Νέο μεγάλο έργο ύδρευσης εξασφάλισε ο Δήμος Φυλής από το Υπουργείο Εσωτερικών

Τη χρηματοδότηση ενός ακόμα, μεγάλου έργου, εξασφάλισε ο Δήμος Φυλής από το Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ. Είναι το πέμπτο έργο που εγκρίθηκε, από τα δώδεκα που έχει υποβάλει για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα,με συνολικό προϋπολογισμό 62 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο ύδρευσης με τίτλο “ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΔΡΟΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ”, προϋπολογισμού 6.761.648,10 € με ΦΠΑ 24%. Αντικείμενο του έργου αποτελούν οι παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της τροφοδοσίας του δικτύου σε πόσιμο νερό και ευφυών συστημάτων διασφάλισης της επάρκειας και της εξοικονόμησης νερού προς τους καταναλωτές του Δήμου.
 

Ειδικότερα το έργο περιλαμβάνει:
  • Αντικατάσταση-αναβάθμιση αγωγών (σωλήνων) από αμίαντο μήκους 5.52 Km από αγωγούς πολυαιθυλενίου (πλαστικούς) 3ης γενιάς, με μεγάλη αντοχή στην πίεση (16atm).
  • Στεγανοποίηση επτά (7) υφιστάμενων Δεξαμενών του Δήμου
  • Προμήθεια και εγκατάσταση αντλητικών συστημάτων για την τροφοδοσία της δεξαμενής στη Λεφάντω και των αντλιοστασίων Αγίου Κυπριανού, Δροσούποολης και Λίμνης
  • Προμήθεια και Εγκατάσταση 12 φρεατίων ελέγχου Διαρροών (ΣΕΔ) στους τροφοδοτικούς αγωγούς, κάτω από τα αντίστοιχα σημεία τροφοδοσίας του Δήμου από την ΕΥΔΑΠ.
  • Αναβάθμιση του Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου (ΚΣΕ) που έχει ήδη εγκατασταθεί στο ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ, με στόχο τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων από τις τοπικές εγκαταστάσεις και τα υδρόμετρα και τη συνολική επεξεργασία τους με σκοπό την άμεση και σφαιρική παρουσίαση των ισοζυγίων νερού, την διαχείριση του συστήματος υπό καθεστώς λειψυδρίας, την ανάλυση δεδομένων για διαχείριση των αποθεμάτων, τη χάραξη στρατηγικής, την πρόγνωση της ζήτησης, την υποστήριξη αποφάσεων και κανόνων λειτουργίας των υδατικών πόρων.
  • Την εγκατάσταση 11.550 ηλεκτρονικών υδρομέτρων καταναλωτών στο σύνολο των καταναλωτών με το σχετικό λογισμικό και εξοπλισμό τηλεμετρίας.
  • Την προμήθεια οργάνων μέτρησης διαρροής του δικτύου διανομής.
  • Το έργο περιλαμβάνει ακόμα πίστωση για τον έλεγχο των εκσκαφών αντικατάστασης των αγωγών ύδρευσης, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. 


Πρόκειται για το τρίτο, κατά σειρά, έργο ύδρευσης που εξασφαλίζει ο Δήμος Φυλής, για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης των δημοτικών ενοτήτων Άνω Λιοσίων και Φυλής (το δίκτυο Ζεφυρίου υπάγεται στην ΕΥΔΑΠ). Προηγήθηκαν, το 2019, το έργο δημιουργίας Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου (ΚΣΕ) και μόλις πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 4 Ιουνίου 2021,το έργο «Ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης Δήμου Φυλής», προϋπολογισμού 1.259.482,88€, με αντικείμενο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα αντλιοστάσια και τις υποδομές ύδρευσης του Δήμου Φυλής και την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 0,5MW για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε αντλιοστάσια του Δήμου Φυλής.

 Σε εξέλιξη, εξάλλου, βρίσκεται, το έργο της διάνοιξης έξι γεωτρήσεων στην Πάρνηθα,που βασίζεται σε μελέτη της Ενιαίας Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ),με στόχο την άντληση 1,1 εκατ. Κυβικών μέτρων νερού, ετησίως. Ο εκσυγχρονισμός του ιδιόκτητου δικτύου ύδρευσης του Δήμου Φυλής, εντάσσεται στη λογική της αξιοποίησης ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου που δημιούργησαν με τον ιδρώτα του προσώπου τους, οι γηγενείς δημότες των Άνω Λιοσίων και της Φυλής, σκάβοντας, με προσωπική εργασία, τα πετρώδη, σε πολλές περιπτώσεις, εδάφη. Ενός περιουσιακού στοιχείου που δίνει στο Δήμο Φυλής τη δυνατότητα άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής, με σκοπό την υδρολογική του αυτάρκεια, μέσω της αξιοποίησης των υδάτινων αποθεμάτων της Πάρνηθας και θα εξασφαλίσει ποιοτικό και φτηνό νερό τους δημότες.

 “Ο στρατηγικός μας στόχος για έναν πράσινο Δήμο περιλαμβάνει την υδρολογική του αυτάρκεια, όταν, στον 21ο αιώνα, το νερό αποτελεί το πλέον δυσεύρετο αγαθό στον πλανήτη και η Χώρα μας βρίσκεται στην 26η θέση, παγκοσμίως, στον χάρτη των χωρών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για νερό. Με τα νέα έργα θα προστατεύσουμε την υγεία των συνδημοτών μας, θα περιορίσουμε τις απώλειες νερού στο δίκτυο, εξοικονομώντας πάνω από 2 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως και θα περιορίσουμε το κόστος διαχείρισης του δικτύου και κυρίως την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία των αντλητικών συστημάτων. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου για τη δουλειά που έχουν κάνει και στον τομέα της ύδρευσης”, τόνισε, σχετικά, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου