ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Φωτό από τη βράβευση των μαθητών στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στη συνοικία της Πλάκας
Μια σημαντική διάκριση πέτυχε το 2ο Γενικό Λύκειο Άνω Λιοσίων (2ο ΓΕΛ). Αποδεικνύοντας, για ακόμα μια φορά, ότι ο Δήμος μας διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον 7ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Τα εκθέματα του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέσα από τα μάτια των μαθητών: Η παρασκευή ενός φαρμάκου σε καιρούς πανδημίας: μια μάχη με τον χρόνο».
Οι μαθητές, αφού επισκέφτηκαν το Μουσείο Ιστορίας και το Μουσείο Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, είδαν τα μέσα και τη διαδικασία παρασκευής φαρμάκων του παρελθόντος. Αφού έκαναν σύγκριση με το σήμερα, συνέγραψαν μια ερευνητική εργασία (project) 3000 λέξεων. Στη συνέχεια, με στόχο να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του (μη ειδικού) επισκέπτη του μουσείου επιμελήθηκαν την ερευνά τους, οργάνωσαν μέρος των εκθεμάτων και δημιούργησαν ψηφιακό υλικό ( animation video, online Quiz και αποσπάσματα ταινιών).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το animation video του μαθητή της Β΄Λυκείου Χάρη Αντωνάτου, https://youtu.be/QCKSQugCfzU, το οποίο συμπυκνώνει με τρόπο εύληπτο τα αποτελέσματα της έρευνας των μαθητών του 2ου ΓΕΛ. Ξεκινά με μια ιστορική αναδρομή στις μεγάλες πανδημίες της ανθρωπότητας, με σκοπό να εξηγήσει τους λόγους της ταχείας αντίδρασης της επιστημονικής κοινότητας στην πρόσφατη του covid-19. Καταγράφει τις επιστημονικές αλλαγές που συντελέστηκαν με την πάροδο του χρόνου και οδήγησαν στην γρήγορη αντιμετώπιση της πανδημίας, τόσο με την παρασκευή διαγνωστικών και εμβολίων όσο και φαρμάκων.
Η βράβευση της ομάδας του 2ου ΓΕΛ Άνω Λιοσίων έγινε τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, στη διάρκεια μιας πολύ όμορφης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πλάκα. Στους μαθητές απονεμήθηκαν έπαινοι, καπελάκια και γραφικό υλικό από την Εταιρία Αξιοποίησης του ΕΚΠΑ, μια ηλεκτρονική συσκευή (tablet) και το βιβλίο «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1837-1937) και η Ιστορία του». (Γαβρόγλου, Κ., Καραμανωλάκης, Β., Μπάρκουλα, Χ., Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, 2014).
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό και η βράβευση αποτέλεσε για τους μαθητές μια μεγάλη εμπειρία και μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την επιστημονική μεθοδολογία, τη συγγραφή επιστημονικού κειμένου αλλά και να αναπτύξουν τον επιστημονικό τους εγγραμματισμό.
Την βραβευθείσα ομάδα του 2ου ΓΕΛ αποτέλεσαν οι μαθητές Β’ και Γ’ τάξεων Αβραμοπούλου Σοφία, Αντωνάτος Χάρης, Κανέλλος Παναγιώτης, Καψάλη Γεωργία, Κορρές Ιωάννης, Κοσμίδη Ευφροσύνη, Κουτίδης Αναστάσης, Ντεϊμεντές Νικόλας και Φωτοπούλου Γεωργία. Τον επιστημονικό συντονισμό είχε η καθηγήτρια Χημείας, Ηλιάδη Αλεξάνδρα.
Αμέσως μετά την ενημέρωσή του για τη διάκριση του 2ου ΓΕΛ ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς έκανε την ακόλουθη δήλωση. «Η είδηση της βράβευσης του 2ου ΓΕΛ μας γέμισε χαρά και ικανοποίηση. Αποδεικνύει ότι στα σχολεία μας γίνεται δουλειά υψηλού επιπέδου. Συγχαρητήρια στη Λυκειάρχη, στο Σύλλογο Καθηγητών και στην υπεύθυνη καθηγήτρια Χημείας Αλεξάνδρα Ηλιάδη, αλλά και στους μαθητές που συγκρότησαν την ομάδα. Εύχομαι στα παιδιά να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο στην επιστήμη, δικαιώνοντας τους καθηγητές, τους γονείς και τους εαυτούς τους. Η πόλη μας τους έχει ανάγκη ως πολίτες του μέλλοντός της. Οι επιτυχίες τους μας προτρέπουν να συνεχίσουμε, όλοι μαζί, την προσπάθεια για ακόμα καλύτερα σχολεία.
Δείτε το animation video της ομάδας μαθητών του 2ου ΓΕΛ:
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου