Συγκίνηση στο μνημόσυνο στη Χασιά για τους 18 άμαχους που σκότωσαν οι Γερμανοί

Επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην των δολοφονηθέντων άμαχων, Χασιωτών και Λιοσωτών, από συνεργάτες των Γερμανών, τελέστηκε το πρωί, ανήμερα της θυσίας τους, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στο μνημείο των πεσόντων, στη Λεωφόρο Φυλής.

Παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Φυλής Ελένη Λιάκου, ο Βουλευτής Δ. Αττικής Βαγγέλης Λιάκος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής Διονύσης Βλάχος οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Κρητικός και Γιώργος Σονίδης και ο πρώην Αντιδήμαρχος Φυλής Σπύρος Μπρέμπος.

Την Επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε στις 11 το πρωί ο εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φυλής πατέρας Δημήτριος Παναγακόπουλος.

Αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση η Αντιδήμαρχος Φυλής Ελένη Λιάκου και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής Διονύσης Βλάχος κατέθεσαν λίγα λουλούδια στο μνημείο των άδικα πεσόντων.

Ο πρώην Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος ιδιαίτερα συγκινημένος αναφέρθηκε στο χρονικό της δολοφονίας των αμάχων ενώ και για τον Διονύση Βλάχο ήταν φορτισμένη η ατμόσφαιρα καθώς η ανήλικη τότε μητέρα του, είχε συμπεριληφθεί στην λίστα των ανθρώπων προς εκτέλεση και εξαιρέθηκε την τελευταία στιγμή.

Μετά το τέλος του μνημόσυνου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στη Χασιά, στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ 18 άμαχοι Χασιώτες και Λιοσιώτες, ως αντίποινα για την επίθεση που έκαναν αντάρτες στην είσοδο του χωριού στις 23 Αυγούστου 1944, εναντίον γερμανικού στρατιωτικού οχήματος και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν από χειροβομβίδα τρεις Γερμανοί. Σε αντίποινα της ίδιας ενέργειας των ανταρτών είχε προηγηθεί στις 23 Αυγούστου σφοδρή επίθεση των Γερμανών στη Χασιά με πολυβόλα, με αποτέλεσμα να καεί ολόκληρο το χωριό.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα
0 comments:

Δημοσίευση σχολίου