Υπερτροφές που μας ζεσταίνουν μέσα στον Φλεβάρη και μας αδυνατίζουν - Από την Έλενα Σερδάρη για καλό μήνα


Συνήθως, το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά, είναι να μένουμε για ώρες νηστικοί, ελπίζοντας να δούμε το νούμερο στη ζυγαριά να πέφτει κατακόρυφα.

Το αποτέλεσμα; Λιμοκτονούμε, χάνουμε πολλά υγρά λόγω της παρατεταμένης αφυδάτωσης του οργανισμού, πεινάμε υπερβολικά τις επόμενες μέρες και στο τέλος, καταναλώνουμε πολλή και κακής ποιότητας τροφή για να επανέλθουμε σε κανονική κατάσταση θρέψης.

Αυτό που δεν κατανοούμε είναι ότι με την πρόσληψη κακής ποιότητας τροφής αμέσως μετά από τέτοιες περιόδους στέρησης θερμίδων, ο οργανισμός αποθηκεύει περισσότερο λίπος από ότι πριν. Αυτό σημαίνει ότι αντί για την πολυπόθητη μείωση παρατηρούμε αύξηση του βάρους μας.

Πόσοι όμως γνωρίζουμε για τις θερμογόνες τροφές;


Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Η ισορροπημένη κατανάλωση της τροφής, αυξάνει το επίπεδο του βασικού μεταβολικού επιπέδου του οργανισμού, καίει δηλαδή θερμίδες, με μια διαδικασία που ονομάζεται διαιτητική θερμογένεση.

Η ύπαρξη της διαιτητικής θερμογένεσης είναι ο βασικός λόγος που λίγη ώρα μετά την πρόσληψη τροφής, αισθανόμαστε μια έκλυση θερμότητας από τον οργανισμό μας. Νιώθουμε δηλαδή μια «φούντωση».

Η διαδικασία του μεταβολισμού που πυροδοτείται από την πρόσληψη της τροφής, παράγει θερμότητα και ενέργεια μέσω των καύσεων, την οποία την αντιλαμβανόμαστε σαν ζέστη-θερμότητα στο σώμα μας. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως για να χάσουμε βάρος, θα ήταν σκόπιμο εκτός των άλλων, να καταναλώνουμε περισσότερες τροφές που αυξάνουν τον μεταβολισμό μας μέσω της αύξησης καύσεων του μεταβολισμού, τις λεγόμενες θερμογόνες τροφές.

Εντάσσοντας στο διαιτολόγιο μας περισσότερες θερμογόνες τροφές, το αδυνάτισμα γίνεται ευκολότερη υπόθεση: τρώμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού και περισσότερες θερμίδες, αλλά αφομοιώνουμε συνολικά λιγότερες θερμίδες από τις θερμογόνες τροφές, γιατί πολλές από αυτές έχουν ήδη «καεί» με την διαδικασία της θερμογένεσης.



Ποιες είναι όμως οι καλύτερες θερμογόνες τροφές; Η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφλόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή, εξηγεί στον επαγγελματικό της λογαριασμό στο Instagram: nutri.plan_es











Για το υγιεινό σνακ της εβδομάδας, επισκεπτόμαστε το  fylarhos.gr. 
Για χρυσές συμβουλές διατροφής επισκεπτόμαστε τον επαγγελματικό λογαριασμό της Έλενας στο Instagram:



 Για ένα ολοκληρωμένο πλάνο διατροφής που να ανταποκρίνεται αποκλειστικά στις δικές μας μοναδικές ανάγκες, απευθυνόμαστε στην Έλενα Σερδάρη. Η Έλενα ζει και εργάζεται στα Άνω Λιόσια. 
Τα στοιχεία της:















0 comments:

Δημοσίευση σχολίου