Να μη πληρώσει πάλι το μάρμαρο ο Δήμος Φυλής

 ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΟΛΤΣΙΟΥ

Η διαχείριση των απορριμμάτων σίγουρα δεν είναι μία εύκολη υπόθεση ούτε για μικρές περιοχές πολύ δε περισσότερο για τις μεγάλες όπου και οι όγκοι των απορριμμάτων αυξάνονται ανάλογα.
Για την Αττική που αποτελεί την πολυπληθέστερη Περιφέρεια της Ελλάδος η διαχείριση έχει γίνει πλέον ανέκδοτο.
Εδώ και πολλά χρόνια έχουν καταρτισθεί Περιφερειακοί Σχεδιασμοί που κατέληξαν όλοι στούς ... κάδους των απορριμμάτων.
Για την κατάρτισή σους δαπανήθηκαν σημαντικά κονδύλια από ίδιους και Ευρωπαϊκούς πόρους και κανείς στο τέλος δεν ζήτησε λογαριασμό.
Χρηματοδοτήθηκαν μονάδες ανακύκλωσης και υποδοχής ανακυκλώσιμων υλικών που όλως παραδόξως, πολλές από αυτές από κάποιο τυχαίο γεγονός παραδόθηκαν στις φλόγες.
Κανένα πόρισμα δεν δημοσιοποιήθηκε για τα πραγματικά αίτια. Κυβερνήσεις άλλαξαν. Υπουργοί ,Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι παρέλασαν. Όλοι με προγράμματα και οράματα. Το αποτέλεσμα;
Εδώ και μισό σχεδόν και πλέον αιώνα η χωματερή της Φυλής εξακολουθεί να εξυπηρετεί όλη την Αττική.
Ο Δήμος Φυλής καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να αλλάξει την όψη των πόλεων του και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων τους κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Καταβάλει προσπάθειες για την δημιουργία φοιτητικής Στέγης στα άνω Λιόσια.
Ήλθε σε συμφωνία με την ΚΑΕ ΑΕΚ για την χρησιμοποίηση και αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων της περιοχής.
Υπέγραψε συμφωνία για την ανάπλαση και αξιοποίηση της παλαιάς χωματερής.
Πίεσε για την αξιοποίηση της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Άνω Λιόσια Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Νέα Πέραμος, Μέγαρα.
Μία γραμμή που θα αποτελέσει έναν τοπικό προαστιακό για την εξυπηρέτηση των προαναφερομένων περιοχών χωρίς κάποιο σημαντικό όφελος για τον Δήμο Φυλής.
Για την εξυπηρέτηση όμως του Δήμου Φυλής είναι απολύτως απαραίτητο να αυξηθούν τα δρομολόγια του Προαστιακού Άνω Λιόσια Πειραιάς και αντίστροφα.
Στήν κατεύθυνση αυτή πρέπει ο Δήμος να ασκήσει έντονη πίεση προς κάθε εμπλεκόμενο.
Έτσι και οι κάτοικοι θα εξυπηρετηθούν και θα αποσυμφορηθεί και η Λεωφόρος Φυλής στο σύνολό της. Πρόσφατα υπέγραψε την συμφωνία για την μεταφορά των πρακτορείων φορτηγών από των Βοτανικό σε χώρο κοντά στην χωματερή.
Μία συμφωνία που θα αποσυμφορήσει τον Κηφισό αλλά ενδεχομένως να δημιουργήσει συμφόρηση στον Δήμο Φυλής αν δεν συνοδευτεί με τα απαραίτητα έργα που θα εξασφαλίσουν την ομαλή πρόσβαση.
Ένα δε από τα σημαντικότερα έργα για το οποίο κουβέντα δεν γίνεται, είναι η διάνοιξη της ξεχασμένης παράκαμψης Ελευσίνας Θήβας Υλίκης.
Ένας δρόμος ανάσα για όλη την Αττική.
Ο σχεδιασμός περιελάμβανε κατασκευή κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2 λωρίδες +ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας που θα παρέκαμπτε εντελώς την Αττική και το κέρδος των οδηγών θα έφτανε τα 50χλμ.
Το 2015 ακυρώθηκε, με απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, καθώς τυχόν αποπεράτωσή του θα άνοιγε τον δρόμο σε αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων στους παραχωρησιούχους τουλάχιστον δύο «γειτονικών» αυτοκινητοδρόμων που, αναπόφευκτα, θα είχαν μειωμένα έσοδα από τα διόδια.
Ειλικρινά αδυνατούμε να το σχολιάσουμε.
Έκτοτε όμως ο δρόμος που έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.
Υπάρχει παράλληλα και σχεδιασμός για νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Θριάσιο -Θήβα που θα παρακάμπτει ολόκληρη την Αττική και θα μειώνει την απόσταση κατά 30 χιλιόμετρα.
Ούτε για τον σχεδιασμό αυτό γίνεται κουβέντα.
Σήμερα, για πολλοστή φορά, είναι σε εξέλιξη Περιφερειακός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής που αφορά άμεσα την περιοχή μας.
Ένας σχεδιασμός που κρατάει χρόνια και ο προυπολογισμός του αγγίζει το δισεκατομμύριο.
Οι μνηστήρες: Πολλοί , γνωστοί και ισχυροί.
Λόγω ακριβώς του υψηλού τιμήματος οι εμπλεκόμενοι θα δώσουν μάχη για την μερίδα του λέοντος, με κίνδυνο για μία ακόμη φορά να μην προχωρήσει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός.
Κάτι τέτοιο θα είναι ότι χειρότερο για την περιοχή μας.
Ευχόμαστε να μη επαληθευθεί η Αφρικάνικη παροιμία.
Όταν στον βάλτο μαλώνουν οι ελέφαντες, την πληρώνουν τα βατράχια!
Πρέπει συνεπώς να ασκηθούν πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση γιατί σε περίπτωση νέας αναβολής και πάλι ο Δήμος Φυλής θα πληρώσει το Μάρμαρο.

Φυλή 19-11-2022. Ο Βασίλης Γκόλτσιος ήταν Αντιπρόεδρος Δημ. Συμβουλίου τ. Δήμου Φυλής.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου