ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΑΡΛΑΣ: Το γελαστό παιδί μεγάλωσε…

 


Οι περισσότεροι τον αποκαλούν «γελαστό παιδί», για το μόνιμο χαμόγελο που είναι ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του. Χαμόγελο που, με την πρώτη ματιά, προδίδει ένα χαρακτήρα αψεγάδιαστο. Κοινωνικό, ειλικρινή, συνεννοήσιμο, χαμηλών τόνων κι έτοιμο να βοηθήσει τον καθένα.
Ο λόγος για το Μαρίνο Σαρλά, τον αναπλ. Δήμαρχο Φυλής, ένα νέο άνθρωπο, γέννημα-θρέμμα των Άνω Λιοσίων, με καταγωγή από την ηρωική Αρκαδία. Στην περίπτωση του Μαρίνου επιβεβαιώθηκε, πλήρως το ρητό για το μήλο που έπεσε κάτω από τη μηλιά. Μοναχοπαίδι, αλλά χάρη στον πατέρα του κο Ανάργυρο, μόνο κακομαθημένος δεν έγινε. Έμαθε, από τα γεννοφάσκια του, να σέβεται, να αγαπάει και να μοιράζεται αξίες και υλικά αγαθά.



Ο δεύτερος άνθρωπος που τον καθόρισε ήταν ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς. Στην προσπάθειά του να περάσει στο Πανεπιστήμιο τον αντάμωσε στο δρόμο του, ως καθηγητή Φυσικής. Ο Μαρίνος τον θεωρεί μέντορά του κι εκείνος τον αποκαλεί μαθητή του. Σε κάθε ευκαιρία, οι δυό τους, μοιράζονται αναμνήσεις από εκείνη την εποχή.
Ανήσυχο πνεύμα, ο Μαρίνος πολιτικοποιήθηκε από νωρίς. Εντάχθηκε στην ΟΝΝΕΔ κι έκανε τα πρώτα βήματα στον οργανωμένο πολιτικό χώρο. Άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις για τις ικανότητές του και ιδίως για το επίπεδο της πολιτικής του επικοινωνίας. Με τον κόσμο, τους ομοϊδεάτες και κυρίως με τους αντιπάλους. Όλοι έχουν να λένε τα καλύτερα.
Η ενασχόληση του με τα κομματικά δε σταμάτησε ποτέ. Εδώ και χρόνια, είναι ο νεότερος Πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ στο Δήμο Φυλής. Προωθεί τις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος, αλλά με ιδιαίτερο σεβασμό στις αντίθετες απόψεις. «Η Χώρα και ο Δήμος μας έχουν πληρώσει ακριβά την πόλωση. Να λέει ο καθένας τη γνώμη του και να στηρίζει τον πολιτικό φορέα της αρεσκείας του, αλλά με σεβασμό στον άλλο. Δημοκρατία σημαίνει πολυφωνία. Κι όταν πρέπει να ληφθεί μια απόφαση, τότε ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας. Τόσο απλά είναι τα πράγματα», επισημαίνει.



Το 2006, φοιτητής ακόμα, βρέθηκε, στο Δημοτικό Συμβούλιο, δίπλα στο Δήμαρχο Χρήστο Παππού. Για χρόνια αποτέλεσε τον Βενιαμίν της παράταξης, το μικρό που όλοι αγαπούσαν για τη μαχητικότητα αλλά και για το ήθος του. Ιδιότητα που ο Μαρίνος διατήρησε μέχρι και το 2019, οπότε εκλέχθηκε με την παράταξη του Χρήστου Παππού ένας δημοτικός σύμβουλος μικρότερος σε ηλικία. Ο Τόλης Βαδεβούλης με τον οποίο τον ενώνουν πολλά, αλλά τον χωρίζει μια ηλικιακή διαφορά μικρότερη του ενός χρόνου. «Στον Τόλη χρωστάω πολλά. Με απάλλαξε από τον τίτλο του Βενιαμίν και τον φορτώθηκε εκείνος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γιατί μπορεί ο νέος να είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς», χαριτολογεί.


Το 2014 ο Μαρίνος χρίσθηκε από το Χρήστο Παππού Αναπλ. Δήμαρχος και πήρε ένα μεγάλο μερίδιο αρμοδιοτήτων, στους κρίσιμους τομείς της ύδρευσης, του ηλεκτροφωτισμού, του φυσικού αερίου και της αποχέτευσης. Έδειξε, από την πρώτη στιγμή τις ικανότητές του στη δημιουργία ομάδας. Ένωσε κι ενέπνευσε τους συνεργάτες του, με στόχο την εξυπηρέτηση του κόσμου, με τον οποίο διατηρεί προνομιακή σχέση. Μαζί τους βρέθηκε στο πλευρό του Χρήστου Παππού για να γίνει πράξη το όραμα της ενεργειακής και υδρολογικής αυτοτέλειας του Δήμου. Συνεργάστηκαν, όλοι μαζί, να αντικατασταθούν με led όλα τα σώματα του δημοτικού φωτισμού και να αναβαθμιστούν, ενεργειακά, τα δημοτικά κτίρια.



Δεν είναι υπερβολή ότι χάρη στη χημεία του με το Χρήστο Παππού ενστερνίστηκε το όραμα της υδρολογικής αυτοτέλειας του Δήμου, με στόχο την ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης του Δήμου, από τα υπόγεια ύδατα της Πάρνηθας. Ο Μαρίνος το πίστεψε κι ανέλαβε να το προωθήσει. Συνεργάστηκε στενά, με τον πρώην Διευθυντή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) Ανδρέα Τσώκο, για να το κάνει εφαρμόσιμο, παρακάμπτοντας γραφειοκρατικά και τεχνικά εμπόδια. Το αποτέλεσμα ήταν έξι ερευνητικές γεωτρήσεις στις παρυφές της Πάρνηθας και ισάριθμες σε επιλεγμένες πλατείες του Δήμου. Σήμερα ένα μεγάλο πρόγραμμα, περιμένει τη χρηματοδότησή του από το Πρόγραμμα ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Υποδομών, που αποτελεί παρακλάδι του ΕΣΠΑ στους κρίσιμους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος.
Η σχέση του με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Θανάση Μπούρα τον έχει καθορίσει. Τον αγαπάει ιδιαίτερα γιατί τον θεωρεί αυθεντικό και αυτοδημιούργητο. Γνωρίζει, προσωπικά και σέβεται όλα τα στελέχη της παράταξης, αλλά τον θεωρεί παράδειγμα πολιτικής ανεκτικότητας και εργατικότητας. Ιδιαίτερα εκτιμά τη σχέση του με τη Δυτική Αττική. «Την ξέρει καλύτερα από τον καθένα, από την εποχή που ήταν Νομάρχης και αποτελεί προσωπικό στοίχημα γι’ αυτόν να γίνει καλύτερη», επισημαίνει.


Κομβικό σημείο στην πορεία του θεωρεί την ένταξή του στη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών. Από την πρώτη στιγμή, βρέθηκε στα μέτωπα των Φυσικών Καταστροφών, σε όλη την Ελλάδα. Σε σεισμούς και πλημμύρες, στη Σάμο, στην Κοζάνη, στην Κρήτη, στην Εύβοια, παντού. Μιλάει με θαυμασμό για τους συναδέλφους του και ιδίως για τους αρχαιότερους. «Μαζί τους εξελίσσομαι, καθημερινά, σαν μηχανικός. Είχα δουλέψει ως επιβλέπων σε μεγάλα έργα, όπως η Στέγη του Ιδρύματος ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ. Αλλά εδώ πραγματικά βρέθηκα μαζί με ανθρώπους που συνδυάζουν την επιστημονική γνώση με την εμπειρία, στο πεδίο, δηλαδή στο μέτωπο της φυσικής καταστροφής. Το πιο σημαντικό είναι ότι με τον τρόπο που δουλεύουν σου μεταδίδουν τη γνώση τους. Παράλληλα είναι ψύχραιμοι, συμβουλεύουν και βοηθούν τον κόσμο, ακόμα και ψυχολογικά. Ξέρουν ότι αποτελούν την πρώτη γραμμή της κρατικής αρωγής, μετά από μια φυσική καταστροφή και συμπεριφέρονται ανάλογα. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που βρέθηκα μαζί τους», τονίζει.


Η επαγγελματική του ενασχόληση στη Διεύθυνση Φυσικών Καταστροφών περιορίζει το χρόνο που θέλει να διαθέσει στα δημοτικά πράγματα. Καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να μοιράσει δίκαια το χρόνο του, ανάμεσα στην υπηρεσία του και στο Δήμο. Κουβαλάει κάθε μέρα, δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, αλλά αντέχει. Και δεν ξεχνάει να ζητήσει την κατανόηση των συνδημοτών του. «Παρόλο που οι συνάδελφοι στο Δημοτικό Συμβούλιο και όλοι οι συνεργάτες και οι εργαζόμενοι στο Δήμο με βοηθούν στα καθήκοντά μου, θα ήθελα να διαθέτω περισσότερες ώρες στους συνδημότες μας. Προσπαθώ, αλλά στη ζυγαριά μπαίνει, πάντα, το καθήκον προς την υπηρεσία και στους συμπολίτες μας που πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές. Κι άλλωστε εμείς στο Δήμο Φυλής έχουμε νωπές μνήμες από τις πλημμύρες κι από τα χτυπήματα του Εγκέλαδου», λέει.
Με τόσες υποχρεώσεις ο χρόνος που του μένει για να αφοσιωθεί στην οικογένειά του είναι πολύ περιορισμένος. Η κόρη του τον βλέπει ελάχιστα κι αυτό τον στενοχωρεί ιδιαίτερα γιατί ξέρει ότι χάνει στιγμές. Αν σε αυτό προστεθεί και η προσπάθειά του για συνεχή επιμόρφωση, η διαχείριση του χρόνου του γίνεται πρόβλημα για πολύ δυνατούς λύτες.
Αλλά το παλεύει, όπως το πάλευε σε όλη του τη ζωή. Γιατί το γελαστό παιδί δεν περίμενε να μεγαλώσει για να δείξει ότι μπορεί να κάνει πράγματα. Αλλά και θαύματα αν χρειαστεί…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου