Ομάδα από νέους και νέες από τον Δήμο Φυλής σε ανταλλαγή νέων στην πόλη Κλουζ -Ναπόκα της Ρουμανίας: Στο επίκεντρο η δημιουργία ιδανικών συνθηκών ως προς την ένταξη των ΑμΕΑ στην τοπικές κοινωνίες

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νέοι και νέοι από τον Δήμο Φυλής συμμετείχαν σε ανταλλαγή που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κλουζ – Ναπόκα της Ρουμανίας. Ειδικότερα, άτομα με σύνδρομο Down, καθώς και άτομα χωρίς σύνδρομο Down, που είναι ευαισθητοποιημένα σε κοινωνικά θέματα, συναντήθηκαν με νέους και νέες από την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Τουρκία και δημιουργήθηκε μια δυναμική ομάδα. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής αυτής χρησιμοποιήθηκαν τα κατάλληλα εργαλεία για τη δημιουργία ιδανικών συνθηκών ως προς την ένταξη των ΑμΕΑ στην τοπικές κοινωνίες.

Το συντονισμό όλης της ελληνικής αποστολής είχε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών κ. Αντωνόπουλος Γεώργιος, με τη συνδρομή των κοινωνικών λειτουργών του Δήμου Φυλής Νιτσάκη Χαράς και Κουτσώνα Κωνσταντίνας. Πρόκειται για πραγματικά ένα καινοτόμο πρόγραμμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Φυλής, όπου για πρώτη φορά συναντήθηκαν εκπρόσωποι της νεολαίας με ΑμΕΑ, ώστε να δημιουργηθεί όχι μόνο ένας διαπολιτισμικός διάλογος με τις άλλες χώρες, αλλά και για να αναδειχθεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την προώθηση της διαφορετικότητας και πως αυτή υλοποιείται σε ένα καθημερινό πλαίσιο δραστηριοτήτων. O Δήμος Φυλής ευχαριστεί ιδιαίτερα τον οργανισμό Ιππόκαμπος ΑμΕΑ και τον πρόεδρο του κύριο Μαρκίδη Εμμανουήλ για τη συνεισφορά του στην επιτυχία της ανταλλαγής των νέων.

Το πρόγραμμα χαρακτηρίστηκε από τους συμμετέχοντες εποικοδομητικό, ενώ υπήρχε μεγάλη δημοσιότητα σε τοπικό επίπεδο από τον Δήμο του Κλουζ, με προβολή ρεπορτάζ ακόμη και από το εθνικό τηλεοπτικό κανάλι της Ρουμανίας. Οι νέοι και νέες χωρίς σύνδρομο Down από τον Δήμο Φυλής και ειδικότερα, ο Χάρης Καραουλάνης, η Βασιλική Φούσκα και ο Παναγιώτης Τσιουμάνης είχαν την ευκαιρία να συναναστραφούν με νέους και νέες με σύνδρομο Down και να ζήσουν την καθημερινότητά τους.

Το πρόγραμμα “Down Without Barriers“ αποτελεί ένα έργο Erasmus+ KA-1, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus + της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο υλοποιείται από την Direcția de Asistență Socială și Medicală (Cluj-Napoca, Ρουμανία) ως συντονιστή, σε συνεργασία με την Asociația AGA Down Sindrom Cluj (Cluj-Napoca, Ρουμανία), την Asociația Babilon Travel (Cluj-Napoca, Ρουμανία), τον Δήμο Φυλής (Ελλάδα), την Türkiye Down Sendromu Derneği (Τουρκία) και την Associazione Italiana Persone Down Onlus.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου