρόκληση με την κατασκευή μιας προθήκης που πληροί τις προδιαγραφές τις οποίες έθεσε, στο παρά πέντε, η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το πέτυχε σε χρόνο ρεκόρ, δηλαδή σε μια νύχτα. Άρχισε το απόγευμα της Πέμπτης 14 Απριλίου 2016, μετά την επίσκεψή του στη Μονή Κλειστών για να μετρήσει τις ακριβείς διαστάσεις της Εικόνας και ολοκλήρωσε τη δουλειά του το πρωί της Παρασκευής 15 Απριλίου 2016, οπότε και την παρέδωσε στη Μητρόπολη Αττικής. 
Την αξία του αναγνώρισε η πάντοτε επιφυλακτική αρχαιολογική υπηρεσία αναθέτοντάς του να τοποθετήσει και πάλι την Εικόνα στην προθήκη για τη λιτάνευσή της στη Χασιά. Ο Μίλτος που ταυτίστηκε ψυχολογικά με την υπόθεση της καθόδου της Εικόνας ανταποκρίθηκε και πάλι, προσφέροντας τις υπηρεσίες του με τη συνέπεια και το πνεύμα συνεργασίας που τον διακρίνει. 
Ήταν, κατά γενική ομολογία, μια όαση κατανόησης και αποτελεσματικότητας απέναντι στην αποδιοργάνωση και την ανευθυνότητα. Γι αυτό και δικαιολογημένα του απένειμε τα εύσημα ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, αναγνωρίζοντας, δημόσια, την επαγγελματική επάρκεια και ευσυνειδησία. Αλλά και το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του έγιναν αμέσως αγαπητά πρόσωπα στην πόλη επειδή διαθέτουν περίσσευμα ψυχής. Ανέβηκαν τέσσερις φορές για να τοποθετήσουν την Εικόνα στην προθήκη χωρίς να έχουν αναλάβει την παραμικρή επαγγελματική υποχρέωση. 
Εν κατακλείδι, με τέτοιους ανθρώπους η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ούτε μνημόνια, ούτε εμπόδια, ούτε προκαταλήψεις. 
Ας είναι καλά…