Κουραμπιέδες vs Μελομακάρονα: Ποιο είναι το πιο υγιεινό και πώς θα κάνουμε τα γλυκά μας πιο θρεπτικά

 


Ένας μέτριος κουραμπιές (40-50 g) μας αποδίδει περίπου 180- 220 θερμίδες και 11-13,5 γραμμάρια λίπους.

Αντίστοιχα, ένα μέτριο μελομακάρονο (40-50 g)  μας αποδίδει περίπου 160- 200 θερμίδες και 8-10 γραμμάρια λίπους. Η θερμιδική διαφορά τους είναι πολύ μικρή.

Όμως, όπως υπογραμμίζει η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και τη κλινική διατροφή, ο κουραμπιές παρασκευάζεται από βούτυρο, αμύγδαλα και ζάχαρη, σε αντίθεση με το μελομακάρονο, όπου κυριαρχεί το ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι. 

Έτσι λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι ο κουραμπιές έχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά, λόγω του βούτυρού, καθώς και περισσότερη ζάχαρη από το μελομακάρονο. 

Υπάρχουν βέβαια και οι κουραμπιέδες με βάση το ελαιόλαδο αντί για το βούτυρο, - κυριαρχούν κυρίως σε περιοχές όπως είναι η Καλαμάτα και η Σπάρτη, που έχουν μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου. Έτσι δημιουργούν μια πιο θρεπτική εκδοχή του κουραμπιέ.

Οπότε σε αυτή τη «διαμάχη» νικητής είναι το μελομακάρονο! Αυτό δε σημαίνει ότι είναι σωστό να καταναλώνουμε μελομακάρονα σε μεγάλη ποσότητα, με το πρόσχημα ότι είναι πιο υγιεινά.

Ωστόσο φέτος, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τον αντίκτυπο των αγαπημένων Χριστουγεννιάτικων γλυκών στη ζυγαριά.

Η Έλενα Σερδάρη μοιράζεται μαζί μας μερικά απλά tips ώστε να τα απολαύσουμε και τα δύο στην πιο θρεπτική και light εκδοχή τους.





Για πιο θρεπτικούς κουραμπιέδες:
  • Αντικαθιστούμε το βούτυρο με ελαιόλαδο,
  • Αντικαθιστούμε το λευκό αλεύρι με ολικής άλεσης.
  • Πασπαλίζουμε τους κουραμπιέδες με λιγότερη ζάχαρη άχνη ή διώχνουμε την περίσσεια της πριν τους καταναλώσετε.

Για πιο θρεπτικά μελομακάρονα:
  • Μειώνουμε τη ζάχαρη που αναφέρει η συνταγή σας *
  • Αντικαθιστούμε το λευκό αλεύρι με ολικής άλεσης.
  • Δεν σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα αλλά τα βουτάμε σε μέλι που έχουμε ζεστάνει ελαφρώς σε μπεν-μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.


Για υγιεινά μελομακάρονα με χουρμάδες:

Τι θα χρειαστούμε

  • 9 βασιλικοί χουρμάδες
  • ½ πορτοκάλι σε χυμό
  • ½ πορτοκάλι το ξύσμα
  • 1 ½ κούπα με βρόμη
  • 2 κούπες τριμμένο καρύδι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. κανέλλα (κοφτό)
  •  ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
  • Τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα.

Πάμε να μαγειρέψουμε

Μουλιάζουμε τους χουρμάδες για 20-30 λεπτά χωρίς το κουκούτσι και μετά τους πολτοποιούμε στο μούλτι. Τοποθετούμε τους λιωμένους χουρμάδες σε ένα μπολ. Αλέθουμε βρόμη και καρύδια και τα βάζουμε και αυτά στο μπολ με τους χουρμάδες. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε με το χέρι. Το μείγμα γίνεται σαν πάστα. Στη συνέχεια παίρνουμε και πλάθουμε ένα ένα τα μελομακάρονα. Σε αυτή τη φάση τα μελομακάρονα είναι ήδη έτοιμα για να φαγωθούν. Η αρχική συνταγή τουλάχιστον σταματούσε εδώ αφού τα πασπαλίζαμε με τριμμένο καρύδι. 

Για το υγιεινά σνακ από την Έλενα Σερδάρη κάθε εβδομάδα, επισκεπτόμαστε το  fylarhos.gr. Για ένα ολοκληρωμένο πλάνο διατροφής που να ανταποκρίνεται αποκλειστικά στις δικές μας μοναδικές ανάγκες, απευθυνόμαστε στην Έλενα Σερδάρη. Η Έλενα ζει και εργάζεται στα Άνω Λιόσια. 
Τα στοιχεία της:





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου