«Άλωσε» το Βελιγράδι ο Σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων


...

Δελτίο Τύπου Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων 


Στο Βελιγράδι, στην πρωτεύουσα της Σερβίας, ταξίδεψε το τετραήμερο 9-12 Μαρτίου, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων εκπροσωπώντας την Ελλάδα και τον Δήμο Φυλής στο 35ο Διεθνές Φεστιβάλ παραδοσιακού χορού Βελιγραδίου, έναν σημαντικό θεσμό για τον λαϊκό πολιτισμό των Βαλκανίων.

 Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν πάνω από 400 χορευτές από 16 χορευτικές ομάδες εκπροσωπώντας 5 χώρες. Η αποστολή του Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Ρούσσα, αποτελούμενη από 45 άτομα, έγινε δεκτή με τιμές από την επιτροπή του Φεστιβάλ καθώς και από τον Πρέσβη της Βουλγαρίας στο Βελιγράδι, μιας και η Βουλγαρία ήταν η τιμώμενη χώρα. 

Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή δώρων και ο Σύλλογος προσεκλήθη στη Σόφια το 2024 να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις θερινές εκδηλώσεις της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Η παρουσία της χορευτικής μας ομάδας στο φεστιβάλ αποκόμισε διθυραμβικά σχόλια και απέσπασε το δυνατότερο χειροκρότημα από όσες ομάδες συμμετείχαν. 

Οι 16 χορευτές και χορεύτριες, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και φορώντας αστικές Γιαννιώτικες φορεσιές, παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από τη στεριανή Ελλάδα, σε επιμέλεια του δασκάλου μας κ. Κώστα Μήτση, ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με ένα τραγούδι έκπληξη, το σέρβικο «Εντερλέζι», που δάσκαλος και χορευτές μαζί τραγούδησαν στα ελληνικά και στα σέρβικα συμπαρασύροντας το κοινό σε ένα ασταμάτητο χειροκρότημα, που συνοδεύτηκε από δάκρια συγκίνησης, καταδεικνύοντας τους στενούς δεσμούς Ελλήνων και Σέρβων. 

Στο περιθώριο της αποστολής, ο Σύλλογος επισκέφθηκε και προσκύνησε τον Άγιο Σάββα, τον μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό των Βαλκανίων, το κάστρο του Βελιγραδίου όπου χόρεψε αυτοσχέδια τον καγκελάρη Τζουμέρκων, το μουσείο του σπουδαίου εφευρέτη Νίκολα Τέσλα, ενώ πραγματοποιήθηκε ειδική κρουαζιέρα στον Δούναβη ποταμό με αναλυτική ξενάγηση μέχρι το σημείο φυλάκισης και θανάτου του επαναστάτη Ρήγα Φεραίου. 

Η αποστολή επέστρεψε στην Ελλάδα τα ξημερώματα της Δευτέρας με τις καλύτερες αναμνήσεις και ο Πρόεδρος συγχαίροντας τα μέλη σημείωσε: «Μας κάνατε υπερήφανους ως Έλληνες, ως Ηπειρώτες και ως δημότες Φυλής. Η συνέπειά σας, η δουλειά σας και η αγάπη σας για την παράδοση και τον πολιτισμό επιβραβεύτηκε από το χειροκρότημα του κοινού και τα εγκωμιαστικά του σχόλια. Σας ευχαριστώ εκ μέρους όλου του ΔΣ και όλων των Ηπειρωτών του Δήμου Φυλής. 
Σημειώνω ότι οι δράσεις του Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων δεν σταματούν εδώ και ήδη προετοιμάζουμε και άλλες εξορμήσεις και αποστολές τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό»

ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:


 ΒΙΝΤΕΟ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ :


 BINTEO ΕΝΤΕΡΛΕΖΙ: 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου