Συγκίνηση στην Εκδήλωση Μνήμης του Συλλόγου Ποντίων Δήμου Φυλής για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακό κλίμα και παρουσία του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού, πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 14 Μαΐου, η εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Φυλής “Η Τραπεζούντα” για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

“Τα όσα πέρασαν οι πρόγονοι μας δεν πρέπει να λησμονηθούν” υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φυλής, Γιάννης Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι “όσα χρόνια κι αν περάσουν, οφείλουμε σε αυτούς που δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν και εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους, να αγωνιζόμαστε ώστε αυτό το έγκλημα να αναγνωριστεί”. Επεσήμανε ακόμη ότι “οφείλουμε να διατηρήσουμε την ιστορία μας και να τη μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές” και υπογράμμισε ότι σα Σύλλογος “βάζουμε ένα μικρό λιθαράκι ώστε η ιστορία και η παράδοσή μας να διατηρείται”, ενώ δήλωσε υπερήφανος που οι προσπάθειες βρίσκουν ανταπόκριση.

“Έχουμε υποχρέωση να τιμήσουμε τους πατριώτες μας που χάθηκαν στον Πόντο. Έχουμε υποχρέωση να μην ξεχνάμε τί έγινε τότε”, τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, υπογραμμίζοντας ότι “όταν δεν ξεχνάς, είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις ότι συμβεί”.

Στα γεγονότα του Πόντου και της υπόλοιπης Μικράς Ασίας και στις ιστορικές συγκυρίες και πρακτικές που οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αναφέρθηκε αναλυτικά ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας στο Α.Π.Θ. και συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης, τονίζοντας ότι “οι Πόντιοι από τη Σοβιετική Ένωση ίσως συγκροτούν την πιο εντυπωσιακή ιστορία της Οδύσσειας του Ελληνισμού μέσα στο βάθος του χρόνου”.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. Παναγίας Κανάλας, πατέρας Συμεών Αδάχτυλος, ενώ μετά την ομιλία του κ. Αγτζίδη ακολούθησαν μουσικο-ιστορικό δρώμενο από παιδιά του Συλλόγου σε κείμενα της Σουλτάνας Καλτουρινίδου και Πυρρίχιος χορός από το Ανδρικό Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Γενοκτονίας, που κατασκεύασε ο Δήμος Φυλής το 2019 στον αύλειο χώρο της Πολιτιστικής Στέγης του Συλλόγου, στην Πλατεία Πόντου στο Πάρκο Πόλης Άνω Λιοσίων .

Βίντεο και φωτό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου