Να μη χύσουμε τώρα την καρδάρα...


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΟΛΤΣΙΟΥ
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ένας αόρατος και ύπουλος εχθρός (Κορωνοϊό )τον βάφτισαν) έκανε την εμφάνιση στην μακρινή Κίνα και άρχισε να προσβάλλει μικρούς και μεγάλους με ιδιαίτερη έμφαση τους πιο ηλικιωμένους δηλ τους παππούδες τις γιαγιάδες και γενικά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 
Τα παιδιά και γενικά οι νέοι προσβάλλονται χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις στην υγεία τους, κατά τους ειδικούς, αλλά είναι άριστοι μεταφορείς του ιού. 
Ο ιός μεταδίδεται από έναν ανθρώπινο οργανισμό στον άλλο μέσω σταγονιδίων, που παράγονται όταν οι άνθρωποι φτερνίζονται ή βήχουν. Ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης και της εμφάνισης συμτωμάτων είναι συνήθως από 2 έως 14 ημέρες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό βήχα και δυσκολίες στην αναπνοή ενώ επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι πιθανή απώλεια γεύσης και όσφρησης αποτελούν συμπληρωματικές ενδείξεις μόλυνσης από τον ιό. 
Οι επιπλοκές μπορούν να περιλαμβάνουν πνευμονία και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. 
Μέχρι στιγμής δεν έχει κυκλοφορήσει εμβόλιο κατά του ιού ή κάποια σχετική ειδική αντιική θεραπεία (πολλαπλές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη) Μέχρι στιγμής, η υποστήριξη ανθρώπων που έχουν νοσήσει αποσκοπεί στη πρόωρη διαχείριση των συμπτωμάτων και της υποστηρικτικής θεραπείας. 
Οί Κινέζικες αρχές πήραν έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης του, μερικά εκ των οποίων χαρακτηρίσθηκαν ιδιαίτερα βάρβαρα. 
Βασικό μέτρο ήταν η απομόνωση ολόκληρων περιοχών για να καταπολεμήσουν την διάδοσή του. 
Ο υπόλοιπος κόσμος εφησύχαζε γιατί θεώρησε ότι το πρόβλημα άφορούσε την Κίνα και τους Κινέζους και ότι η Κίνα έπεφτε πολύ μακριά. 
Ο Κορωνοϊός όμως είχε τα δικά του σχέδια. 
Με μεγάλη ταχύτητα επεκτάθηκε σε όλον τον πλανήτη χρησιμοποιώντας ως μεταφορικό μέσο τους ίδιους τους ανθρώπους που ταξίδευαν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας. 
Μέσα σε ένα μήνα ήλθαν τα πάνω κάτω σε όλον τον πλανήτη αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο. 
Χιλιάδες άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό και χιλιάδες έχασαν την ζωή τους.
Οι διάφορες Κυβερνήσεις δεν αντέδρασαν συντονισμένα.
Άλλες αντέδρασαν χαλαρά, άλλες σπασμωδικά και κάποιες λίγο σοβαρότερα. Γενικά υποτίμησαν τον κίνδυνο.
Είδαμε τον τρόπο που αντιμετωπίσθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αγγλία όπου έβαλαν την οικονομία πάνω από την υγεία των κατοίκων και σήμερα τρέχουν και δεν φθάνουν. 
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ξεπέρασαν τις 24.000 οι θάνατοι στις ΗΠΑ, καθώς σημειώθηκαν 946 νέοι θάνατοι από τον κορωνοϊό σε ένα 24ωρο. 
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 162.488. Οι νεκροί έφτασαν τους 21.067. 
Η Γαλλία είναι από σήμερα η τέταρτη χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία, που καταγράφει και επισήμως περισσότερους από 15.000 θανάτους.
Ξεπέρασε και τις 12.000 ο αριθμός των νοσηλευθέντων ασθενών του κορωνοϊού που έχασαν τη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
Στην Ελλάδα ξεπέρασε τους 100. 
Οι οικονομικές επιπτώσεις παγκοσμίως ανυπολόγιστες. 
Τον λογαριασμό θα τον δούμε όταν περάσει ο εφιάλτης. 
Στην χώρα μας πρέπει να ομολογήσουμε ότι κάποια πράγματα εξελίχθηκαν σχετικά καλύτερα λόγω της έγκαιρης λήψης περιοριστικών μέτρων όπως το κλείσιμο σχολείων και Πανεπιστημίων, επιχειρήσεων ,η εσπευσμένη αναδιάρθρωσης του Συστήματος Υγείας κλπ και το τελευταίο. 
Ή απαγόρευση της άνευ σοβαρού λόγου κυκλοφορίας των πολιτών.
Οι απόψεις όλων των επιστημόνων και η πράξη απέδειξε ότι: 
Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του ιού σε αυτή την φάση είναι η κοινωνική απομόνωση. Είναι ο κατ΄οίκον περιορισμός ώστε να παρεμποδισθεί και να καθυστερήσει η μετάδοση του. Είναι η τήρηση απόστασης μεταξύ μας ώστε να μη μεταδοθεί από τον ένα στον άλλο. 
-Η σχολαστκή καθαριότητα με το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και η απολύμανση συσκευών , επιφανειών και των σημείων που χρησιμοποιούμε συχνά και… μακριά τα χέρια από το πρόσωπο. 
Έτσι δόθηκε η δυνατότητα στο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό του Συστήματος Υγείας που κάνει υπεράνθρωπο αγώνα με κίνδυνο της ζωής του να βοηθήσει τους συνανθρώπους που είχαν την ατυχία να μολυνθούν . Πολλοί ήδη μολύνθηκαν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Ο αγώνας που δίνουν έχει πολύ δρόμο. 
Να τι είπε ένας Γάλλος γιατρός όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο ενός συναδέλφου του. 
«Ξέρουμε ότι κάποιοι από εμάς θα πεθάνουμε». «Όταν ζητάς από ένα στρατιώτη να πάει στον πόλεμο, ξέρεις ότι μπορεί να πεθάνει… είμαστε απλοί άνθρωποι… δεν είμαστε υπερήρωες, κάνουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα». 
Ευχόμαστε ο Θεός να τους έχει καλά και η Πολιτεία να τους στηρίξει με κάθε τρόπο. 
Όλοι οι ειδικοί επιστήμονες συμφωνούν ότι ούτε φάρμακο αλλά ούτε και εμβόλιο υπάρχει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ότι γίνεται είναι σε πειραματικό στάδιο αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται και ελπίζουμε σύντομα να έχουν καλά αποτελέσματα. 
Αγαπητοί μας φίλοι,
Άν θέλουμε να έχουμε κοντά μας τούς παππούδες και τις γιαγιάδες μας. 
Άν θέλουμε να έχουμε κοντά μας τις μανάδες και τους πατεράδες μας, θα πρέπει να συμμορφωνόμαστε με τις υποδείξεις των ειδικών και να τηρούμε τις αποφάσεις των αρμοδίων αρχών. Έτσι στηρίζουμε και το Σύστημα Υγείας να μη καταρρεύσει. 
Η εβδομάδα που διανύουμε, η Μεγάλη Εβδομάδα είναι σημαντική για εμάς τους Χριστιανούς .Είναι η εβδομάδα των Παθών που ολοκληρώνεται με την Ανάσταση του Κυρίου. Η Μεγάλη Εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται και εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη του κορωναϊού στην χώρα μας.
Είναι η Εβδομάδα που κατά τις εκτιμήσεις των αρμοδίων θα καθορίσει πότε θα γίνει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα η θα μπλέξουμε σε πρόσθετες περιπέτειες.
Η απαγόρευση των μετακινήσεων, συναθροίσεων κλπ δεν γίνεται για την τιμωρία αλλά για την σωτηρία μας. Είναι μέτρα για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. 
Η χώρα μας περνά σήμερα μια μεγάλη περιπέτεια και σίγουρα θα χρειασθεί καιρό να ανακάμψει. 
Στην ζωή όμως έχει αποδειχθεί ότι ουδέν κακόν αμιγές καλού. 
Γα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον Κορωναϊό επισπεύσθηκε η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. 
Ένα σωρό πιστοποιητικά που μας ταλαιπωρούσαν σε κάθε μας συναλλαγή με το Δημόσιο και τις διάφορες Υπηρεσίες, εκδίδονται ηλεκτρονικά και υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε μερικά λεπτά από τον υπολογιστή μας Τα ΚΕΠ εκσυγχρονίζονται ακόμη περισσότερο και εξυπηρετούν και τηλεφωνικά τους πολίτες. Καθιερώθηκε η τηλεργασία και στο Δημόσιο Τομέα. Αυτό και αν είναι εκσυγχρονισμός. Καθιερώθηκε η τηλε-εκπαίδευση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. 
Ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού εκμεταλλευόμενο και τον απεριόριστο διαθέσιμο χρόνο λόγω του εγκλεισμού στο σπίτι ήρθε πολύ κοντά στις νέες τεχνολογίες. 
Οι τηλεδιασκέψεις δίνουν και παίρνουν σε όλα τα επίπεδα. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση χρόνου, γρήγορες αποφάσεις περιορισμός κυκλοφορίας κλπ. 
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ένα κατεβατό εφαρμογών και διευκολύνσεων. Δεν είναι βέβαια αυτός ο σκοπός του άρθρου. Με μερικά από τα παραδείγματα που αναφέραμε θέλουμε να καταδείξουμε ότι: 
Από την επομένη του κορωναϊού , σίγουρα θα ζούμε σε άλλη χώρα. Μετά το Άγιο Πάσχα σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά εξετάζεται η διαδικασία μετάβασης στην κανονικότητα. Οι ημέρες είναι σημαντικές λόγω του Πάσχα αλλά δεν είναι ιδιαίτερα πολλές. Άς κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή. Άς κάνουμε ένα Πάσχα διαφορετικό στην ζωή μας.
Συμμορφωνόμαστε με τις αποφάσεις της πολιτείας που βασίζονται στις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων. 
Αγαπάμε την ζωή .Προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας.
Στηρίζουμε το Σύστημα Υγείας. 
Μένουμε στο σπίτι. 
Άς μη χύσουμε την τελευταία στιγμή την καρδάρα με το γάλα. 
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλους. 
Καλή Ανάσταση για την Πατρίδα μας. 
Βασίλης Γκόλτσιος. 
Αντιπρόεδρος Δ.Σ τέως Δήμο Φυλής

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου