Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο Δήμο Φυλής για τα επικίνδυνα κτίρια






Συνάντηση με το Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού, στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων, είχε, το πρωί της Τρίτης 22 Δεκεμβρίου 2020, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) Κωνσταντίνος Αραβώσης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το σχέδιο Νόμου για τα επικίνδυνα προς κατεδάφιση κτίρια, που πρόκειται να κατατεθεί μέσα στον Ιανουάριο. 

Ο Δήμος Φυλής, που έχει πληγεί από τον Σεισμό του 1999 αλλά και τον πρόσφατο, της 19ης Ιουλίου του 2019, εντάσσεται στους Δήμους που τους αφορά άμεσα το σχέδιο νόμου, καθώς, τουλάχιστον, 35 κτίρια είναι χαρακτηρισμένα, από την Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Φυλής, ως επικίνδυνα. Αυτός είναι ο αριθμός που έχει απομείνει, καθώς ο Δήμος Φυλής έχει κατεδαφίσει πολύ περισσότερα, τα προηγούμενα χρόνια.

Το έντονο ενδιαφέρον του Υπουργείου προκάλεσε η τραγική απώλεια των δύο νέων παιδιών από τον σεισμό της 30ης Νοεμβρίου 2020, στη Σάμο. Ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, δραστηριοποιήθηκε, άμεσα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτιρίων και γενικότερα για τον τρόπο χειρισμού του ζητήματος των κτιρίων που έχουν κατασκευαστικά προβλήματα και θεωρούνται επικίνδυνα. 

Σε αυτή την κατεύθυνση, αναζητά το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που θα λύσει τα χέρια των Δήμων. Μάλιστα το ΥΠΕΝ συνεργάζεται με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ώστε να πραγματοποιηθεί μια συντονισμένη επιχείρηση καταγραφής των επικίνδυνων κτηρίων σε όλη τη χώρα.

Η σημερινή συνάντηση στο Δήμο Φυλής εντάσσεται στη διαβούλευση που διενεργείται εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή των Ελλήνων στην οποία, εκτός από τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος και τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού συμμετείχαν, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θανάσης Σχίζας, ο Αναπληρωτής Δημάρχου Πολεοδομίας Νίκος Χατζητρακόσιας, με ευθύνη του οποίου έχουν ήδη καταγραφεί περίπου 35 επικίνδυνα προς κατεδάφιση κτίρια, ο Αντιδήμαρχος και Πολιτικός Μηχανικός Γιώργος Αβράμης και οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ Μάρκος Καλαφάτης και Απόστολος Ιωακείμ. 

Ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς αναφέρθηκε στα νομικά και τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, ζητώντας από τον Γενικό Γραμματέα να ληφθούν υπόψη στις διατάξεις του νομοσχεδίου. 

Ο κος Αραβώσης από την πλευρά ζήτησε τις προτάσεις και τις θέσεις του Δημάρχου καταγεγραμμένες, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επίλυση των επί μέρους ζητημάτων. Στόχος όπως διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού είναι, η οικονομική στήριξη των Δήμων, μέσα από κοινοτική και κρατική χρηματοδότηση, ώστε να κατεδαφίζονται, με ταχύτατες διαδικασίες, τα σεισμόπληκτα και επικίνδυνα κτίρια. 

Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα ολοκληρώθηκε με αυτοψία σε επικίνδυνα κτίρια του Δήμου Φυλής, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και τους εκπροσώπους του ΤΕΕ. 

Χαρακτηριστικό video από την αυτοψία σε επικίνδυνο κτίριο που κατεδαφίζεται στη Δροσούπολη με ενέργειες του Δήμου 


Χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την αυτοψία 


















0 comments:

Δημοσίευση σχολίου