Ευρεία σύσκεψη στο Δήμο Φυλής για την αντιπυρική περίοδο





Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός του Δήμου Φυλής για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, όπως διαπιστώθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο συνεδρίασε την Πέμπτη 14 Μαΐου, στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων , υπό την Προεδρία του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Οικονομάκη. 

Δύσκολο χαρακτήρισε ο κ. Οικονομάκης το καλοκαίρι που έρχεται αφού ο πρώτος καύσωνας είναι προ των πυλών και το σαββατοκύριακο, όπως είπε, θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Σε σχέση με τα πεπραγμένα του Δήμου Φυλής ο κ. Οικονομάκης ενημέρωσε πως έχει γίνει έλεγχος, καθαρισμός και επισκευή σε όλες τις υδατοδεξαμενές του Δήμου. 

«Ξεκινήσαμε τους καθαρισμούς ξερών χόρτων οι οποίοι θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες ενώ τα γκρέϊντερ του Δήμου έχουν καθαρίσει τους βασικούς δρόμους. Οι υδροφόρες του Δήμου είναι σε άριστη κατάσταση και τις επόμενες ημέρες θα γίνει πρόσληψη 9 οδηγών και έξι χειριστών μηχανημάτων έργου ώστε να έχουμε δυνατότητα παρέμβασης σε 24ωρη βάση» είπε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας ο οποίος προσέθεσε πως στόχος του Δήμου να ελαχιστοποιήσει στα 3 με 5 λεπτά μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς το χρόνο απόκρισης στο συμβάν. 

Παράλληλα ο κ. Οικονομάκης ανακοίνωσε πως ο Δήμος Φυλής τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τον 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό θα πραγματοποιήσει μεγάλη άσκηση εκκένωσης και ετοιμότητας στη Ζωφριά καθώς η περιοχή παρουσιάζει μεγάλη επικινδυνότητα αφού ο οικιστικός ιστός της είναι αναπτυγμένος στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους. Ο Αντιδήμαρχος ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να γίνουν ενέργειες καθαρισμού ξερών χόρτων και τοποθέτησης υδατοδεξαμενών στο Ποικίλο Όρος στα τμήματα που δεν ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Φυλής. 

Η δασάρχης Πάρνηθας κ. Αλεξάνδρα Λυκούδη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις μέχρι τώρα ενέργειες του Δήμου Φυλής. «Εκπλήσσομαι που έχετε υλοποιήσει όλα όσα έχει ζητήσει με έγγραφά της η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ελπίζω ότι θα πάμε καλά» είπε η κ.Λυκούδη. Από την πλευρά του δασαρχείου οι δασικοί δρόμοι είναι προσβάσιμοι και σε καλή κατάσταση έχουν εκπονηθεί και υλοποιούνται όλες οι απαιτούμενες μελέτες και είμαστε σε καλό σημείο υπογράμμισε. 

Ο Διοικητής του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού κ. Πέτρος Μπούγιας επιβεβαίωσε την αρτιότητα των υδατοδεξαμενών του Δήμου Φυλής και ζήτησε την εγκατάσταση ενός επιπλέον κρουνού εφοδιασμού οχημάτων κοντά στις υδατοδεξαμενές ελικοπτέρων του Δήμου στο γήπεδο του Θρασίβουλου και ενός κρουνού στο αντλιοστάσιο του Προφήτη Ηλία. Αίτημα στο οποίο απάντησε θετικά η Αντιδήμαρχος Φυλής και Διοικητικών Υπηρεσιών Ελένη Λιάκου. 

«Έχουμε ξεκινήσει τις περιπολίες. Ένα πυροσβεστικό όχημα θα είναι σε ετοιμότητα το ύψος της Παναγίας της Κανάλας και ένα στην Πηγή ενώ για φέτος θα έχουμε ένα ελικόπτερο στο Τατόι και δυο στην Ελευσίνα» είπε ο κ. Μπούγιας. 

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΝΠΑ Βασίλης Λαζάρου, ο οποίος εκπροσώπησε στη σύσκεψη τον Πρόεδρο του ΣΥΝΠΑ Χρήστο Παππού, ενημέρωσε πως ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός και έγινε απομάκρυνση ξερών κλαδιών στο δρόμο Φυλής Δερβενοχωρίων. «Συντηρήθηκαν οι υδατοδεξαμενές του Συνδέσμου και θα τοποθετηθούν άλλες δυο υδατοδεξαμενές στο Δήμο Τανάγρας που εντάχθηκε πρόσφατα στο ΣΥΝΠΑ ώστε να θωρακιστεί η Πάρνηθα και από τη βόρεια πλευρά της επεσήμανε ο κ.Λαζάρου. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝΠΑ είπε ότι θα διατεθούν δυο οχήματα στη Φυλή για περιπολίες και ξεκινούν οι διαδικασίες για την επισκευή του πυροφυλακίου στην Πηγή. Παράλληλα ο σύνδεσμος είναι στην τελική ευθεία για την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, θέμα που είχε θέσει νωρίτερα στην τοποθέτησή του ως πρόταση ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων Νίκος Λιόσης ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φυλής Διονύσης Βλάχος ανέλαβε των συντονισμό των εθελοντών οι οποίοι λόγω της γνώσης της περιοχής σε περίπτωση πυρκαγιάς να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις ώστε να προσεγγίζουν πιο γρήγορα τα σημεία που χρήζουν παρέμβασης και τους πυροσβεστικούς κρουνούς. 

Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Τροχαίας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος, της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Φυλής, της Περιφέρειας Αττικής, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Φορέα Πάρνηθος και του ΕΠΟΣ Φυλή ο οποίος δεσμεύτηκε και φέτος μέσω της προέδρου του κ. Δηλαβαράκη να διαθέσει εθελοντές στο πυροφυλάκιο της Πηγής και να κάνει περιπολίες ενώ έχει ξεκινήσει ήδη τον καθαρισμό των μονοπατιών. 

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την σύσκεψη









0 comments:

Δημοσίευση σχολίου