Γεώργιος Νιώρας: 10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΧΑΡΝΑΪΚΗ - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

 


Ο ιδρυτής της εφημερίδας ΑΧΑΡΝΑΪΚΗ που φέτος τον Αύγουστο συμπλήρωσε 10 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας κάνει έναν ιστορικό απολογισμό της πετυχημένης πορείας του στην Δημοσιογραφία και στην πόλη των Αχαρνών… Έναν απολογισμό σε “Πρώτο Ενικό” που για κείνους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, συγκινεί... 

Εγκαταστάθηκα στις Αχαρνές το 1978, στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου - Πύργουθι. Στην εν λόγω περιοχή λειτουργούσε ο δυναμικός Εξωραϊστικός Σύλλογος «Άγιος Δημήτριος». Ένας συνομήλικος δραστήριος γείτονας, δραστηριοποιούμενος με τα κοινά του εν λόγω Συλλόγου, ο Κώστας Χαλιμούρδας, μου πρότεινε να μετέχω στις εκλογές ανανέωσης του Δ.Σ. του 1983. 

Του εξήγησα πως είμαι πολύ νέος στην περιοχή, δεν γνωρίζω καν τους γείτονες, μάλλον είναι νωρίς, ας το αφήσουμε για την επόμενη διετία. ¨Όχι τώρα σε χρειαζόμαστε¨. Ο Σύλλογος χρειάζεται ένα άτομο, να ακούει τι λέμε στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, να τα γράφει, να συντάσσει τις σχετικές επιστολές με τα αιτήματα μας, ώστε να τα προωθούμε στο Δήμο και να ενημερώνουμε τα μέλη, τους γείτονες μας. 

Να συμπληρώσω εδώ, πως η περιοχή του Αγίου Δημητρίου - Πύργουθι, την δεκαετία `80 - `90 είχε πάνω από 200 παιδιά για Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο. 
Πείστηκα και πήρα μέρος στις εκλογές, εκλέχθηκα και με ψήφισαν και για Γραμματέα του Συλλόγου. Πρακτικά συνεδριάσεων, επιστολές, προσκλήσεις, ειδοποιήσεις στην εντέλεια. 
Αυξήθηκαν οι δημοσιεύσεις του Συλλόγου στην μοναδική Εβδομαδιαία Εφημερίδα της πόλης «ΑΧΑΡΝΑΪΚΑ ΝΕΑ», του αείμνηστου Δημήτρη Καλομοίρη. Το 1986, εκδίδεται και δεύτερη τοπική Εφημερίδα στην πόλης μας, οι «ΝΕΟΙ ΣΤΟΧΟΙ» από τους συμπολίτες μας Βαγγέλη Μουστακάτο και Κώστα Μπάνακα. Οι δημοσιεύσεις του Συλλόγου συνεχίστηκαν και στις δύο τοπικές εφημερίδες, «ΑΧΑΡΝΑΪΚΑ ΝΕΑ» και «ΝΕΟΙ ΣΤΟΧΟΙ». 

Σε ότι αφορά τι πέτυχε η περιοχή από την τότε Δημαρχία, με Δήμαρχο τον Ντίνο Βρεττό. Κατ’ αρχήν ασφαλτοστρώθηκαν, οι βασικοί οδικοί άξονες, Βαρδουσίων, Μόρνου και Μπόσδα. Το 1983 το Δημοτικό Συμβούλιο ανέθεσε σε μελετητή την σύνταξη Σχεδίου Πόλης. 
Παράλληλα διετέλεσα και Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, σε συστέγαση με το 3ο Δημοτικό Σχολείο στην οδό Λιοσίων έως το 1988. 
Τέλους του 1989, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές όπου ο Δήμαρχος Ντίνος Βρεττός εξελέγη βουλευτής, Δήμαρχος ανέλαβε ο Τάσος Μουστακάτος. 
Εκείνη την περίοδο γνώρισα στο καφενείο της γειτονιάς του Κώστα Σουλάκη (Σήμερα συνεχίζει ο γιός του Βασίλης Σουλάκης), τον εκδότη των Αχαρναϊκών Νέων, Δημήτρη Καλομοίρη, όπου μου πρότεινε να ασχοληθώ πιο ενεργά με τον Τοπικό τύπο. 
¨Θα ξεκινήσεις από τις εκδηλώσεις συλλόγων και αργότερα με ρεπορτάζ του Δημοτικού Συμβουλίου.¨ Αυτό ήταν. 
Είχα για εκείνη την εποχή, μια φωτογραφική μηχανή ZENITH, στην συνέχεια εφοδιάστηκα και το μαγνητοφωνάκι για ηχογράφηση. Η βελτίωση μου ερχόταν σιγά - σιγά, βδομάδα - βδομάδα, γιατί είχα ως αρχή, να προσπαθώ το λάθος που έκανα να μην επαναληφθεί. Κι έτσι προχώρησα με αγάπη και μεράκι. 
Ευτύχησα να συνεργαστώ και να συναναστραφώ με όλους σχεδόν του τοπικούς δημοσιογράφους. 

Τους αναφέρω ονομαστικά με την χρονική σειρά και τους εκφράζω τις ευχαριστίες μου που με ανέχθηκαν και με αναγνώρισαν. 
Αθηνά Περράκη, Βασίλης Σουλάκης, Μαριλένα Κατσίνη, Λεωνίδας Καπερναράκος, Στρατούλα Καραγιάννη, Βαγγέλης Κατσιαβάρας, Γιάννα Σουλάκη, Εύη Τριανταφύλου, Φανή Πουραϊμη, Ιάκωβος Ποθητός, Μαρκέλα Λύρα, Μαρία Καραγιαννίδη, Μαρία Λιόλιου, Λαμπρινή Παπαδάκη, Χαρά Καλέργη, Άννα Χοχλάκη, Κώστα Ζίγκηρη, Αργύρη Αργυρόπουλο, Κατερίνα Παπασταματίου, Κάλλη Λιότσικα και Χρυσάλκυστη Μπαλαμούτη. 

Σε ότι αφορά τα Έντυπα που με τίμησαν και συνεργάστηκα εθελοντικά. 

1989 έως 1997 ΑΧΑΡΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 
1997 έως 1999 Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΧΑΡΝΩΝ (Διευθυντής) 
1999 έως 2000 ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ(Διευθυντής) 
2001 έως 2010 ΑΧΑΡΝΑΪΚΑ ΝΕΑ (Διευθυντής) 
2010 έως 2020 «ΑΧΑΡΝΑΪΚΗ» ( Διευθυντής - Σύμβ. Έκδοσης) 

ΚΟΝΤΡΑ σε κάθε πρόβλεψη - πρόγνωση και πεποίθηση πολλών, αποφεύγοντας τις πάμπολλες δυσκολίες (αποκλεισμοί από δημοσιεύσεις Δημοσίου, κατάργηση της Ταχυδρομικής ατέλειας) που συναντήσαμε, τα καταφέραμε και η «ΑΧΑΡΝΑΪΚΗ» που ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου 2020, συμπλήρωσε στις 22 Αυγούστου 2020, ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ συνεχούς και αδιάλειπτης κυκλοφορίας. 

ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ της «ΑΧΑΡΝΑΪΚΗΣ», ευχαριστούμε από καρδιάς, όλους τους Επαγγελματίες και Καταστηματάρχες που μας εμπιστεύονται για την προβολή τους, όλους τους ανθρώπους που με οποιοδήποτε τρόπο συμβάλουν στην τακτική έκδοση της κάθε Δεκαπενθήμερο. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ επίσης, τους 15.000 αναγνώστες της έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής, που μας παρακολουθούν κάθε Δεκαπενθήμερο. (Όλες οι εκδόσεις είναι αναρτημένες στο Διαδίκτυο, στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ - https://eleftherovima.wordpress.com

ΔΕΣΜΕΥΣΗ μας πως θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε, τις ΑΧΑΡΝΕΣ, με τον ίδιο αντικειμενικό τρόπο, πάντα στα πλαίσια της ηθικής και της αξιοπρέπειας, με απόλυτο σεβασμό στην Ιστορία του Τόπου. 

Χαρακτηριστικός και με βαρύτητα ο σχολιασμός του συμπολίτη και διακεκριμένου, δημοσιογράφου, Γιάννη Σωτηρόπουλου, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα : «Αγαπητέ Γιώργο, Πρώτον η «Αχαρναϊκή» είναι η μοναδική τοπική εφημερίδα των Αχαρνών που άντεξε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Δεύτερον, αποτελεί έναν Φωτεινό Φάρο της έντυπης Τοπικής ενημέρωσης, ιδιαίτερα σε μια εποχή που τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, κυρίως οι εφημερίδες, «γκρεμίζονται» από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εύχομαι να συνεχίσει ν' ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αναγνωστών της» 

Μετά από 30 χρόνια πορείας στον Τοπικό - Έντυπο Τύπο του Δήμου Αχαρνών, απευθύνω αμέτρητες ευχές και ευχαριστίες, στο πλήθος των αναγνωστών του Δήμου μας, στους διατελέσαντες Δημάρχους από το 1988 έως σήμερα, στους διατελέσαντες Βουλευτές, αλλά και υποψηφίους Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής, τους Νομαρχιακούς και Περιφερειακούς Συμβούλους, όλους τους διατελέσαντες Δημοτικούς Συμβούλους στο Δήμο Αχαρνών καθώς και όλους τους διατελέσαντες Δ.Σ. Συλλόγων και Φορέων του Δήμου μας. 

Τέλος τις ιδιαίτερες θερμές ευχαριστίες μου, απευθύνω στην οικογένειά μου, για την στήριξη των όλα αυτά τα χρόνια. 

Η παρακαταθήκη μου, το δημοσιογραφικό και φωτογραφικό Αρχείο, της δημοσιογραφικής μου πορείας στον Τοπικό Τύπο στο Δήμο Αχαρνών, ήδη το ταξινομώ και θα το δωρίσω στην Ι.Λ.Ε.Α. για περαιτέρω μελέτη και μελλοντική αξιοποίηση από τους ιστορικούς της νέας και νεότερης γενιάς. 

Νοιώθω ευτυχής που τα έζησα, που ευτύχησα να τα γράψω και να τα παραδώσω …σώα και αβλαβή. 

Γεώργιος Νιώρας

Δείτε το εξαίσιο φωτογραφικό video ντοκουμέντο μιας λαμπρής τοπικής δημοσιογραφικής πορείας 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου