Θανάσης Μπούρας, ο αδιαμφισβήτητος «Δυτικάρχης»


 

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο όρος του Αττικάρχη επινοήθηκε στα δημοσιογραφικά γραφεία για να περιγράψει την εμβληματική φυσιογνωμία του Νίκωνα Αρκουδέα, ενός αξιωματικού της Αστυνομίας που έγραψε ιστορία, στη δεκαετία του ‘80. Ο αντίστοιχος του Δυτικάρχη, δεν έχει καταγραφεί κι ενδεχομένως δεν είναι δόκιμος.
Αν, όμως, υπήρχε, θα ανήκε δικαιωματικά, στο Θανάση Μπούρα, γιατί είναι ο άνθρωπος που έχει συνδέσει τη ζωή και τη σταδιοδρομία του με τη Δυτική Αττική. Όπως πολύ εύστοχα λέει ο ίδιος, μόνο δε γεννήθηκε στη Δυτική Αττική, γιατί, ενώ στην καταγωγή είναι Ευρυτάνας, ανήκει, ψυχή τε και σώματι, σ’ αυτήν.



Και δεν είναι υπερβολή. Σταδιοδρόμησε στη Δυτική Αττική ως Αντιπρόεδρος και καθηγητής του ΤΕΙ της Αθήνας και νυν Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Διετέλεσε, από το 1990 μέχρι το 1993 Νομάρχης Δυτ. Αττικής. Κυκλοφορεί καθημερινά στη Δυτική Αττική και πηγαίνει σε όλες τις εκδηλώσεις, θρησκευτικές και κοινωνικές. Γνωρίζει κάθε σπιθαμή, τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της, τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και τους ανθρώπους της, με τους οποίους, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, διατηρεί προσωπικές σχέσεις. Βαθιά λαϊκός, εκ καταγωγής και νοοτροπίας, μιλάει τη γλώσσα του κόσμου και ξέρει, από πρώτο χέρι, τα προβλήματά του. Η αφοσίωσή του στους φίλους του είναι παροιμιώδης. Κάποτε παράτησε όλες του τις υποχρεώσεις για να μιλήσει σε ένα αφιέρωμα για τον αείμνηστο Δήμαρχο Φυλής Νίκο Λιάκο…
Το τηλέφωνό του είναι ανοιχτό για όλους και ενημερώνεται ο ίδιος, προσωπικά, για κάθε πρόβλημα, ακόμα κι αν το παραπέμψει στους, πάντα πρόθυμους και ικανούς, συνεργάτες του. Κι επικοινωνεί, προσωπικά, με τους κρατικούς αξιωματούχους, για να λύσει τα προβλήματα. Αυτό είναι, άλλωστε, το μυστικό του: Η σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης που αναπτύσσει σε όλα τα επίπεδα και κυρίως η βεβαιότητα που γεννά σε όλους, ότι ενδιαφέρεται για τη λύση του κάθε προβλήματος από υποχρέωση στον πολίτη κι από αγάπη στον τόπο του.
Ωστόσο, εκείνο που τον κάνει πραγματικά ξεχωριστό είναι ότι είναι άνθρωπος της προσφοράς και του αποτελέσματος. Κάτι που διαπίστωσαν όλοι, από την πρώτη στιγμή που αναμίχθηκε στα κοινά. Ως Νομάρχης Δυτ. Αττικής, κατάφερε, μέσα σε μια τριετία, να δρομολογήσει δεκάδες έργα στους Δήμους της αρμοδιότητάς του, σε μια περίοδο που ο διορισμένος Νομάρχης ήταν ο ανώτερος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στην περιοχή. Συνεργάστηκε, άριστα, με όλους τους Δημάρχους, παρόλο που στη Νομαρχία μόνο δύο από αυτούς ήταν πολιτικά προσκείμενοι στη ΝΔ κι αυτοί σε μικρούς Δήμους, όπως ο αείμνηστος Νίκος Λιάκος στη Φυλή και ο Κώστας Μακρυνόρης (Κούκιος) στα Βίλια.


Η αποτελεσματικότητά του επιβεβαιώθηκε κι όταν ανέλαβε Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, το 2009. Μέσα σε μικρό διάστημα κατόρθωσε, χωρίς τυμπανοκρουσίες και χάρη στη σκληρή δουλειά, να λύσει προβλήματα ετών. Στη Δυτική Αττική επαναδρομολόγησε το κορυφαίο αναπτυξιακό έργο του Εμπορευματικού Σταθμού στο Θριάσιο Πεδίο και μάλιστα ενέταξε σε αυτό, το Σταθμό του Προαστιακού στο Ζεφύρι, που είχε τεθεί εκτός σχεδιασμού, λόγω της εγγύτητάς του με το Σταθμό των Άνω Λιοσίων.

 



Αλλά και στη βουλευτική περίοδο 2019-2023, που διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Βουλής, όλα τα προβλήματα της Δυτικής Αττικής λύθηκαν με παρεμβάσεις του. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Ασπροπύργου, τα προβλήματα της Ελευσίνας με το Κτηματολόγιο, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η τροπολογία για τους οικισμούς του ΟΕΚ στα Άνω Λιόσια, είναι μόνο μερικά από αυτά. Για να μην αναφερθούμε στα κρίσιμα ζητήματα που διαχειρίστηκε από τη θέση του Προέδρου της κρίσιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Το αξιοθαύμαστο είναι ότι κατόρθωνε να λύνει προβλήματα ακόμα κι αν δεν ήταν το κόμμα του στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Ζεφύρι. Μετά την αντίδραση του Δήμου και των κατοίκων στο ενδεχόμενο να κλείσει, ο Μπούρας επικοινώνησε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη. Του ζήτησε να παραμείνει το υποκατάστημα με το σκεπτικό ότι το έχει ανάγκη η περιοχή, κάτι με το οποίο συμφώνησε, αμέσως, ο Αντιπρόεδρος.



Ο ίδιος λέει ότι το βασικό του εφόδιο στο δημόσιο βίο ήταν η εντιμότητά του και δεν είναι ψέμα. Εντιμότητα που εκδηλώνεται σε κάθε ευκαιρία και ιδίως όταν αδικείται. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί, είναι ότι έχει αδικηθεί, σε σχέση με τις ικανότητες και την προσφορά του. Αλλά δεν παρασύρεται από τις σειρήνες της φιλοδοξίας και παραμένει πιστός και φιλότιμος στρατιώτης του κόμματος, βασισμένος στις αρχές του Εθνάρχη Καραμανλή. Ο Άδωνης εξομολογήθηκε, δημόσια, στην Ελευσίνα, ότι του χρωστάει πολλά όταν, ως Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, τον συμβούλευσε να διατηρήσει την ψυχραιμία του, σε μια, κρίσιμη, πολιτική περίοδο. Αντίθετα με άλλους, ο Μπούρας δεν παραπονείται και βρίσκεται, πάντα, εκεί που τον καλεί το καθήκον. Λίγοι θυμούνται ότι στις κρίσιμες εκλογές του 1989, αμέσως μετά το θάνατο του Παύλου Μπακογιάννη, ήταν συνυποψήφιος της Ντόρας στη μονοεδρική της Ευρυτανίας και δούλεψε σκληρά για να κατακτηθεί η βουλευτική έδρα από τη ΝΔ, παρ’ όλο που γνώριζε, εκ των προτέρων, ότι δεν θα εκλεγόταν.
Ουδέποτε κράτησε κακία στους αντιπάλους του, εσωκομματικούς ή μη. Όταν δεν αρκείται σε μια τυπικά διάψευση, χρησιμοποιεί το πηγαίο χιούμορ του. Στη μέση της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου, για παράδειγμα, έμαθε ότι κάποιοι διέδιδαν πως δεν θα πολιτευόταν στις επόμενες εκλογές, για λόγους κόπωσης. Έστειλε δύο αράδες στα τοπικά μέσα κι αυτό ήταν όλο. Στην εκδήλωση για την ονομαστική του εορτή στην Ελευσίνα κάποιοι τον τρόλαραν στο διαδίκτυο. Πλαστογράφησαν την ανακοίνωσή του και έγραψαν ότι θα προσφέρει …γουρουνοπούλα, έναντι 12 Ευρώ. Δεν πτοήθηκε. «Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να προσφέρουμε γουρουνοπούλα, αλλά ετοιμάσαμε ένα μπουφέ για το καθιερωμένο εορταστικό κέρασμα», αστειεύτηκε. Στην πρόσφατη προεκλογική ομιλία του στα Άνω Λιόσια, απάντησε με μια μεγάλη ατάκα σε όσους τον αντιπολιτεύονται επικαλούμενοι την ηλικία του. «Εγώ δε ζήτησα νύφη, αλλά την ψήφο σας, για να συνεχίσω τον αγώνα για τη Δυτική Αττική», δήλωσε καταχειροκροτούμενος.
Στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 ο Θανάσης Μπούρας θα διεκδικήσει, για δέκατη φορά, την ψήφο των συμπολιτών του για να εκπροσωπήσει, επάξια, τη Δυτική Αττική στη Βουλή των Ελλήνων. Την εκλογική περιφέρεια που, όπως είπε, στην ιστορική τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης Βουλής, στην οποία είχε την τιμή να προεδρεύσει, αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της εθνικής οικονομίας και διαθέτει ιστορία, παράδοση και φυσικό περιβάλλον. Διεκδικεί το σταυρό προτίμησης όχι γι’ αυτά που έχει προσφέρει, αλλά γι’ αυτά που πρόκειται να προσφέρει, με όπλα την εμπειρία, τη γνώση και το ενωτικό του πνεύμα.
Γιατί είναι αεικίνητος και εργασιομανής, με μυαλό ξυράφι και επικοινωνιακό ταλέντο. Και γιατί οραματίζεται μια Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου