Επανατοποθετήθηκαν, μετά τη συντήρηση, τα γλυπτά του Δήμου Φυλής














Επανατοποθετήθηκαν, μετά την ολοκλήρωση της συντήρησής τους, τα μπρούτζινα γλυπτά του Δήμου Φυλής.
Πρόκειται για τις προτομές των Θεοδώρου Κολοκοτρώνη (Πλατεία Μητροπόλεως- Άνω Λιόσια), Στρατηγού Ευσταθίου Λιόση (Πλατεία Λιόση- Άνω Λιόσια) και Λοχία Παναγιώτη Συριανού (Χαλκοκονδύλη και Παπαφλέσσα- Άνω Λιόσια) καθώς και το ανάγλυφο του Ηρώου της Φυλής. Τα έργα είχαν παρουσιάσει ρωγμές και κινδύνευαν από τη διάβρωση, ενώ ενισχύθηκε το σύστημα της στήριξής τους στα μαρμάρινα βάθρα στα οποία είχαν τοποθετηθεί.
Ιδιαίτερα μέριμνα δόθηκε στη συντήρηση του ανδριάντα του καπετάν Μελέτη Βασιλείου , στην κεντρική Πλατεία της Φυλής. Το άγαλμα παρουσίαζε σημαντικές φθορές, ενώ το σπαθί του, παρά το γεγονός ότι είχε επισκευαστεί, γινόταν, συνεχώς στόχος βανδαλισμών, από παιδιά, επειδή βρισκόταν σε χαμηλό ύψος. Το άγαλμα επανατοποθετήθηκε σε νέο βάθρο, επί του οποίου αναγράφηκαν το όνομα, η ιδιότητα και το βιογραφικό του καπετάν Μελέτη Βασιλείου που υπήρξε ο ελευθερωτής της Αθήνας. 
Τη συντήρηση ανέλαβε και έφερε με επιτυχία σε πέρας ο γνωστός γλύπτης και απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννης Μπάρδης, ο οποίος αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Δημάρχου Χρήστου Παππού. Επιβλέπων Μηχανικός των εργασιών ήταν ο Δημήτρης Καματερός. Ο εξωραϊσμός του μνημείου του Παναγιώτη Συριανού και η επανατοποθέτηση της προτομής του έγινε με φροντίδα του Αναπλ. Δημάρχου Γιώργου Κρητικού. Την όλη προσπάθεια συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αργύρης Αργυρόπουλος.
Αναφορικά με το έργο της συντήρησης των γλυπτών ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς δήλωσε.
«Ο Δήμος έχει επιτελέσει σημαντικά έργα που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Παράλληλα, είχε υποχρέωση να συντηρήσει τα μνημεία της ιστορικής και πολιτιστικής του διαδρομής. Είμαι ευτυχής που με την ολοκλήρωση της συντήρησης των γλυπτών κάναμε το χρέος μας απέναντι στην ιστορική μας κληρονομιά. Ο Δήμος Φυλής και οι δημότες του δεν ξεχνούν τις μορφές που σηματοδότησαν την ιστορική του πορεία».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου