Συνεργασία Οικονομάκη- Κούρκουλου για την τοποθέτηση καφέ κάδων στους Παιδικούς Σταθμούς Ζεφυρίου

 

Βήμα – Βήμα προχωρά  ο Δήμος Φυλής στην τοποθέτηση των καφέ κάδων  βιοαποβλήτων (υπολειμμάτων τροφών), με στόχο την απόλυτη επιτυχία του προγράμματος.

Έτσι μετά την πρόσφατη παραλαβή στις 14 Νοεμβρίου 2022,  των τριών υπερσύγχρονων ειδικών απορριμματοφόρων και με την επικείμενη τοποθέτηση 700 καφέ κάδων σε χώρους υψηλής συγκέντρωσης βιοαποβλήτων, όπως οι παιδικοί σταθμοί, οι λαϊκές αγορές, τα καταστήματα εστίασης κ.α, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μιχάλης Οικονομάκης ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης, αρχής γενομένης από τους Παιδικούς Σταθμούς.

Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Γιώργο Κούρκουλο και τις υπεύθυνες των Παιδικών Σταθμών Ζεφυρίου και τους ενημέρωσε για την τοποθέτηση των καφέ κάδων και την προσπάθεια ανάπτυξης του νέου δικτύου συλλογής που έχει στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στη Χωματερή, αλλά και την αύξηση των ποσοστών παραγωγής κομπόστ το οποίο θα αξιοποιεί  Δήμος και πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην καμπάνια ενημέρωσης διανέμονται ειδικά φυλλάδια τα οποία εξηγούν με σαφήνεια :

“Τι ρίχνουμε στον καφέ κάδο” 

·        Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια

·Κρέας – ψάρι – θαλασσινά (και τα κόκκαλα)

·Αυγά (και τα τσόφλια)

·Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια

·Δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά

·Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι

·Γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι)

·Ξηροί καρποί και περιβλήματα

·Κουκούτσια ελιάς

·Κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν

·Πριονίδι, ροκανίδι

·Στάχτη καυσόξυλων

·Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)

Αλλά και τι δεν ρίχνουμε:

· Γόπες τσιγάρων

·Τροφές και περιττώματα ζώων

·Πλαστικά, γυαλιά, μεταλλικά

·Μπαταρίες

·Γυαλιστερά χαρτιά (π.χ. περιοδικά) & Συσκευασίες κάθε είδους (μπαίνουν στον μπλε κάδο)

Τι γίνεται αφού πετάξουμε τα βιοαπόβλητα στον καφέ κάδο;

Ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου συλλέγει τα υλικά που έχουν απορριφθεί μόνο στους καφέ κάδους. Το υλικό οδηγείται στη Μονάδα Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) με σκοπό να γίνει εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας (κόμποστ). Το κομπόστ θα πιστοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί στα πάρκα της πόλης, έτσι ώστε να αυξηθεί η γονιμότητα του εδάφους και να μειωθούν και οι δαπάνες σε εδαφοβελτιωτικά. Θα διανεμηθεί επίσης σε συμπολίτες για χρήση σε κήπους.

Σχετικά με την καμπάνια ενημέρωσης, όπως τονίζει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μιχάλης Οικονομάκης: Στόχος είναι να πετύχουμε την ουσιαστική μείωση των απορριμμάτων από τους πράσινους κάδους με πολλαπλά οφέλη περιβαλλοντικά και οικονομικά.

Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι το κόστος απόρριψης, ανά τόνο, στη Χωματερή, είναι για τους Πράσινους κάδους 80 ευρώ και για τους Καφέ 11, γεγονός που σημαίνει 69 ευρώ κέρδος ανά τόνο. Αλλά το πραγματικά ανεκτίμητο είναι το περιβαλλοντικό όφελος.

Πιο συγκεκριμένα τα  οφέλη της κομποστοποίησης είναι τα παρακάτω:

·Προστατεύουμε τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου περιορίζοντας τις ποσότητες εκπομπές μεθανίου και μονοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από την ταφή των οργανικών αποβλήτων.

·Καθίσταται εφικτή η ανακύκλωση βασικών υλικών, όπως π.χ. του χαρτιού κουζίνας που άλλες μέθοδοι ανακύκλωσης δεν επιτρέπουν.

·Είναι η πιο οικονομική μέθοδος τελικής διαχείρισης οργανικών αποβλήτων.

·Ευνοεί τη συμμόρφωση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

·Δεν παράγει επικίνδυνα, τοξικά αέρια ή καρκινογόνες ουσίες.

·Το 35% αυτών που θεωρούμε ως τώρα «σκουπίδια» αποτελούν πρώτες ύλες για κάτι καινούριο.

·Το κόμποστ είναι πολύ πιο υγιεινό από οποιοδήποτε λίπασμα. Το τέλειο λίπασμα.

·Με τη χρήση του, το έδαφος αναζωογονείται, συγκρατεί το νερό και αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά.

·Περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, των υδάτων, της ατμόσφαιρας.

Τη βούλησή τους να συνδράμουν στην επιτυχία του Προγράμματος ανακύκλωσης των καφέ κάδων εξέφρασαν ο Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Ζεφυρίου και οι υπεύθυνες των Βρεφονηπιακών Σταθμών που συμμετείχαν στη συνάντηση. «Στο πρόγραμμά μας είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών κι επομένως η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα είναι αυτονόητη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κούρκουλος.

 Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς εξάλλου ο οποίος κι έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την ενημέρωση των συμπολιτών ώστε να πετύχει απόλυτα η χρήση των καφέ κάδων επανέλαβε ότι “Ξεκινήσαμε τις πρώτες ουσιαστικές δράσεις με την ανάπλαση της χωματερής στη Φυλή και την εγκατάσταση συστημάτων φωτοβολταϊκών με στόχο ο Δήμος Φυλής να γίνει ο πιο πράσινος Δήμος της Αττικής και συνεχίζουμε αδιάλειπτα με την πραγματοποίηση νέων δράσεων για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Εργαζόμαστε για μια πόλη καθαρή και πράσινη και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.” 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου