Στην πετυχημένη εκδήλωση για τα ενεργειακά από την Ένωση Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δυτικής Αττικής ο Δήμαρχος Φυλής

 
Στην εκδήλωση για τα ενεργειακά ζητήματα που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το απόγευμα της Δευτέρας 13 Μαρτίου 2023, η νεοϊδρυθείσα Ένωση Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δυτικής Αττικής (ΕΕΒΙΔΑ) , στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων, στην Ελευσίνα συμμετείχε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η διοργανώτρια “ΕΕΒΙΔΑ” ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Γιάννης Μανιάτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) καθόλα εμπεριστατωμένος καθήλωσε στη κυριολεξία το κοινό που παρακολουθούσε, αναφερόμενος στα αίτια που οδήγησαν στην ενεργειακή κρίση σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο καθώς επίσης και στις συντεταγμένες ενέργειες που πρέπει να λάβουν χώρα από την πολιτεία και τις επιχειρήσεις, δίνοντας το στίγμα για το παραγωγικό όραμα που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα με ορίζοντα το 2030 με αιχμή του δόρατος το σύνθημα «Made in Greece» για το επιχειρείν.

Οι κ.κ. Βασίλης Τσολακίδης, πρώην Πρόεδρος Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, πρώην Πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ανέλυσαν διεξοδικά τις ευκαιρίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις για την ενεργειακή τους μετάβαση και τον τεχνολογικό τους μετασχηματισμό. Μεταξύ άλλων τόνισαν ότι οι ενεργειακές κοινότητες, οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης αλλά και μια σειρά από ανοιχτές προσκλήσεις συγχρηματοδοτούμενων έργων είναι ανοιχτά και οι επιχειρηματίες οφείλουν να αδράξουν την ευκαιρία για να εξοικονομήσουν ενεργειακούς πόρους που θα συμβάλλουν αφενός στη βιωσιμότητά τους και αφετέρου στην περαιτέρω ανάπτυξη τους. Προς τη κατεύθυνση αυτή, η δικτύωση αλλά και οι συνέργειες που δύναται να αναπτυχθούν περιλαμβάνουν δυνητικά και τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης διαμέσου της οποίας είναι εφικτό να τρέξουν προγράμματα ενίσχυσης και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Ο κ. Απόστολος Καμαρινάκης, Υπονάυαρχος Λ.Σ. (ε.α.) – Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας, αφού επεσήμανε το στρατηγικό ρόλο που φέρει η περιοχή ευθύνης του ΟΛΕ με το παράλιο μέτωπο του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας και των Μεγάρων να αποτελούν σημαντικό πυλώνα επιχειρηματικής ανάπτυξης στη Δυτικής Αττική, ανέπτυξε το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης της Ναυτιλίας και των Λιμένων και τη σπουδαιότητα που φέρει η χρήση «πράσινων» καυσίμων στα πλοία ώστε να μειωθούν οι εκπομπές από αυτά. Παράλληλα, μέσα από την διαδικασία και τη πρόκληση αυτή, αυτόματα έχει γεννηθεί ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας που αναμένεται να αποφέρει αρκετές θέσεις εργασίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δυτικής Αττικής κ. Ηλίας Μουσταΐρας, ευχαρίστησε τους εξαίρετους ομιλητές που αποτέλεσαν εχέγγυο για την υψηλού επιπέδου ενημέρωση που παρείχαν στο κοινό που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ένωσης και γέμισε το αμφιθέατρο. Τόνισε δε, ότι τα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης όσο και της ενεργειακής μετάβασης των επιχειρήσεων αποτελούν ύψιστο θέμα για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα τους καθώς επίσης και για την προσπάθεια διεύρυνσης και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δυτικής Αττικής βράβευσε τον κ. Γιάννη Μανιάτη αποδίδοντάς του τιμητική πλακέτα, για τη προσφορά του στο τομέα της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς είχε εγκάρδια συνομιλία με τους διοργανωτές αλλά και με ομιλητές που ενημερώθηκαν κι άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τον Σχεδιασμό για την υλοποίηση του πρότυπου Ενεργειακού Πάρκου στον ΧΥΤΑ Φυλής που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο την Ενεργειακή αυτοτέλεια του Δήμου και την παροχή δωρεάν ρεύματος στους δημότες του.

Στην εκδήλωση πέραν από το ευρύ επιχειρηματικό κοινό, έδωσαν επίσης το παρόν μεταξύ άλλων:

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής κ. Ευάγγελος Λιάκος, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής κ. Γιώργος Τσίπρας, ο Τομεάρχης Ενέργειας ΝΔ κ. Θωμαΐδης Αναστάσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Ελευθέριος Κοσμόπουλος, οι Δήμαρχοι Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης, Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Χρήστος Στάθης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ελευσίνας κ. Δημήτρης Παπαγιάνναρος, η Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Μαγούλας κ. Σοφία Στάμου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Δημήτριος Ραφτόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΕΔΑ κ. Ευάγγελος Λίγγος, ο επιλαχών Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής κ. Σταμάτης Πουλής, οι υποψήφιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής κ.κ. Ανδρέας Νεφελούδης και Διονυσία Στεφάτου, οι υποψήφιοι βουλευτές ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δυτικής Αττικής κ. Μαργαρίτα Ακαμιωτάκη, Δημήτρης Στάμου και Κυριάκος Χατζηλέρης, ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Οφθαλμίδης, ο γενικός γραμματέας κ. Στράτος Μπαξεβάνης & ο οργανωτικός γραμματέας κ. Βασίλης Πέππας του Π.Σ.Ε.Ε.Π. και η εκπρόσωπος της ΔΑΠΕΕΠ κ. Λίνα Στοΐλου.

Τον συντονισμό και τη παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Ντούσκα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου