Δρομολογήθηκε, με την υπογραφή της σύμβασης, η διάνοιξη έξι γεωτρήσεων άντλησης νερού στη Φυλή


Με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που θα γιορταστεί στις 5 Ιουνίου, συνέπεσε η υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση ενός σημαντικού περιβαλλοντικού έργου, το οποίο ανοίγει το δρόμο για την υδρολογική αυτάρκεια του Δήμου Φυλής:

Πρόκειται για το έργο της διάνοιξης έξι (6) γεωτρήσεων άντλησης πόσιμου νερού από την Πάρνηθα, που θα ενισχύσει το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Φυλής. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη το πρωί της Δευτέρας 2 Ιουνίου 2021, μεταξύ του Δημάρχου Φυλής και της αναδόχου εταιρίας (εργολάβου), η οποία ανέλαβε την εκτέλεση του έργου, μετά την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός βασίστηκε σε μελέτη την οποία εκπόνησε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε- πρώην ΙΓΜΕ), κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δήμου Φυλής. Κατά τη σύνταξη της μελέτης, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας της ΕΑΓΜΕ συνεργάστηκαν με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φυλής για τον εντοπισμό των κατάλληλων θέσεων για τις γεωτρήσεις. Επίσης λήφθησαν υπόψη τοπογραφικά και γεωγραφικά στοιχεία, χρήσεις γης, γεωλογικές και στρωματογραφικές δομές και οι υδρογεωλογικές συνθήκες της περιοχής. Η επίβλεψη του έργου θα γίνει από την Ε.Α.Γ.Μ.Ε, σε συνεργασία με τους γεωλόγους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φυλής.

Η υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου έγινε παρουσία του Γενικού Διευθυντή και του Προϊσταμένου της ΕΑΓΜΕ Ανδρέα Τσώκου και Παναγιώτη Σαμπατακάκη, του Αναπληρωτή Δημάρχου Μαρίνου Σαρλά, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάση Σχίζα και των επιστημονικών Συνεργατών του Δημάρχου Φυλής Δημήτρη Καματερού και Γιάννη Λιάκου.

Τις ευχαριστίες του στο Γενικό Διευθυντή της ΕΑΓΜΕ Ανδρέα Τσώκο και στην επιστημονική ομάδα που εκπόνησε τη μελέτη και ιδιαίτερα στον Δρα Παναγιώτη Σαμπατακάκη επανέλαβε ο Χρήστος Παππούς, επισημαίνοντας ότι εργάστηκαν με αφοσίωση και αποτελεσματικότητα. Εκθείασε, επίσης, τις προσπάθειες του αρμόδιου Αντιδημάρχου Μαρίνου Σαρλά, αλλά και του συμβούλου του Δημήτρη Καματερού. «Ο Μαρίνος Σαρλάς έφερε σε πέρας ένα κρίσιμο κομμάτι του σχεδιασμού μας και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα γι’ αυτό. Τον ευχαριστώ επίσης για την καθημερινή του προσπάθεια στον κρίσιμο τομέα της ύδρευσης. Επίσης το σύμβουλό μου Δημήτρη Καματερό, ο οποίος έχει προσφέρει πολλά στην υπόθεση της υδρολογικής αυτάρκειας του Δήμου» τόνισε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Αντιδήμαρχο Θανάση Σχίζα, τον ειδικό σύμβουλο Γιάννη Λιάκο και όλες τις υπηρεσίες του Δήμου που έφεραν σε πέρας τη διαγωνιστική διαδικασία. “Οι διαδικασίες είναι κρίσιμο κομμάτι και οι υπηρεσίες του Δήμου τις φέρνουν σε πέρας με συνέπεια, ταχύτητα και επαγγελματισμό”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Με την ολοκλήρωση των έξι γεωτρήσεων, το ιδιόκτητο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Φυλής, στις Δημοτικές Ενότητες Άνω Λιοσίων και Φυλής, θα τροφοδοτείται με, τουλάχιστον, 1,1 εκατ. κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ετησίως. Η ενίσχυση του δικτύου θα βελτιώσει τις συνθήκες υδροδότησης σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Παράλληλα θα εξοικονομηθεί η ηλεκτρική ενέργεια που δαπανά ο Δήμος για την ενεργοβόρα λειτουργία των μηχανημάτων άντλησης.

Πρόκειται για μια σημαντική περιβαλλοντική δράση που αξιοποιεί τον υδάτινο πλούτο και βελτιώνει το ενεργειακό αποτύπωμα του Δήμου Φυλής. Εντάσσεται στο Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ το οποίο παρουσίασε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς στις Βρυξέλλες και αποσκοπεί στην ενεργειακή και υδρολογική αυτοτέλεια του Δήμου Φυλής. Η εφαρμογή του Προγράμματος ΗΛΙΟΣ κατατάσσει το Δήμο Φυλής στην πρωτοπορία των Ευρωπαϊκών Δήμων, καθώς, ήδη από το 2008, ο Χρήστος Παππούς έχει συνυπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων της Ευρώπης για τη μείωση των αερίων ρύπων και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου