Ο Δήμος Φυλής τίμησε τους φονευθέντες το 1944 στη Χασιά





Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των δολοφονηθέντων από συνεργάτες των Γερμανών, άμαχων Λιοσωτών και Χασιωτών, στο μνημείο των πεσόντων, στη Λεωφόρο Φυλής, παρουσία του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού, εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής και συγγενών των φονευθέντων.

Στη μνήμη των πεσόντων κατέθεσαν στεφάνι ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς και ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Φυλής, Σπύρος Μπρέμπος.

Ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος, αναφέρθηκε με συγκίνηση στη θυσία των συμπολιτών μας. «Με την μαρτυρία τους είπαν “όχι” στον γερμανικό ζυγό», είπε ο κ. Μπρέμπος υπογραμμίζοντας ότι «έτσι και ‘μείς σήμερα, λέμε “όχι” στην “τυραννία”, λέμε ”ναι” στην ευμάρεια, και έχοντας το βλέμμα μπροστά, προχωράμε για ένα καλύτερο μέλλον του τόπου μας». 

Υπενθυμίζεται ότι στη Χασιά, στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, εκτελέσθηκαν με ψυχρότητα 18 Χασιώτες και Λιοσιώτες, σε αντίποινα της επιχείρησης ανταρτών κατά γερμανικού στρατιωτικού οχήματος στην είσοδο του χωριού, στις 23 Αυγούστου 1944, στην οποία σκοτώθηκαν από χειροβομβίδα τρεις Γερμανοί. Σε αντίποινα της ίδιας ενέργειας των ανταρτών είχε προηγηθεί στις 23 Αυγούστου επίθεση των Γερμανών στη Χασιά με πολυβόλα, με αποτέλεσμα να καεί ολόκληρο το χωριό.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από το Μνημόσυνο  






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου