Μια υπέροχη συζήτηση με τη Διατροφολόγο Έλενα Σερδάρη για όλα όσα θα θέλαμε να ξέρουμε προτού ξεκινήσουμε μια δίαιτα


Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και οι περισσότεροι διακατεχόμαστε από το άγχος της πρώτης εμφάνισης στην παραλία. Πράγματι, δεν είναι καθόλου αργά για ... θαύματα της τελευταίας στιγμής και δίαιτες-αστραπή. Είναι όμως αυτή η σωστή επιλογή;

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Γιατί η γνώμη των τρίτων να μας απομακρύνει από μια σταθερή στροφή σε μια υγιεινή διατροφή που ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες;

Η Έλενα Σερδάρη, πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και τα νοσήματα του εντέρου, έρχεται να προτείνει στην προσπάθεια απώλειας βάρους ένα αποτέλεσμα μακροπρόθεσμο και με ποιότητα. Η συντοπίτισσα μας Έλενα, νεότατη, γεμάτη φιλοδοξία και όρεξη απαντά σε έξι ερωτήσεις γύρω από τα ποικίλα προφίλ των διαιτωμένων που ζητούν τη συμβουλή της.


Ποιοι είναι συνήθως οι ψυχολογικοί παράγοντες που οδηγούν το άτομο στον διατροφολόγο;


Κατά βάση θεωρώ πως η εικόνα που έχουν κάποιοι άνθρωποι για το σώμα τους είναι αυτό που θα τους ωθήσει να έρθουν σε επαφή με έναν επαγγελματία υγείας του τομέα μου. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες -είτε έχουν επηρεαστεί από τους γύρω που τους προτρέπουν «εγώ ξεκίνησα δίαιτα δοκίμασε και εσύ», είτε οι ίδιοι παρατηρούν το σώμα τους και δεν τους αρέσει καθόλου-. Αυτό προκύπτει κυρίως σε νεαρά κορίτσια που έχουν επηρεαστεί από διάφορα πρότυπα ομορφιάς και θέλουν να τους μοιάσουν -συνήθως με κυρίαρχη την πιθανότητα αποτυχίας- καθώς ο καθένας έχει το δικό του «καλούπι».


-Μέχρι και πρόσφατα θεωρούταν ότι η επίσκεψη στον διατροφολόγο αφορούσε κυρίως το γυναικείο πληθυσμό. Ποια είναι η δική σας εμπειρία με βάση το πελατολόγιο σας;


Η αλήθεια είναι ότι όσα χρόνια υπάρχει το επάγγελμα του Διαιτολόγου υπερισχύει το γυναικείο φύλο στους διαιτώμενους. Αυτό ίσως να ίσχυε τις τελευταίες δεκαετίες καθώς οι άντρες, κυρίως μέσης ηλικίας με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό να χρειάζονταν παρότρυνση από τον γιατρό που τους παρακολουθεί, ώστε να ξεκινήσουν μια διατροφή και να μην έπαιρναν την πρωτοβουλία να κάνουν από μόνοι τους κάτι για το καλό της υγείας τους. Αντίθετα, οι γυναίκες συνήθως από μόνες τους λαμβάνουν μια τέτοια απόφαση.

 Όμως, στις μέρες μας θεωρώ πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ανεξαρτήτου φύλου ακολουθούν μια πιο υγιεινή ζωή. Προσέχουν τι τρώνε, κάνουν κάποιου είδους σωματικής άσκησης που τους αρέσει ή δεν καπνίζουν τόσο όσο οι προηγούμενες γενιές. Συμπερασματικά, και με βάση το δικό μου πελατολόγιο υπάρχουν τόσο άντρες όσο και γυναίκες που επιθυμούν να αλλάξουν τις διατροφικές τους επιλογές προς το καλύτερο με την βοήθεια κάποιου ειδικού.


-Σήμερα όλο και πιο συχνά παρατηρείται το φαινόμενο όπου κάποιος ακολουθεί μια δίαιτα από το διαδίκτυο. Μπορεί κάτι τέτοιο να επιφέρει αποτέλεσμα ή κάθε οργανισμός διαφέρει και χρειάζεται τον προσωπικό του οδηγό διατροφής;


Το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό στη σημερινή εποχή. Πολλά site και περιοδικά  παρουσιάζουν ένα εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής. Ενδέχεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις να ταιριάξει, αλλά όπως είπατε ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Ακόμα και ίδια κιλά και ύψος να έχει κάποιος, η σύσταση του σώματος διαφέρει. Συνεπώς, προκειμένου να αποκτήσουμε μία υγιή καθημερινότητα και να έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα που θα κρατήσει, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε αποκλειστικά Διαιτολόγους - Διατροφολόγους. Εκείνοι γνωρίζουν ακριβώς τις απαιτήσεις του οργανισμού, ενώ διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να δούμε πως είναι το σώμα εσωτερικά και τι ανάγκες έχει για να φτάσει στον επιθυμητό στόχο, τον οποίο έχει θέσει ο διαιτώμενος με την βοήθεια του διαιτολόγου.


 -Η διαδικασία διατήρησης του βάρους είναι εξίσου σημαντική με την απώλεια κιλών και απαιτεί τη συμβολή και την παρακολούθηση του διατροφολόγου;


Αφού κάποιος έφτασε στον στόχο του και νιώθει καλά με αυτό το αποτέλεσμα, ακολουθεί το στάδιο της συντήρησης. Το στάδιο της συντήρησης δεν είναι συνώνυμο της δίαιτας. Ανάλογα με την διάρκεια που χρειάστηκε για να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο, προσαρμόζεται και το στάδιο της συντήρησης (για απώλεια μεγαλύτερη των 5 κιλών, χρειάζεται κατά μέσο όρο 2 – 3 μήνες συντήρηση). Σε αυτό το διάστημα, αναπροσαρμόζονται οι μερίδες των τροφίμων και εξακολουθούμε να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, περιεκτική σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Εδώ έρχεται η συμβολή του Διαιτολόγου, η οποία κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να μην παρεκκλίνουμε και να μην ματαιωθεί η προσπάθεια των προηγούμενων μηνών.


-Συχνά η δίαιτα είναι συνυφασμένη με περίπλοκη και πολύωρη προετοιμασία γευμάτων. Είναι εφικτή μια διατροφή που προσαρμόζεται στις ταχύτητες της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου;


Προτεραιότητα μου για όποιον έρχεται να τον βοηθήσω στο διατροφικό κομμάτι της ζωής του, αποτελεί η προσαρμογή υγιεινών συνηθειών και επιλογών στην καθημερινότητα και το εβδομαδιαίο πρόγραμμά του χωρίς πίεση ή άγχος. Φυσικά λόγω των σύγχρονων ρυθμών ζωής, στην αρχή φαντάζει δύσκολο. Ωστόσο δεν είναι καθόλου. 

Με την βοήθεια του Διαιτολόγου, ο διαιτώμενος ξέρει ακριβώς τα τρόφιμα που θα χρειαστεί σε μία εβδομάδα και τα γεύματα που θα καταναλώσει . Έτσι, ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο μέσα στην εβδομάδα του, προγραμματίζει και προμηθεύεται ό,τι χρειάζεται, ενώ κάνοντας και κάποιες απλές προ-παρασκευές, η προετοιμασία του γεύματος γίνεται ακόμη πιο εύκολη και γρήγορη. Φυσικά δεν ξεχνάμε τον σύμμαχό μας, τα ταπεράκια μας, που ειδικά όταν λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι είναι απαραίτητα για να μην μεσολαβούν πολλές ώρες μεταξύ των γευμάτων. Με τη χρήση των τάπερ αποφεύγουμε τον κίνδυνο να βγούμε εκτός προγράμματός ή/και να οδηγηθούμε σε υπερφαγικό επεισόδιο.

-Τέλος, είναι ένα αποφασισμένο σώμα ή ένα αποφασισμένο μυαλό υπεύθυνο για την επίτευξη της απώλειας βάρους;


Όλα ξεκινούν από το μυαλό μας, ενώ το σώμα υπακούει σε αυτό. Το σημαντικότερο για κάθε άτομο που αποφασίζει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διατροφής, είναι αρχικά να σκεφτεί για ποιον λόγο θέλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Χρειάζεται να ξεκινάει δηλαδή με κάποιον στόχο ώστε να μην χάνει την θέλησή του στην πορεία της διαδικασίας. Με δεδομένο αυτό, βρίσκουμε τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας που θα μας βοηθήσει σε αυτόν τον στόχο και θα μας παρέχει συνεχώς κίνητρο για να μην τα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Με αυτό τον τρόπο θεωρώ πως η επιτυχία είναι μονόδρομος!

Στον Φύλαρχο, εκτιμώντας πολύ τους επιστήμονες του τόπου, ευχαριστούμε την Έλενα Σερδάρη για την περιεκτική συνέντευξη. Ο Φύλαρχος θα φιλοξενεί στο εξής άρθρα της Έλενας με tips και συμβουλές διατροφής για το ευρύ αναγνωστικό κοινό του. Μείνετε συντονισμένοι! 

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να έρθετε σε επαφή με την Έλενα και να γίνει η συνοδοιπόρος στην απώλεια, προσθήκη, συντήρηση βάρους ή απλώς σε μια στροφή σε ένα σωστό - υγιεινό πλάνο διατροφής, απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας, παραθέτουμε  τα στοιχεία της.








0 comments:

Δημοσίευση σχολίου