Άσβεστη μνήμη και συγκίνηση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον Σύλλογο Ποντίων Φυλής η “Τραπεζούντα”







Με μια σεμνή τελετή με ουσιαστικό περιεχόμενο , ο Σύλλογος Ποντίων Φυλής “η Τραπεζούντα” τίμησε εν καιρώ πανδημίας, τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. 

Ανήμερα της θλιβερής επετείου, το απόγευμα της Τρίτης, παρόντος του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού και μπροστά από το Μνημείο της 19ης Μαΐου, που πέρσι τέτοιες μέρες, παρέδωσε στο Σύλλογο η Δημοτική Αρχή , τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και άσβεστης μνήμης. Παρόντες στην απέριττη τελετή υπήρξαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Γιώργος Σονίδης. 

Το μνημόσυνο για τις 353.000 ψυχές των αδελφών Ποντίων τέλεσαν ο Επίσκοπος Ρωγών και Κτήτορας της Μονής της Παναγίας Κανάλας Άνω Λιοσίων Θεοφιλέστατος Δωρόθεος και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Συμεών Αδάκτυλος. 

Ο πατέρας Δωρόθεος προκάλεσε ρίγη συγκίνησης όταν εξομολογήθηκε στους λιγοστούς παρευρισκόμενους λόγω των συνθηκών της πανδημίας, ότι και ο πατέρας του υπήρξε ένας από τους μάρτυρες της γενοκτονίας, με αποτέλεσμα αυτές οι μέρες να γεμίζουν την ψυχή του, θλίψη και περισυλλογή. 

Γενναιόδωρος στα εύσημα ο Επίσκοπος Δωρόθεος, δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού, για τη δημιουργία και παράδοση του εμβληματικού Μνημείου της Ποντιακής Γενοκτονίας στον κόσμο του Συλλόγου, ικανοποιώντας έτσι ένα διαχρονικό αίτημα και γράφοντας τη δική του σελίδα στην πρόσφατη ιστορία του τόπου. Ο Θεοφιλέστατος έδωσε τα εύσημα και στον Πρόεδρο του Συλλόγου Γιάννη Παπαδόπουλο, για το πολύτιμο έργο του. 

Την ευχή του χρόνου η εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου να γίνει χωρίς τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα που τελέστηκε φέτος, για την προστασία των μελών του Συλλόγου και των συμπολιτών μας από την επιδημία του κορονοϊού, εξέφρασε η Γραμματέας Κυριακή Ξανθοπούλου η οποία και ευχαρίστησε τους λιγοστούς παρευρισκόμενους. 

Η σεμνή θρησκευτική τελετή κορυφώθηκε με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Ποντιακής Γενοκτονίας το οποίο πλαισίωσαν και κόσμησαν με την παρουσία τους, μικρά παιδιά του χορευτικού τμήματος, ντυμένα με τις παραδοσιακές τους φορεσιές. 

Στεφάνια κατέθεσαν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φυλής “η Τραπεζούντα” Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. 

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την επιμνημόσυνη δέηση και πλούσιο φωτογραφικό υλικό

















0 comments:

Δημοσίευση σχολίου