Το ΚΚΕ για την 19η Μάη, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού


Κ. Ο. Βορειοδυτικής Αττικής
Το ΚΚΕ για την 19η Μάη, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας 
του Ποντιακού Ελληνισμού

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΔΕ ΣΒΗΝΕΙ

Το ΚΚΕ, καλεί το λαό και τη νεολαία να μάθει την ιστορική αλήθεια για την 19η Μάη, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, κόντρα στο αντικομουνιστικό δηλητήριο και στις ανιστόρητες αντιλήψεις.

Η πορεία της συγκρότησης του έθνους-κράτους της τουρκικής αστικής τάξης συνοδεύτηκε από διώξεις των διαφόρων μειονοτήτων, ανάμεσά τους και οι Έλληνες του Πόντου. Τα πλήγματα δεν ήταν ίδια σε όλους, αφού ο φτωχός λαός ήταν αυτός που υπέστη τις μεγαλύτερες συνέπειες. Δεν είχαν απέναντί τους γενικά και αόριστα τους Τούρκους, αλλά την αστική τάξη της Τουρκίας, που με το γενικευμένο αιματοκύλισμα επεδίωκε να βγάλει από τη μέση το ελληνικό κεφάλαιο, καθώς και την αστική τάξη της Ελλάδας, η οποία τους άφησε στη μοίρα τους. Την ίδια ώρα χιλιάδες πρόσφυγες από τον Πόντο, διασώθηκαν στο έδαφος της Σοβιετικής Ρωσίας.

Ο ποντιακός ελληνισμός έζησε στο πετσί του την προσφυγιά και έμαθε τι θα πει να μετακινείσαι σε εμπόλεμες ζώνες, τι θα πει εξαθλίωση, αρρώστιες, ρατσισμός. Ερχόμενοι στην Ελλάδα, μια μεγάλη μερίδα τους την εγκατέστησαν με πολιτικά κριτήρια, προκειμένου να εξασφαλιστούν βενιζελικές πλειοψηφίες σε μια σειρά εκλογικών περιφερειών. Πολλές από αυτές τις περιοχές, δεν είχαν τη δυνατότητα να συντηρήσουν τους πληθυσμούς αυτούς, που ένα μέρος τους σταδιακά αποδεκατίστηκε από την πείνα και τις αρρώστιες. Άλλοι ρίχτηκαν στους προσφυγικούς συνοικισμούς, βορά των εργοδοτών, που τους χρησιμοποίησαν ως φτηνό εργατικό δυναμικό και ένα μέρος ως απεργοσπαστικό μηχανισμό για πολλά χρόνια μετά την "αποκατάστασή" τους.

Μέσα σε όλα αυτά είχαν να αντιμετωπίσουν την περιφρόνηση και το μίσος μιας μερίδας εθνικιστών – φασιστοειδών, που τους στιγμάτιζαν ως "τουρκόσπορους", απαιτούσαν να απαλλαχθεί η χώρα από την παρουσία τους και άλλα. Οι απόγονοι αυτών των φασιστών, όπως οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, κόμματα τύπου Βελόπουλου και άλλοι, σήμερα προκλητικά προσπαθούν να καπηλευτούν τα γνήσια αισθήματα του ποντιακού ελληνισμού.

Οι κομμουνιστές έδωσαν και τότε μια τιτάνια μάχη καταγγέλλοντας τις διαχωριστικές γραμμές που ήθελε να επιβάλει ο αστικός κόσμος μεταξύ προσφύγων και γηγενών εργαζομένων στη λογική του "διαίρει και βασίλευε".

"Η Ελλάδα δεν διαιρείται σε ντόπιους και πρόσφυγες", έγραφε ο "Ριζοσπάστης" στις 7 Σεπτεμβρίου 1929. "Η Ελλάδα διαιρείται σε πλούσιους και φτωχούς, σε ανθρώπους που δεν δουλεύουν και ζουν και σε ανθρώπους που ολημερίς και ολονυχτίς δουλεύουν και δεν μπορούν να ζήσουν …ο καθένας πρέπει να διαλέξει μεταξύ του πλουσίου πρόσφυγα που συνδυάζεται με τον πλούσιο ντόπιο και του φτωχού πρόσφυγα που σύντροφό του θα έχει το φτωχό ντόπιο εργάτη ή αγρότη".

Σήμερα, 101 χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων, ο ιμπεριαλισμός συνεχίζει να γεννά πολέμους, σφαγές, ξεριζωμούς και προσφυγιά. Ο λαός, μπορεί σήμερα να αντιληφθεί ότι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν νοιάζονται για την ασφάλεια και την ειρήνη των λαών, αντίθετα τους εμπλέκουν σε νέους κινδύνους για τα δικά τους κέρδη και συμφέροντα. 

Σήμερα, η Τουρκική προκλητικότητα στα πλαίσια του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας συνεχίζεται, και περιλαμβάνει την αμφισβήτηση των συνόρων στο Αιγαίο, έρευνες ή και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Στο φόντο των επικίνδυνων παζαριών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία επιχειρείται συνδιαχείριση του Αιγαίου σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας με την εποπτεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. 

Σήμερα στην Ελλάδα, συνεχίζονται να βρίσκονται εγκλωβισμένοι, κάτω από άθλιες συνθήκες, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων που διεξάγονται με ευθύνη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι ελληνικές Κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί παίρνουν ενεργά μέρος στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μετέτρεψαν τη χώρα μας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, δίνοντας γη και ύδωρ στους φονιάδες των λαών. Ο ελληνικός λαός και οι γειτονικοί λαοί πρέπει να επαγρυπνούν απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις, κόντρα ‘εθνική ομοψυχία’ που καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση . 

Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, όπως και όλες τις διεκδικήσεις του λαού κόντρα στις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τη νεολαία του ποντιακού πληθυσμού της περιοχής μας μαζί με τη μάχη για να μείνουν δυνατοί και γεροί μέσα στην πανδημία, να παλέψουν μαζί με την υπόλοιπη εργατική τάξη και να διεκδικήσουν να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας, να μην πληρώσει ξανά ο λαός την κρίση, αρκετά ματώσαμε και αρκετά πληρώσαμε. 

Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος της Αντεπίθεσης για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση – πολέμους και προσφυγιά. 

Μάης 2020

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου