Τρισάγιο για τους εκτελεσμένους στην Πάρνηθα το 1944 Μενιδιάτες, Χασιώτες και Σαρακατσάνους από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής

 


Το Σάββατο 10 Ιουλίου 2021 τελέστηκε επετειακό τρισάγιο για τους εκτελεσμένους στην Πάρνηθα το 1944 Μενιδιάτες, Χασιώτες και Σαρακατσάνους από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Τον Δήμο Φυλής εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αβράμης και ο τ. Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος επίτιμο μέλος της Ι.Λ.Ε.Α.

Το τρισάγιο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αχαρνών – Παναγία, λόγω του απαγορευτικού ανόδου στην Πάρνηθα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Το Τρισάγιο τέλεσαν ο ιερέας του ναού πατήρ Γεώργιος Χαλκιάς και ο διάκος Μιχαήλ.

Μετά τη λειτουργία εκφωνήθηκε επετειακός λόγος από το μέλος της Ι.Λ.Ε.Α και Πρόεδρο του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης “Χρήστος Τσεβάς”, Ειρήνη Κουμπούρη, (απόγονο εκτελεσμένου).

Ακολούθησε χαιρετισμός του Δήμαρχου Αχαρνών Σπύρου Βρεττού, του Δήμαρχου Σαρωνικού ιστορικού και συγγραφέα Πέτρου Φιλίππου, του Βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, του Αντιδημάρχου Φυλής Γιώργου Αβράμη και τ. Αντιδημάρχου Σπύρου Μπρέμπου, του πολιτευτή Σπύρου Βρεττού, του Προέδρου της Αντικαρκινικής Εταιρείας Αχαρνών και Φυλής Παναγιώτη Καζανά, της Γραμματέως του Κτηνοτροφικού Συλλόγου της Περιφέρειας Αττικής Μάγδας Κοντογιάννη, της Πρόεδρου του Συλλόγου Τριτέκνων Ανατολικής Αττικής Μαρίας Ναυροζίδου και του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τόκα.

Στο τέλος, ο αυτόπτης μάρτυρας της σύλληψης των 17 Σαρακατσάνων ποιμένων από την μαρτυρική οικογένεια Ντούνα διηγήθηκε τις αναμνήσεις του.

Παρευρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αχαρνών Χριστίνα Κατσανδρη, Μιχάλης Βρεττός, Νικόλαος Δαμάσκος, ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Βάθης, ο πρώην Προέδρος της Ι.Λ.Ε.Α. ιστορικός - συγγραφέας Δημήτρης Γιώτας, ο εκπρόσωπος του ΕΟΣ Αχαρνών Γιώργος Παπάζογλου, εκ μέρους της ομάδας "Πολίτες Ασφαλείς" ο Βασίλης Κατσίνης, εκ μέρους της Φιλότεχνης Λέσχης Αχαρνών η Ειρήνη Μπαϊρακτάρη, εκ μέρους του Βουλευτή Πάνου Σκουρολιάκου ο Βαγγέλης Ζάχαρης και Γιώργος Ροδάκης.

Παρευρέθηκαν πολλά μέλη, φίλοι και εθελοντές της Ι.Λ.Ε.Α. και των συνδιοργανωτών Συλλόγων καθώς επίσης και πολλοί απόγονοι των εκτελεσμένων συμπατριωτών μας, Σαρακατσάνοι απόγονοι από τα Λεγραινά. Από τον τοπικό τύπο παρευρέθηκε το μέλος της Ι.Λ.Ε.Α. Κώστας Ζίγκηρης.

Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αχαρνών και την συνδιοργάνωσαν 18 σύλλογοι και φορείς της περιοχής.

Τα κόλυβα και άρτος του Τρισαγίου ήταν προσφορά του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ι.Λ.Ε.Α. Φωτεινής Ράπτη. Δόθηκε καφές στο καφενείο ΚΙΤΣΑΡΩΝΑ.

(Φωτογραφικά στιγμιότυπα και στοιχεία από Ι.Λ.Ε.Α)
0 comments:

Δημοσίευση σχολίου