Βαθιά θλίψη στα Άνω Λιόσια για την απώλεια του Αλέξανδρου Σύρμα


Απεβίωσε, σήμερα, Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024, μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο, ο ιστορικός Πρόεδρος του Συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού Η ΓΡΙΖΑ Αλέξανδρος Σύρμας.
Ο Αλέξανδρος Σύρμας υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες των Άνω Λιοσίων. Σπούδασε φαρμακοποιός και ήταν ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που ανέδειξε η πόλη.
Αναμίχθηκε, ενεργά, στα κοινά κάτι που κληρονόμησε από τον πατέρα του Αναστάσιο, ο οποίος διετέλεσε κοινοτάρχης Άνω Λιοσίων, αλλά και από τον αγαπημένο του θείο, Στρατηγό Σπυρίδωνα Σύρμα.
Έθεσε ως στόχο ζωής να αναδείξει τον αρβανίτικο πολιτισμό, αλλά και την ελληνικότητα των αρβανιτών. Ίδρυσε, με τη βοήθεια φιλοπρόοδων νέων του τόπου, το Σύλλογο Αρβανίτικου Πολιτισμού Η ΓΡΙΖΑ και υπήρξε ο μακροβιότερος Πρόεδρος στην Ιστορία του. Εργάστηκε, άοκνα, για τη συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, με στόχο να εξαλείψει τη διάκριση των δημοτών σε γηγενείς και μη, αλλά και να δημιουργήσει ένα συμπαγές πολιτιστικό μέτωπο.
Σε εθνικό επίπεδο, υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών της Επιτροπής για τα Εθνικά Θέματα και στήριξε, με όλες του τις δυνάμεις, τον αείμνηστο Πρόεδρό της Αχιλλέα Λαζάρου στην προσπάθεια ανάδειξης των εθνικών μας θεμάτων, αλλά και της ελληνικότητας των αρβανιτών και της συμμετοχής τους στους εθνικούς αγώνες.
Ως άνθρωπος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός, λόγω του ενωτικού του χαρακτήρα και της ψυχικής του γενναιοδωρίας. Κατόρθωσε να κερδίσει το σεβασμό και την αγάπη των συνδημοτών του, αλλά και να αναδειχθεί σε γνώριμη φιγούρα για τους εκτός Δήμου. Άφησε στη ζωή τη σύζυγό του Σοφία και τις θυγατέρες του Μαρία και Γεωργία.
Η πόλη μας θα τον θυμάται, για πάντα, για το χαμόγελο και την διάθεσή του να στηρίξει κάθε προσπάθεια για την ανάδειξη της Ιστορίας, της Παράδοσης και του Πολιτισμού της.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου