Ο βίος και η πολιτεία του Γιάννη Ζορμπά

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ


Δανείστηκα τον τίτλο από το βιβλίο του Καζαντζάκη όχι μόνο γιατί ο ήρωάς του (Αλέξης Ζορμπάς), είναι συνεπώνυμος με τον, περί ου ο λόγος, Δήμαρχο της Αίγινας, αλλά και γιατί ο Καζαντζάκης έζησε αρκετά χρόνια της ζωής του στο αγαπημένο νησί του Αργοσαρωνικού.
Δεν το κρύβω ότι ο λόγος που έγραψα αυτές τις αράδες είναι η φιλαρέσκεια των 40 χρόνων εμπειρίας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλά και η ακλόνητη πεποίθησή μου ότι η Αίγινα είναι ένας τόπος που δικαιούται, από τη γεωγραφική της θέση, την ιστορία, το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό της απόθεμα να αναδειχθεί σε κορυφαίο νησί της Χώρας.
Το θέμα, όπως προκύπτει από τον τίτλο, είναι η αποτίμηση του έργου του σημερινού Δημάρχου της Αίγινας, ιδίως εν όψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023, που θα κρίνουν αν δικαιούται να παραμείνει στη θέση του πρώτου πολίτη.
Γνώρισα το Γιάννη Ζορμπά στο Fistiki Fest του 2019, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Τα προηγούμενα χρόνια είχε διατελέσει Αντιδήμαρχος, αλλά δεν είχε τύχει να τον συναντήσω. Παρακολούθησε το θεατρικό δρώμενο που παρουσίασαν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, οι κόρες μου Ελευθερία και Μπαρμπιλένα. Τις συνεχάρη, συστηθήκαμε και του ευχήθηκα επιτυχία στο έργο του.
Μου έκανε, ευθύς εξ αρχής, καλή εντύπωση γιατί ήταν ευγενικός και μετρημένος. Αλλά αυτό δεν είχε σχέση με την τεράστια ευθύνη που αναλάμβανε και μάλιστα για μια τετραετία, καθώς λίγο πριν, με ένα τραγικό νομοθέτημα, η αυτοδιοικητική θητεία είχε μειωθεί από πέντε σε τέσσερα χρόνια. Τα πράγματα έδειχναν δυσκολότερα, γιατί είχε μικρότερο χρόνο στη διάθεσή του, σε μια εποχή που η γραφειοκρατία στην ωρίμανση των έργων είχε, αποδεδειγμένα, αυξηθεί.
Τους επόμενους δύο μήνες που πηγαινοερχόμουνα, έβλεπα την κατάσταση στο νησί να βελτιώνεται, σταθερά, σε πρώτη φάση στην καθημερινότητα. Η αποκομιδή των απορριμμάτων, η γάγγραινα της Αίγινας, συστηματοποιήθηκε. Τοποθετήθηκαν νέα σημεία περισυλλογής με κάδους, σε διακριτά σημεία του οδικού δικτύου. Επισκευάστηκαν τα απορριμματοφόρα και δόθηκε έμφαση στην ανακύκλωση για να μειωθεί το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Στους δρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους εμφανίστηκαν ειδικοί κάδοι και καλάθια, που άδειαζαν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το πράσινο στις πλατείες αυξήθηκε, έγινε απονενοημένη προσπάθεια να πρασινίσει ακόμα και η νησίδα του παραλιακού δρόμου της Αίγινας. Φωτίστηκαν οι δρόμοι, τα γλυπτά και τα κτίρια αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, ασβεστώθηκαν τα πεζοδρόμια και τα σημεία όπου έπρεπε να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Οι παιδικές χαρές επισκευάστηκαν και αποδόθηκαν στα παιδιά. Χωρίς υπερβολή, η κατάσταση στο νησί άλλαξε, άρδην κι αυτό φάνηκε δια γυμνού οφθαλμού.
Η πλειοψηφία του κόσμου αγκάλιασε την προσπάθεια, αλλά οι δύσπιστοι ήταν ακόμα πολλοί, ιδιαίτερα γιατί η προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση ήταν «αιματηρή» και με εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά, καθώς ο Γιάννης Ζορμπάς προερχόταν από την παράταξη του πρώην Δημάρχου.
Ακολούθησαν δύο χρόνια πανδημίας που όμως δεν έμειναν ανεκμετάλλευτα. Ο Ζορμπάς, χωρίς να παραμελήσει τα υγειονομικά μέτρα, εστίασε στην ολοκλήρωση της λειτουργίας του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης που έλυσε το χρόνιο πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού κι όταν το πέτυχε μείωσε, κατά 50% το τιμολόγιο ύδρευσης. Δημιούργησε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, σύνταξε μελέτες κι αξιοποίησε πόρους από το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ του Υπουργείου Εσωτερικών. Η προσπάθεια στην καθημερινότητα συνεχίστηκε, αλλά, παράλληλα, βελτιώθηκαν οι υποδομές σε κομβικά σημεία, όπως τα κοιμητήρια, τα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία.
Στον εορτασμό των 200 ετών από την επανάσταση του ’21 ο Ζορμπάς έδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί και στις πολιτιστικές ανάγκες της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους, με κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ανέδειξε το ρόλο του νησιού στη νεότερη ελληνική ιστορία, εκμεταλλευόμενος προσωπικότητες που αγαπούν την Αίγινα. Αξιοποίησε, επικοινωνιακά, την ταινία για τον Άγιο Νεκτάριο και φιλοξένησε τους συντελεστές της στην επίσημη προβολή της Αίγινας.
Πρόσφατα, υπογράφηκε η σύμβαση με τον εργολάβο για την ανάπλαση κεντρικών σημείων της Αίγινας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ωρίμασε και αναζητά χρηματοδότηση η μελέτη ενός εμβληματικού έργου για την Αίγινα, όπως η αποχέτευση ακαθάρτων και το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων. Για να γίνει πράξη πρέπει να βρεθούν 80 εκατ. ευρώ, αλλά η περιβαλλοντική του σημασία, για όλο το Σαρωνικό, είναι κάτι περισσότερο από προφανής. Θα βελτιωθεί η ποιότητα των θαλασσίων υδάτων του νησιού και θα σταματήσει η δυσοσμία στο κέντρο της πόλης… Ας μείνουμε σε αυτά, γιατί, με τη σημερινή κατάσταση, η οικονομική επιβίωση του νησιού κρέμεται από μια κλωστή και ο νοών νοείτω…
Αυτός είναι, λοιπόν, ο βίος και η πολιτεία του Γιάννη Ζορμπά. Τον χαρακτηρίζω απολύτως πετυχημένο, κι ας τρέφω απεριόριστο σεβασμό στους πρώην Δημάρχους Κουκούλη, Σακιώτη και φυσικά στο φίλο μου Δημήτρη Μούρτζη.
Όμως η κρίση ανήκει στους Αιγινήτες. Αυτοί δικαιούνται να πάρουν, σε λίγες μέρες, τις αποφάσεις για το νησί τους. Από την πλευρά μου, θα προσθέσω, μόνο, ότι ο Ζορμπάς κέρδισε με το σπαθί του το δικαίωμα να διεκδικεί την επανεκλογή του για την επόμενη πενταετία. Για τον απλούστατο λόγο ότι τίμησε την εμπιστοσύνη τους αλλά και γιατί πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να παραδώσει το σύνολο του έργου που υποσχέθηκε στους συνδημότες του το 2019.
Ας μου συγχωρήσουν οι φίλοι μου Αιγινήτες την παρέμβαση, που δεν έγινε για να τους επηρεάσει. Όμως πιστεύω πως το καλό πρέπει να λέγεται, ακόμα και σε μια χώρα όπου ισχύει το εντελώς αντίθετο. Αλλά και γιατί ελπίζω ότι μετράει για τους Αιγινήτες και η ματιά εκείνων που έκαναν το νησί δεύτερη πατρίδα τους…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου