8+1 Εύκολα και υγιεινά σνακ για την παραλία από την Έλενα Σερδάρη

 Με τη σκέψη στραμμένη στην παραλία μας βρίσκει η δεύτερη εβδομάδα του καλοκαιριού. Στο μέρος όπου το κολύμπι χτυπάει κόκκινο, ενώ τα αυτοσχέδια τουρνουά ρακέτας και μπιτς βόλεϊ παίρνουν φωτιά. Η καθημερινότητα στην παραλία είναι απαιτητική με τον δικό της υπέροχο τρόπο.


Ωστόσο, η έντονη σωματική δραστηριότητα μας ανοίγει την όρεξη. Έτσι, ενισχύεται ο κίνδυνος για περιττές θερμίδες αλλά και έξοδα, καθώς οι τιμές στα beach bar έχουν εκτοξευθεί. Εκτός αυτού τα σνακ που παρέχονται δεν διαθέτουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που θα μας προσφέρουν ενέργεια στην παραλία.


Η Έλενα Σερδάρη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με ειδίκευση στην κλινική διατροφή και τα νοσήματα του εντέρου, δέχεται την πρόκληση που θέλει τα γεύματα να ισορροπούν ανάμεσα στο ελαφρύ και το θρεπτικό. Με πεντανόστιμες υγιεινές συνταγές του πεντάλεπτου, η Έλενα μας γεμίζει ενέργεια το φετινό καλοκαίρι.



Σπιτικές μπάρες δημητριακών


Προτιμάμε για την παρασκευή της μπάρας μας τη βρώμη, τα ωμά αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς. Έπειτα ανάλογα με τα υλικά που διαθέτουμε μπορούμε να προσθέσουμε cranberries, σταφίδες, τσιπς μπανάνας ή σοκολάτας και μέλι αντί για ζάχαρη για ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα.


Έξτρα τιπ: Σε ένα ταψί ή ένα μεγάλο τάπερ μπορούμε να φτιάξουμε μια μεγάλη ποσότητα και να την αποθηκεύσουμε για καιρό σε ένα βάζο, χωρίς οι μπάρες μας να χάσουν τίποτα από τη γεύση και τη διατροφική τους αξία.



Τσιπς γλυκοπατάτας ή άλλων λαχανικών


Σε μια λαδόκολλα, τοποθετούμε τις πατάτες (ή λαχανικά της επιλογής μας) αφού πρώτα τις έχουμε πλύνει καλά και τις έχουμε κόψει σε πολύ λεπτά κομμάτια, σαν φλούδες. Μπορούμε με ένα πινέλο να τις αλειψουμε με ελαιόλαδο και να προσθέσουμε καρυκεύματα της επιλογής μας, όπως χοντρό αλάτι, σκόνη σκόρδου, ρίγανη, πάπρικα ή δεντρολίβανο. Έπειτα τις αποθηκεύουμε σε τάπερ ή ένα σακουλάκι μιας χρήσης και τις έχουμε στην τσάντα θαλάσσης μας για την ώρα που η λιγούρας θα μας χτυπήσει την πόρτα.


Ρολάκια τορτίγιας με φυστικοβούτυρο και μπανάνα


Επιλέγουμε ως βάση τορτίγια ή αραβική πίτα, κόβουμε την μπανάνα μας σε μικρές ροδέλες και προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο. Αν επιθυμούμε την παραλλαγή του Μπανάνα-τοστ μας λίγο πιο γλυκιά, προσθέτουμε και μια κουταλιά μέλι.


Ωμά λαχανικά


Ως γνωστόν είναι δροσερά, πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι αυξημένος. Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια και συνδυάζουμε γεύσεις και αρώματα σε θρεπτικές σαλάτες.



Έξτρα τιπ: Αν δεν διαθέτουμε ψυγειάκι τα βάζουμε σε πλαστικές σακούλες μαζί με μικρές σακούλες πάγου για να διατηρηθούν δροσερά και λαχταριστά, ενώ για έξτρα γεύση προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού.

Ο δικός μου αγαπημένος συνδυασμός για την παραλία αποτελείται από μερικά καρότα σε στικ, αγγουράκια και πιπεριές. Εκτός από πηγή βιταμινών και μετάλλων, το συγκεκριμένο σνακ είναι σύμμαχος μας στην προστασία από τον ήλιο. 

Τα ωμά λαχανικά από μόνα τους είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες. Ένα καρότο ή ένα αγγουράκι για παράδειγμα αντιστοιχεί σε μόλις δέκα θερμίδες. Για επιπλέον γεύση και ενέργεια μπορούμε να προσθέσουμε στο μιξ λαχανικών μια μικρή ποσότητα ντιπ γιαουρτιού.


Φρέσκα φρούτα εποχής


Προτιμάμε αυτά που μπορούν να μεταφερθούν εύκολα και να καταναλωθούν με την φλούδα για μεγαλύερη πρόσληψη φυτικών ινών. Κορυφαία στις επιλογές μας είναι τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα,  όπως επίσης οι φράουλες και τα κεράσια.


Αποξηραμένα φρούτα με ξηρούς καρπούς


Στο αγαπημένο μας ταπεράκι παντρεύουμε τρία αποξηραμένα δαμάσκηνα ή βερίκοκα ή δύο αποξηραμένα σύκα με δώδεκα αμύγδαλα ή τέσσερα καρύδια.


Αν η πρόσκληση στην παραλία μας βρεί απροετοίμαστους και θέλουμε να παραγγείλουμε κάτι από τον κατάλογο του Beach Bar στις υγιεινές επιλογές συγκαταλέγονται η φρουτοσαλάτα, τα μπολ ενέργειας με γιαούρτι και οι αραβικές πίτες ολικής άλεσης.


Μερικοί πεντανόστιμοι και παράλληλα υγιεινοί συνδυασμοί για τη γέμιση της αραβικής πίτας μας είναι:


  • Κοτόπουλο, μαρούλι, καλαμπόκι,
  • Γαλοπούλα, τυρί, αγγουράκι,
  • Τυρί κότατζ, ελιές, ντοματίνια,
  • Φέτα, πιπεριά, ντομάτα και πάστα ελιάς,
  • Κοτομπουκιές, μουστάρδα, αγγουράκι,
  • Τόνος, μαγιονέζα light, μαρούλι, κρεμμύδι.

Για διατροφικές συμβουλές από την Έλενα κάθε εβδομάδα, μείνε συντονισμένος στην Ιστοσελίδα του ΦΥΛΑΡΧΟΥ και στον επαγγελματικό λογαριασμό της Έλενας στο Instagram: nutri.plan_es.

Για ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής, που να ανταποκρίνεται στις δικές σου μοναδικές ανάγκες, τα στοιχεία επικοινωνίας της διατροφολόγου Έλενας Σερδάρη βρίσκονται στην Ιστοσελίδα του ΦΥΛΑΡΧΟΥ.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου